La barna fikse etter skoletid-maten selv

– Det er så gøy å spise noe man har laget selv!
– Noen ganger lager jeg egg etter skolen, eller korn med melk. Det kommer litt an på hva vi har. Noen ganger liker jeg at det går kjapt, andre ganger bruker jeg mer tid og da kan jeg for eksempel bake. Det forteller 10 år gamle Emine Hansen Nordås. Hun har akkurat begynt i 6. klasse, og lager seg mat selv etter skolen hver dag. Den klare favoritten etter skolen er toast med ost og skinke.
– Jeg elsker å lage mat. Tiden går så mye fortere og så har man det så gøy samtidig!
Gir mestring
– For mange barn er det gøy å kunne lage sin egen mat, og det er mye mestring i matlaging. Det er ikke så mye tilrettelegging som skal til for at barna kan lage seg et selvkomponert måltid etter skoletid, sier Ragnhild Kolvereid, ansvarlig for barn og unge i MatPrat. Til daglig jobber hun blant annet med nettstedet matstart.no, som tilbyr oppskrifter og tips for barn som vil lage mat på egen hånd. Hun er opptatt av at barn skal få slippe til på kjøkkenet.
– Det som kan bli en stressende ettermiddag med enkle og kanskje usunne løsninger, kan med litt planlegging bli lærerike opplevelser for barna og gi et mer variert kosthold. Og maten smaker ofte ekstra godt når man har laget den selv!
Her er hennes beste tips til foreldre med sultne skolebarn:
Gi barna en liten opplæring på kjøkkenet og avklar hva de får lov til å bruke av utstyr.
Invester i utstyr som passer. Dette kan for eksempel være en liten kokkekniv og en liten omelettpanne for de litt større barna.
Planlegg gjerne sammen med barna, slik at de har det de trenger tilgjengelig på kjøkkenet.
Sørg for å ha næringsrik mat i kjøleskapet som kan friste. Kanskje har du også middagsrester fra i går?
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom