Klarna

Kraftig vekst i årets julehandel på nett

Del

Etter en rekordstor vekst i løpet av Black Week har julehandelen på nett også fortsatt å øke kraftig de to første ukene i desember.

Omsetningsstatistikk fra mer enn 7100 norske nettbutikker som benytter seg av Klarnas betalingsløsninger viser at salget økte hele 48 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er helt åpenbart at mange nordmenn har tatt innover seg myndighetenes smittevernråd og i langt større grad enn i fjor har unnagjort deler av julehandelen på nett. Selv om netthandelen vokste også før pandemien, har størrelsen på veksten høyst sannsynlig sammenheng med den spesielle situasjonen vi er i nå, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Omsetningsstatistikken er hentet fra de første to ukene i desember etter Black Week og Cyber Monday i fjor (3. desember til 16. desember.) Denne er sammenlignet med den samme perioden i år. Mellom en tredjedel og halvparten av all netthandel i Norge går gjennom Klarnas løsninger.

 Oslo på julehandelsveksttoppen

Klarnas tall tyder på at handletrykket på nett vokste mest i dagene rett etter Black Week, men også i den påfølgende uken etter det var trykket på netthandelen stort:

  • Innbyggerne i Oslo har i julehandelsperioden hatt den største veksten innen netthandel. Her har veksten i omsetningen økt med hele 66 prosent. Deretter følger Viken med en økning på 59 prosent. Lavest har veksten vært i Troms og Finnmark og Troms og Finnmark.
  • De mest populære varekategoriene er underholdning (som bøker, spill, film og musikk) smykker og accessoirer (lommebøker, vesker, smykker og lignende) og barneprodukter (som leketøy, barneklær og tilbehør). Dette skiller seg fra Black Week, da elektroniske produkter var aller mest populært.
  • Aldersgruppen som har økt sin netthandel mest, sammenlignet med den samme perioden i fjor, er gruppen mellom 18 og 25 år. Det er imidlertid nordmenn mellom 36 og 45 år som har brukt mest penger på netthandel i førjulsperioden

 – Vi ser mye av det samme handlemønsteret på nett i julehandelen så langt som vi så i Black Week. Innbyggerne i Oslo, som har det beste utvalget av fysiske butikker, har økt sin netthandel mest. Selv om netthandelen i hovedstaden har hatt en økning over flere år, skyldes nok de store utslagene vi ser nå pandemien og tiltakene som er innført, sier Klarnas markedsdirektør.

Mange menn senere ute med julegavene enn kvinner

Kvinner har stått for 71 prosent av omsetningen i julehandelsperioden. Samtidig har andelen menn, spesielt innenfor “julegavekategorier” som smykker, vesker og klokker, økt kraftig den siste uken.

– Det er nok et tegn på at flere kvinner har planlagt og utført sine julegaveinnkjøp tidligere enn mange menn. I kategorien smykker, vesker og klokker har for eksempel andelen menn som handler økt hele 40 prosent bare den siste uken, sier Elvestad. 

Så langt i de to julehandelsukene har også de over 66 år økt sine andeler av kjøp av barneprodukter, som leker, barneklær og annet barneutstyr, med hele 47 prosent, sammenlignet med en gjennomsnittsdag.

Black Week mer enn dobbelt så stor som en julehandelsuke

Samtidig viser omsetningsstatistikken at Black Week-uken også i år var mer enn 2,5 ganger så stor (+168 %) som førjulshandelen på nett var den første hele uken i desember (7.– 13. desember). 

– Vi vet at hele ni av ti nordmenn oppga at de skulle kjøpe julegaver i løpet av Black Week. Nærmere 30 prosent sa de skulle handle alle eller størstedelen av sine julegaver allerede da. Det er mye som tyder på at Black Week og julehandelen nærmest har gått i ett, men med et markant høyere salg i Black Week, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Her er fylkene hvor julehandelen på nett så langt har vokst mest*: 

Norge 

48 %

Oslo

66 %

Viken

59 %

Vestfold og Telemark

53 %

Trøndelag

40 %

Innlandet

39 %

Vestland

38 %

Agder

37 %

Rogaland

34 %

Nordland

27 %

Møre og Romsdal

26 %

Troms og Finnmark

25 %

 *Økning i salgsvolum fra de første 14 dagene etter Black Week og Cyber Monday 2019 til den samme 14-dagers perioden i 2020 (3.-16 desember). Salg gjennom Klarnas betalingsløsninger.

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad
Markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Klarna

Klarna
Klarna
Biskop Gunnerus' gate 14A
0185 Oslo

21 01 89 91https://www.klarna.com/no/

Klarna ble grunnlagt i 2005 med en klar ambisjon om å få slutt på utrygg netthandel. I dag er selskapet en av Europas største banker, kjent for enkle, sikre og smidige betalingsløsninger.

Med mer enn 3500 medarbeidere i hele 17 markeder, er Klarna løsningen for mer enn 250 000 bedrifter. Klarna tilbyr kortbetaling, faktura og delbetaling, og gir dermed kundene mulighet til å selv bestemme når og hvordan de ønsker å betale.

I 2014 slo vi oss sammen med SOFORT og dannet Klarna Group.

Følg saker fra Klarna

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Klarna på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Klarna

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom