Krydre sommeren med tang og tare
Tang og tare er noe vi har rikelig av langs kysten av Norge. De siste årene er det kommet mange nye produkter på markedet basert på denne naturressursen. Og så er det faktisk veldig enkelt, og ikke minst gratis, å rusle ned til fjæra og sanke dette selv.
- Det enkleste er å sanke når det er fjære sjø, da kommer du lettest til, forteller MatPrat-kokk Cecilie Maske. Hun har sanket havets delikatesser i mange år, og har masse tips til de som ønsker å komme i gang.
- Når du skal sanke tang og tare, er det viktig at du tar helt ferske deler. Og da er det greit å vite at tare vokser fra bunnen, altså at det aller ferskeste er det du finner rett ved rota. Ta med deg en saks og klipp av det du trenger, og la resten stå igjen. Ikke trekk taren løs fra underlaget, da dør den. Tang vokser med nye skudd fra tuppen. Her ser du forskjell i størrelse og farge på den gamle tangen og de ferske skuddene, og det er de ferske som er best å spise. Bruk saks her også, og klipp av det du trenger.
Alt er spiselig
I Norge er all tang og tare spiselig, men noen sorter er mer populære enn andre.
- Grisetang og blæretang er blant de aller vanligste sortene og vokser langs hele kysten. De er lette å finne og kjenne igjen, forteller Maske.
- I tillegg har vi sukkertare, en vakker tare med bølgete kanter og overflate som likner på krokodilleskinn, og søl, som er en liten rød tang som er blitt brukt i generasjoner. Den brukes mye for eksempel i Irland, på Færøyene og Island. Smaken minner litt om lakris, og tørket søl er faktisk nydelig å drysse over vaniljeis!
Smak og bruk
- Alle alger har en spesiell umami-smak, og fungerer veldig godt som smaksforsterkere i maten. De kan brukes både ferske, syltet og tørket, forteller Maske.
- Å tørke tang og tare er veldig enkelt. De må ha vann for å holde seg ferske, og uten vann tørker de raskt. Du kan henge dem opp på et tørt sted over natta, eller tørke dem i ovnen på varmluft og veldig lav temperatur.
Når algene er helt tørre, har de veldig lang holdbarhet. Fyll den tørre tangen i tette poser eller på glass.
Nå på sommeren kan du også bruke fersk tare på en annen måte:
- Pakk inn fiskestykker i tare, knyt sammen med en våt hyssing og legg pakkene på grillen. Det gir en nydelig smak til maten, i tillegg til å være veldig lekkert på bordet, foreslår Maske.
Hun minner om at tang og tare bør brukes som smaksforsterkere, ikke utgjøre et helt måltid.
- Mange algesorter inneholder mye jod, et stoff vi verken bør ha for mye eller for lite av. Men som krydder i hverdagsmaten fungerer tang og tare helt suverent.
Oppskrifter med tang og tare
Nøkkelord
Kontakter
Elise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom