Korona i Nepal: Sulter i hjel uten hjelp

Meldingen om den femte personen med bekreftet koronavirus kom nylig. Fire av fem bekreftede tilfeller bor i andre land og har tatt med seg smitten tilbake til Nepal. Nå forsøker myndighetene å spore opp alle passasjerene som har vært på samme fly som de fire. Det er ingen enkel oppgave i et land hvor mange bor i rurale områder med dårlig tilgang til telefon og internett. Av de totalt 458 passasjerene det er snakk om er hele 302 av de foreløpig ikke lokalisert.
Inngripende tiltak
Nå er det ikke tillat å forlate hjemmet for noe annet enn medisinske ærend eller for å handle mat. Politiet håndhever reglene strengt, melder våre kontakter i landet. De strenge tiltakene skal foreløpig vare fram til 7. april.
Etter nedstengingen av landet er det mange bønder som ikke lenger får solgt sine produkter – dette til tross for at myndighetene har sagt at transport av matvarer ikke skal møte noen hindringer. I byene er de fleste markedene nå stengt, og folk kjøper mye mindre av varer som ikke kan lagres over lengre tid. Situasjonen går aller hardest ut over de som ikke selv eier land, men som er nødt til å jobbe som dagarbeidere på andres gårder og nå står uten jobb og inntekt.
- Mange av dagarbeiderne kommer til å sulte i hjel dersom myndighetene fortsetter denne stengningen. Det må komme en plan for å skaffe mat til fattige familier, forteller Yogi Kaystha, Utviklingsfondets representant i Nepal.
Det meldes i dag om at regjeringen har annonsert at det skal komme hjelpepakker til de som er hardest rammet. Myndighetene er nå i gang med å lage lister over hvem som kvalifiserer for matvarehjelp, og har fra før satt ned prisen på basisvarer som ris, mel, olje og mer med ti prosent. Private selskaper bes ta del i dugnaden ved å sette ned prisene på tjenester som strøm, telekommunikasjon og husleie.
De strenge tiltakene som er innført, nå også i kombinasjon med omfattende hjelpetiltak, sier noe om hvor mye myndighetene frykter pandemien og hvilken effekt det vil kunne få for landet.
Oppfordrer til solidaritet på tvers av landegrenser
- Også i denne krisen vil de fattigste rammes hardest, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.
- Det er positivt at norske myndigheter siste uke la til rette for at norske organisasjoner kan bidra mer i arbeidet mot koronakrisa i utviklingsland. Nå må det internasjonale samfunnet løse hvordan hjelpeorganisasjonene kan nå utsatte grupper uten å spre smitte og samtidig som hele samfunn stenges ned, fortsetter Odegard.
Korona-monitor direkte fra bakken
Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Nå kommer stadig flere rapporter om spredning i utviklingsland. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:23 10 95 82 / 414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder



Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
– Nok et grått og usolidarisk revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:24:02 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet og Spire er sterkt kritiske til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. De ber Stortinget sikre at Norge øker bistandsbudsjettet og støtten til sivilsamfunn og matsikkerhet.
Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet26.3.2025 07:59:20 CET | Pressemelding
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom