Kvinnelig imam får Universitetet i Oslos menneskerettighetspris 2019

- Enkelte menneskers grenseløse mot imponerer, og Seyran Ates er en av dem. Hun viser en imponerende sterk vilje til å beskytte og kjempe for universelle verdier og menneskerettigheter, på bekostning av sin egen personlige frihet og med fare for sitt eget liv. Det krever et mot som de færreste av oss kan forstå fullt ut, men som vi bør støtte, ære og belønne. Våre hjerteligste gratulasjoner går til Seyran Ates som årets vinner av UiOs menneskerettighetspris! sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.
Seyran Ates er utdannet jurist. Hun er født i Istanbul, har tyrkisk mor og kurdisk far, og kom til Tyskland da hun var seks år gammel. Hun har gjennom en lang karriere jobbet for ytringsfriheten, menneskerettigheter og mot religiøse fordommer. Ates er spesialist i straffe- og familierett, og har blant annet arbeidet for å få på plass lovgivning i Tyskland som beskytter mot tvangsgifte. Hun har også skrevet en rekke bøker. Som jusstudent og rådgiver for tyrkiske kvinner ble hun på 80-tallet utsatt for et attentat, og fra 2006 til 2012 stengte hun advokatpraksisen på grunn av gjentatte dødstrusler. I 2017 etablerte hun den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin.
- Det er en stor ære å motta Universitetet i Oslos menneskerettighetspris! Jeg ble beveget til tårer da jeg hørte at jeg skulle motta prisen. Menneskerettighetsaktivister som meg følger et indre kall i sin kamp for menneskerettigheter og verdighet. Dette indre kallet er det som holder oss i gang, også når det virker som om verden er imot oss. Men også vi trenger iblant en påminnelse om at vår kamp er anerkjent og at det er verdt det. Tusen takk for at dere er denne påminnelsen nå, på et tidspunkt da det var sårt behov for den. Tusen takk for støtten! sier Seyran Ates.
Universitetet i Oslos menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond - tildeles av universitetets styre, etter innstilling fra en priskomité. Prisen ble første gang delt ut i 1986, til Elie Wiesel.
«Med sin liberale religiøse linje, sin alvorlige politiske kritikk, og sin motstand mot patriarkatet i alle religioner og samfunn, har Seyran Ates fremmet hvor viktig det er at alle borgere må respektere universelle menneskerettigheter og demokratiske spilleregler (…) Seyran Ates har som imam i den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin og gjennom flere felles prosjekter styrket interreligiøs solidaritet og den liberale kampen for frihet og kjærlighet og like rettigheter for muslimske kvinner og jenter (…) Hennes innsats har utfordret oss alle fordi hun sprenger fordomsfulle grenser med sin tale og sine skrifter. Hun fører en modig frigjøringskamp med nesten ingen støtte fra sine egne», heter det i nominasjonen fra priskomiteen.
UiOs menneskerettighetspris deles ut i Gamle festsal torsdag 5.desember, under åpningen av Oslo Peace Days. Fredag 6.desember holder prisvinneren sitt foredrag om menneskerettigheter.
Om UiOs menneskerettighetspris og Lisl og Leo Eitingers fond
• Prisen deles ut årlig som en anerkjennelse av personlig innsats og aktivt engasjement innenfor ett eller flere menneskerettslige områder, i videste forstand.
• Prisen tildeles av UiOs styre etter innstilling fra en priskomité.
• Leo Eitinger (1912-1996) var norsk-jødisk humanist, lege og professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo. Eitinger ble født i Brno, Tsjekkia, og kom til Norge som flyktning i 1939. Under 2. verdenskrig ble han deportert til tilintetgjørelsesleirene Auschwitz og Buchenwald. Av de 762 norske jødene som ble deportert, var Eitinger én av 23 som overlevde.
• Han ble senere professor i psykiatri ved Universitetet i Oslo, og er kjent for sine vitenskapelige arbeider om psykiske senskader hos holocaust-ofre. Han var en utrettelig forkjemper for menneskerettighetene. Særlig jødenes, krigsfangenes og krigsveteranenes sak lå ham på hjertet.
• Eitinger var kommandør av St. Olavs orden. I 1973 ble han utnevnt til æresmedlem av Den tjekkoslovakiske psykiatriske forening som takk for utviklingen av kollegiale og vitenskapelige forbindelser mellom forskere i Norge og Tsjekkoslovakia. I 1988 mottok han Fritt Ord-prisen.
• Sammen med sin kone, dannet han Lisl og Leo Eitingers fond i 1984.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Bilder


Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Jahre-prisen for 2025 til stamcelleforsker5.6.2025 10:12:18 CEST | Pressemelding
Anders Jahres store medisinske pris for 2025 gis til professor Sten Eirik Wælgaard Jacobsen, Karolinska Institutet. Anders Jahres pris til yngre forskere går til Thomas McWilliams, Universitetet i Helsinki, og William Nyberg, Karolinska Institutet.
I dag åpner Senter for global bærekraft2.6.2025 13:44:39 CEST | Pressemelding
2. juni åpner Universitetet i Oslo et helt nytt senter for forskning og utdanning på bærekraft.
UiO hedrer fremragende ansatte med priser20.5.2025 10:01:33 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har utpekt årets vinnere av UiOs forskningspris, utdanningspris, formidlingspris, innovasjonspris og pris for yngre forskere.
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved UiO4.4.2025 16:48:23 CEST | Pressemelding
Ragnhild Hennum er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo, sammen med prorektor Bjørn Jamtveit.
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom