Fellesorganisasjonen

Kvinner jobber gratis ut året

Del
Lønnsgapet gjør at kvinner i teorien slutter å tjene penger etter 15. november. LO krever tiltak.
Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)
Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)

Likelønnsdagen markerer at en gjennomsnittlig mann allerede har tjent en gjennomsnittlig kvinnelønn. Kvinner tjener fremdeles omlag 13 prosent mindre enn menn, i følge en rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

– Kvinner tjener mye mindre enn menn. Såpass mye at de bare kan gå hjem 15. november. Etter dette jobber de gratis, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til NRK. Hun leder fagforeningen for helse- og sosialarbeidere, primært i offentlig sektor. 80 prosent av hennes medlemmer er kvinner.

Hun får støtte fra Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet, hvor 80 prosent av medlemmene er menn. De mener politikerne må samarbeide med arbeidslivet for å få fart på likelønnsarbeidet.

Aktivitets- og redegjørelsesplikten ble styrket i 2020. Den sier at alle arbeidsgivere i offentlig sektor og private virksomheter over en viss størrelse må kartlegge egne lønnsforskjeller og legge en plan for hvordan de kan minkes. 

– Da får vi oversikt over hvordan utviklingen er. Går den ikke fremover, henger vi ut verstingene i offentlig gapestokk, sier Eggum til NRK.

Kvisvik og Eggum mener at likelønn handler om mer enn lavlønn og ber ber regjeringen sikre at arbeidsgiverne følger pliktene de er gitt.

– Hvis ikke myndighetene følger opp de nye pliktene, vil de bli glemt og samle støv i en skuff, skriver de i en felles kronikk til NRK Ytring

Får støtte fra regjeringen

Statsrådene Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen mener at ARP er et viktig verktøy i kampen for likelønn. 

– Hovedansvaret for å oppnå likelønn ligger på arbeidsgiver. Derfor har vi også tro på de nye reglene om lønnskartlegging, skriver Tajik og Trettebergstuen til TV2.

Også de mener ARP vil resultere i bedre forebyggende tiltak.

– Det vil gi økt åpenhet om forskjeller, som også kommer ansatte til gode, fordi de får bedre innsikt i egen lønnssituasjon sammenlignet med andre i lignende stillinger, skriver de.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.ARP forklart

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)
Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)
Last ned bilde

Lenker

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1993 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer nærmere 35 000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Medlemmene våre utgjør hjertet i velferdsstaten og har ekspertkompetanse innenfor pleie og omsorg, rus og psykiatri, barnevern, skole og Nav. Deres fagkunnskap hjelper. Sosialarbeidere skaper verdier og muligheter til det beste for den enkelte, deres pårørende og samfunnet som helhet. Uten dem vil helsemessige og sosiale belastninger ramme flere og hardere. FO er deres fagforening.

Vi står opp for dem, som står opp for andre.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye