MatPrat

Krydre sommeren med tang og tare

Del

Sjømat er en vinner på middagsbordet for mange om sommeren. Hva med å dra det litt lenger, og sette tang og tare på menyen?

Syltet blæretang. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Syltet blæretang. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.

Tang og tare er noe vi har rikelig av langs kysten av Norge. De siste årene er det kommet mange nye produkter på markedet basert på denne naturressursen. Og så er det faktisk veldig enkelt, og ikke minst gratis, å rusle ned til fjæra og sanke dette selv.

- Det enkleste er å sanke når det er fjære sjø, da kommer du lettest til, forteller MatPrat-kokk Cecilie Maske. Hun har sanket havets delikatesser i mange år, og har masse tips til de som ønsker å komme i gang.

- Når du skal sanke tang og tare, er det viktig at du tar helt ferske deler. Og da er det greit å vite at tare vokser fra bunnen, altså at det aller ferskeste er det du finner rett ved rota. Ta med deg en saks og klipp av det du trenger, og la resten stå igjen. Ikke trekk taren løs fra underlaget, da dør den. Tang vokser med nye skudd fra tuppen. Her ser du forskjell i størrelse og farge på den gamle tangen og de ferske skuddene, og det er de ferske som er best å spise. Bruk saks her også, og klipp av det du trenger.

Alt er spiselig

I Norge er all tang og tare spiselig, men noen sorter er mer populære enn andre.

- Grisetang og blæretang er blant de aller vanligste sortene og vokser langs hele kysten. De er lette å finne og kjenne igjen, forteller Maske.

- I tillegg har vi sukkertare, en vakker tare med bølgete kanter og overflate som likner på krokodilleskinn, og søl, som er en liten rød tang som er blitt brukt i generasjoner. Den brukes mye for eksempel i Irland, på Færøyene og Island. Smaken minner litt om lakris, og tørket søl er faktisk nydelig å drysse over vaniljeis!

Smak og bruk

- Alle alger har en spesiell umami-smak, og fungerer veldig godt som smaksforsterkere i maten. De kan brukes både ferske, syltet og tørket, forteller Maske.

- Å tørke tang og tare er veldig enkelt. De må ha vann for å holde seg ferske, og uten vann tørker de raskt. Du kan henge dem opp på et tørt sted over natta, eller tørke dem i ovnen på varmluft og veldig lav temperatur.

Når algene er helt tørre, har de veldig lang holdbarhet. Fyll den tørre tangen i tette poser eller på glass.

Nå på sommeren kan du også bruke fersk tare på en annen måte:

- Pakk inn fiskestykker i tare, knyt sammen med en våt hyssing og legg pakkene på grillen. Det gir en nydelig smak til maten, i tillegg til å være veldig lekkert på bordet, foreslår Maske.

Hun minner om at tang og tare bør brukes som smaksforsterkere, ikke utgjøre et helt måltid.

- Mange algesorter inneholder mye jod, et stoff vi verken bør ha for mye eller for lite av. Men som krydder i hverdagsmaten fungerer tang og tare helt suverent.

Oppskrifter med tang og tare

Syltet blæretang

Tangsalt

Tangsmør

Grillede blåskjell med tangsmør

Fiskesuppe med tang

Tørket tang

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Syltet blæretang. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Syltet blæretang. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Fiskesuppe med tang og tare. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Fiskesuppe med tang og tare. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Tangsalt. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Tangsalt. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Fiskesuppe med tang og tare. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Fiskesuppe med tang og tare. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Tangsmør. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Tangsmør. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Tørket tang og tare. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Tørket tang og tare. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Grillede blåskjell med tangsmør. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Grillede blåskjell med tangsmør. Foto: matprat.no, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Tangsalt. Foto: matprat.no, Sara Johannsesen.
Tangsalt. Foto: matprat.no, Sara Johannsesen.
Last ned bilde
MatPrat-kokk Cecilie Maske. Foto: matprat.no, Alexander Benjaminsen.
MatPrat-kokk Cecilie Maske. Foto: matprat.no, Alexander Benjaminsen.
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom