Fellesorganisasjonen

Kvinner jobber gratis ut året

Del

Lønnsgapet gjør at kvinner i teorien slutter å tjene penger etter 15. november. LO krever tiltak.

Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)
Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)

Likelønnsdagen markerer at en gjennomsnittlig mann allerede har tjent en gjennomsnittlig kvinnelønn. Kvinner tjener fremdeles omlag 13 prosent mindre enn menn, i følge en rapport fra Institutt for samfunnsforskning.

– Kvinner tjener mye mindre enn menn. Såpass mye at de bare kan gå hjem 15. november. Etter dette jobber de gratis, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til NRK. Hun leder fagforeningen for helse- og sosialarbeidere, primært i offentlig sektor. 80 prosent av hennes medlemmer er kvinner.

Hun får støtte fra Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet, hvor 80 prosent av medlemmene er menn. De mener politikerne må samarbeide med arbeidslivet for å få fart på likelønnsarbeidet.

Aktivitets- og redegjørelsesplikten ble styrket i 2020. Den sier at alle arbeidsgivere i offentlig sektor og private virksomheter over en viss størrelse må kartlegge egne lønnsforskjeller og legge en plan for hvordan de kan minkes. 

– Da får vi oversikt over hvordan utviklingen er. Går den ikke fremover, henger vi ut verstingene i offentlig gapestokk, sier Eggum til NRK.

Kvisvik og Eggum mener at likelønn handler om mer enn lavlønn og ber ber regjeringen sikre at arbeidsgiverne følger pliktene de er gitt.

– Hvis ikke myndighetene følger opp de nye pliktene, vil de bli glemt og samle støv i en skuff, skriver de i en felles kronikk til NRK Ytring

Får støtte fra regjeringen

Statsrådene Hadia Tajik og Anette Trettebergstuen mener at ARP er et viktig verktøy i kampen for likelønn. 

– Hovedansvaret for å oppnå likelønn ligger på arbeidsgiver. Derfor har vi også tro på de nye reglene om lønnskartlegging, skriver Tajik og Trettebergstuen til TV2.

Også de mener ARP vil resultere i bedre forebyggende tiltak.

– Det vil gi økt åpenhet om forskjeller, som også kommer ansatte til gode, fordi de får bedre innsikt i egen lønnssituasjon sammenlignet med andre i lignende stillinger, skriver de.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.ARP forklart

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)
Forbundslederne Jørn Eggum og Mimmi Kvisvik intervjues av NRK (Foto: Henning Meyer Petersen/FO)
Last ned bilde

Lenker

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1992 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Våre medlemmer har ekspertkompetanse innenfor barnevern, Nav, tjenester til utviklingshemmede, vold og trusler i arbeidslivet, samt tariff og likelønn.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom