Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.

– Vi måtte utsette arbeidet en uke på grunn av mye vann i Tanaelva. Nå er pukkellaksfella i denne viktige lakseelva på plass. Vi håper den klarer å stoppe pukkellaksen effektivt, samtidig som lokale fiskearter som villaks, sjøørret og sjørøye slipper uskadet forbi, sier Hilde Singsaas, direktør i Miljødirektoratet.
Den første fisken som gikk i fella 4. juli var en atlantisk laks på rundt tre kilo, som ble sendt videre opp i elva for å formere seg.
Noe pukkellaks rakk å passere
Overvåking i Polmak ved grensen til Finland har vist at anslagsvis noen tusen pukkellaks rakk å komme seg opp i elva, før fella ved Seida 30 kilometer lenger ned kom i drift. Sammenliknet med pukkellaksinvasjonen i 2023, er dette et lite antall. Mengden pukkellaks som vandrer opp i Tanaelva forventes å øke kraftig i første halvdel av juli. Rundt 170 000 pukkellaks klarte å komme seg opp i Tanaelva for to år siden.
– Vi legger stor vekt på å ikke skade de lokale fiskeartene under arbeidet med å stoppe pukkellaksen i Tanaelva. Vi har nå satt sammen de store enhetene som til sammen utgjør pukkellaksfella, og gått over for å sørge for at det ikke finnes skarpe kanter og ujevnheter som kan skade fisken, sier prosjektleder Roar Sandodden i Veterinærinstituttet.
Hardtarbeidende personell under krevende arbeidsforhold
Sandodden og Veterinærinstituttet har bygget pukkellaksfella i Tana på oppdrag fra Miljødirektoratet. De har ansatt 21 snekkere, gårdbrukere, mekanikere og andre fagfolk for å drifte prosjektet.
– Flinke og hardtarbeidende praktikere har vært avgjørende for god framdrift i arbeidet med å bygge pukkellaksfella i Tana. Fangstbur og løsninger for å sikre fri passering både oppover og nedover i elva for lokale fiskearter er store og tunge konstruksjoner. Det har krevd nøye planlegging og testing før de transporteres ut og monteres i sperregjerdet. Vi har fått veldig god hjelp til å optimalisere de ulike tekniske løsningene, sier Sandodden.
Han har også latt seg imponere av hvor godt arbeidsfolket samarbeider.
- Vi hører fire språk under arbeidet, norsk, finsk, samisk og engelsk, og det later til at dette ikke hindrer god dialog og flyt i arbeidet, sier Sandodden.
Les mer og følg fangsten av pukkellaks fra dag til dag på Miljødirektoratets temaside om pukkellaks.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
Ingen nye fisketiltak3.7.2025 09:48:26 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet innfører ikke flere reguleringer i laksefisket denne sesongen. Samtidig er situasjonen for villaksen fortsatt svært alvorlig.
Ingen nye fisketiltak3.7.2025 09:48:26 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet innfører ikkje nye reguleringar i laksefisket denne sesongen. Samtidig er situasjonen for villaksen framleis svært alvorleg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom