Kontroll av nettbutikker avdekker forbudte produkter
Miljødirektoratet har kontrollert fritidsprodukter fra 27 ulike nettbutikker. 29 prosent av produktene viste seg å være forbudte.
Totalt kontrollerte Miljødirektoratet 85 produkter fra 27 ulike nettbutikker. Blant annet badesandaler, yogamatter, regntøy, bager, lommelykter og hodetelefoner ble kjøpte inn og sendt til analyse.
I 42 prosent av produktene ble det funnet helse- og miljøfarlige stoffer. 29 prosent av produktene var forbudte på grunn av innhold av farlige stoffer som tungmetaller og plastmykgjørere, i strid med europeiske krav, som også gjelder i Norge. Et av de forbudte produktene var et smykke kjøpt fra en nettbutikk utenfor EU som inneholdt store mengder kadmium. Kadmium er et tungmetall som hoper seg opp i kroppen og har alvorlige effekter for helse og miljø.
–Miljødirektoratet velger å ha tilsyn der vi tror det er stor sannsynlighet at vi finner avvik fra regelverk. Likevel er det bekymringsfullt at nesten en tredjedel av de kontrollerte produktene som selges til norske forbrukere på nettet var forbudte, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for produkttilsyn i Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet fulgte opp med aktørene det gjaldt og påpekte plikt til å stanse salget av de farlige produktene med umiddelbar virkning.
Både norske og utenlandske aktører kontrollert
17 norske nettbutikker, syv nettbutikker fra innenfor EU, og tre nettbutikker utenfor EU/EØS-området ble kontrollert. De forbudte produktene i denne aksjonen kom både fra norske og utenlandske aktører, men i denne kontrollaksjonen var andel forbudte produkter høyere hos nettbutikker som holder til utenfor Norge. Det er mye mer krevende å stanse salget av de forbudte produktene fra nettsidene fra utenfor Europa.
To av de europeiske nettbutikkene etterkom ikke Miljødirektoratets oppfordring om å stanse salget av forbudte produkter. Disse sakene er derfor overført til nasjonale myndigheter i de landene der nettbutikkene holdt til for videre oppfølging. Nettbutikkene utenfor Europa har ikke besvart henvendelsen fra Miljødirektoratet.
Fokus på nettbutikker som markedsfører seg mot norske kunder
I Norge handler vi stadig mer via nettbutikker. Mange av nettbutikkene styres fra utlandet, men har en norsk nettside, tilbyr frakt til Norge, tar betalt i norske kroner og kan også ha .no domene. Dette gjør det krevende for norske forbrukere å skille norske og utenlandske aktører på nett. Fokuset for denne kontrollen var derfor å handle fra nettbutikker som retter sin markedsføring mot Norge og som tilbyr et bredt vareutvalg, uavhengig om de befinner seg i Norge eller i EU.
Forbrukeren som kjøper fra nettbutikker utenfor EU/EØS-området er selv importør av disse produktene og har et ansvar for at produktene overholder norsk og europeisk regelverk. Med dette ansvaret følger det også med en større risiko fordi disse nettbutikkene faller utenfor de europeiske myndighetenes virkeområde.
-Kontroll av netthandel er et prioritert område for Miljødirektoratet, og vi samarbeider tett med våre kollegaer i Europa for å stanse ulovlige produkter som tilbys til norske forbrukere, sier Veulemans.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder
Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg saker fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Miljødirektoratet
Deisjøenparet fortsatt i Østfold24.2.2021 13:36:37 CET | Pressemelding
Det er for tidlig å si om det flyttede ulveparet vil etablere seg og bli værende i området.
Skrantesjuke: Første møte i lokal arbeidsgruppe er avholdt19.2.2021 15:35:47 CET | Pressemelding
Mattilsynet og Miljødirektoratet jobber nå med mål, strategier og tiltak for oppfølging etter funnet av skrantesjuke på Hardangervidda. Arbeidet skal resultere i en anbefaling til Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Det er avgjørende med lokal involvering for å vurdere hvordan aktuelle tiltak best kan gjennomføres.
Rekordmange jerver felt av lisensjegere19.2.2021 13:57:49 CET | Pressemelding
Ved lisensfellingsperiodens slutt 15. februar var 74 jerver belastet kvotene. Miljødirektoratet vurderer ekstraordinære uttak utover våren.
– Jorda kan reddes om vi handler raskt18.2.2021 17:00:00 CET | Pressemelding
Ivar Baste fra Miljødirektoratet har ledet arbeidet med en ny FN-rapport som viser at jorda sliter, men at felles handling nå kan snu utviklingen.
Skyteprøven for storviltjegere gjennomføres som normalt18.2.2021 09:16:07 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet mener det i år vil være mulig å gjennomføre skyteprøven for storviltjegere. Fritaket fra 2020 videreføres ikke.
Nullutslipp bør prioriteres i offentlige anskaffelser18.2.2021 07:32:54 CET | Pressemelding
Offentlige anskaffelser av transportløsninger bør prioritere nullutslipp og biogass, ikke flytende biodrivstoff, mener DFØ og Miljødirektoratet. Nå kommer nye innkjøpsråd for tungtransport og busser.
136 kommuner og fylker søker om Klimasats-støtte17.2.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
Klimasats fordeler i år 100 millioner kroner til kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser. Miljødirektoratet har fått 331 søknader.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom