Krisen i India rammer Nepal med full styrke
Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

- Det er hjerteskjærende historier vi nå får høre fra våre folk i Nepal. Utviklingen har vært eksplosiv den siste tiden, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.
Landets sykehus har nådd makskapasitet i mange av landets byer. Utviklingsfondets mann på bakken, Yogi Kayastha, forteller nå om en desperat situasjon. På landsbasis er hele 47 % av de som tester seg smittet med viruset. I de hardest rammede områdene er tallet enda høyere. Dette tyder på store mørketall.
- Antall koronapositive tilfeller og dødsfall øker for hver dag som går. Sykehusene går tom for senger i alle de store byene og kan ikke ta imot flere koronapasienter, forteller Kayastha på telefon fra Kathmandu.
Landets statsminister, K. P. Sharma Oli, har fått mye kritikk for sin håndtering av koronapandemien så langt. Kritikken av myndighetenes håndtering er tydelig også fra Kayastha.
- I stedet for å iverksette tiltak for å kontrollere spredning av koronaviruset og behandle økende antall covid-pasienter effektivt, er statsminister Oli opptatt med å sikre sin stilling som statsminister ved parlamentsvalget 10. mai, mener Kayastha.
I dag melder The Guardian om at presidenten har bedt hæren om hjelp til å administrere beredskapsfasiliteter for å ta unna presset på helsevesenet. Han appellerer også til det internasjonale samfunnet om å distribuere flere vaksiner til Nepal.
Grenseområdene særlig hardt rammet
- Det er tragisk at den politiske ledelsen i Nepal, akkurat som i India og andre særlig hardt rammede land, er langt mer opptatt av egen politisk posisjon enn hvordan viruset rammer befolkningen, fortsetter Odegard.
- Nå må vår innsats for de fattigste i landet settes på vent, som betyr at mange tusen ikke får den støtten de trenger for å produsere mat i et stadig endrende klima.
Spredningen er spesielt stor i grenseområdene til India. Der returnerer nå mange fremmedarbeidere fra India på grunn av mangel på arbeid. Test- og karanteneregime for de som returnerer er ikke godt nok, og de tar med seg smitte tilbake til landsbyen sin. Dette forverrer en allerede vanskelig situasjon.
Nepalganj, et av områdene Utviklingsfondet jobber i, er særlig hardt rammet. Flere av organisasjonens partnere har kunnet jobbe i felt gjennom store deler av pandemien, men har nå måttet stenge på grunn av smitte hos egne ansatte og en generelt utrygg situasjon.
- Flere ansatte hos våre partnerorganisasjoner har testet positivt for korona og er i isolasjon hjemme ettersom det ikke er flere senger å oppdrive på sykehusene i Nepalgunj. Alle Utviklingsfondets partneres kontorer er stengt eller har omorganisert til hjemmekontor, forteller Kayastha.
Av 75 distrikter er 55 distrikter i Nepal nå i full lockdown. Viktige butikker har lov til å åpne om morgenen. Deretter er alt stengt. Aller hardest rammet av nedstengningen er nok dagarbeiderne som lever fra hånd til munn.
Stor trafikk over grensene
En viktig årsak til smitteøkningen er at flere hundre tusen nepalske fremmedarbeidere nok en gang er tvunget til å reise hjem og tar med seg smitte. Mange av disse jobber under slavelignende forhold i India og Qatar.
Hvert år føyer 200 000 nye ungdommer seg til gruppen av snart tre millioner nepalske fremmedarbeidere som jobber i utlandet, ofte som resultat av at de ikke finnes arbeid der de bor.
Historien gjentar seg
Akkurat den samme smittetrenden så verden i fjor vår da pandemien meldte sin ankomst i land som India og Qatar, hvor det er et stort antall fremmedarbeidere som normalt arbeider.
Fremmedarbeiderne som ikke lenger hadde jobb dro hjem til landsbyene sine, smittet av viruset. Viruset spredte seg raskt. Koronasituasjonen har imidlertid ikke gjort det lettere å finne arbeid på landsbygda i Nepal. Derfor så mange seg nødt til å reise ut igjen så snart grensene gjenåpnet. Nå gjentar historien fra i fjor seg, men i mye større skala.
- For at mennesker ikke skal tvinges til å forlate hjemmene sine må det finnes jobb til dem der de bor. Små investeringer i lokalt landbruk kan skape mange muligheter for arbeid. Det må legges til rette for flere muligheter der folk bor, slik at de ikke tvinges til å legge ut på en farlig reise til Qatar eller India, fortsetter Odegard.
- Men akkurat nå er det viktigste at statsminister Oli tar tak i krisen og kontrollerer spredningen av viruset, og Nepal må få tilgang til flere vaksiner. Her har det internasjonale samfunnet et kollektivt ansvar. Vi forventer at Norge gjør sin del, avslutter Odegard.
Korona-monitor rapporterer fra felt
Covid-19 skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, har langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk.
Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder



Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi støtter fattige bønder i deres egen kamp for en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Utviklingsfondet-støttet prosjekt dobler inntekten til 3000 bønder i Etiopia23.6.2022 19:24:48 CEST | Pressemelding
Tomat- og kålavlingene til småbøndene i Etiopia økte med 100 % de siste to årene som resultat av prosjektet. Bøndene fikk derfor mer enn dobbelt så høye inntekter sammenlignet med inntektsnivået før prosjektstart.
Revidert nasjonalbudsjett: Utviklingsfondet berømmer styrking av matsikkerhet12.5.2022 12:53:56 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet berømmer regjeringen og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim for å styrke matsikkerhet i det internasjonale utviklingsarbeidet, men er kritiske til øvrige kutt i bistandsbudsjett.
Klimatilpasning er avgjørende for matsikkerheten28.2.2022 16:05:44 CET | Pressemelding
- Norske politikere må bidra mye mer til klimatilpasset matproduksjon i fattige land for å forhindre sult på grunn av rike lands klimautslipp. FNs klimapanels siste rapport viser at klimarettferdighet nå må bli helt sentralt i norsk utviklingslingspolitikk, sier Jan Thomas Odegard, Generalsekretær i Utviklingsfondet.
COP27 i Glasgow - et svik mot verdens fattige14.11.2021 02:44:00 CET | Pressemelding
- Resultatet av klimatoppmøtet i Glasgow er langt fra det verdens fattige land trenger for å stå imot klimakrisa, sier Utviklingsfondets leder Jan Thomas Odegard.
Statsbudsjettet 2022: Et skritt i riktig retning, men det store løftet gjenstår12.10.2021 13:36:33 CEST | Pressemelding
- Vi trenger en utviklingspolitikk som tar innover seg de største krisene verden står ovenfor: Økende sult, ulikhet, klimaendringer og naturtap. Ernas siste statsbudsjett fører oss i riktig retning – men det er et godt stykke igjen enda, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom