YS

Kommuneoppgjøret: YS Kommune varsler streik i seks bykommuner og to fylkeskommuner

Del

Blir det ikke enighet i meklingen i kommunesektoren, tas 378 YS-medlemmer i Bergen, Trondheim, Tromsø, Arendal, Fredrikstad, Tønsberg, Trøndelag fylkeskommune og Viken fylkeskommune ut i streik fra 27. mai.

Lizzie Ruud Thorkildsen, leder YS Kommune
Lizzie Ruud Thorkildsen, leder YS Kommune

Leder i YS Kommune, Lizzie Ruud Thorkildsen, sier streikefaren er stor.

- Ingen ønsker streik, og jeg håper vi klarer å bli enige i meklingen. Men da må KS vise vilje til å komme oss i møte. Arbeidsgiver sitter på nøkkelen her. De må tilby mer enn det som lå på bordet under de ordinære forhandlingene, sier hun.

Thorkildsen er tydelig på at hun går inn i meklingen med de samme kravene som i forhandlingene.

- Vi kan ikke akseptere at medlemmene våre taper kjøpekraft.Vi forholdt oss lojalt til frontfagsrammen i fjor. Når industrien sprengte denne rammen, skal våre medlemmer i kommunesektoren ha mer i år, sier Thorkildsen

Ryggraden i kommunale tjenester
Hun viser til at det i fjorårets oppgjør ble inngått avtale om å se resultatene fra 2020 og 2021 i sammenheng.

- Kommunalt ansatte har stått og står fortsatt i front i pandemien. Våre medlemmer utgjør ryggraden i kommunale tjenester. Uten dem stopper sektoren. Da er det helt urimelig at de skal sakke akterut lønnsmessig, påpeker Thorkildsen.

- Lønn er helt avgjørende for å sikre nødvendig rekruttering i årene som kommer. KS må innse alvoret og gi kommuneansatte lønn som fortjent, krever lederen for YS Kommune. 

Ansvarlig uttak
- Medlemmene vi varsler streikeuttak for er svært viktige for kommunenes mange, daglige gjøremål. Dette er ansatte som utgjør selve navet i kommunene. Arbeidsgiver kommer til å merke dette fra første dag hvis det ender med streik, sier Thorkildsen.

Hun understreker samtidig at YS Kommune varsler et ansvarlig uttak.

- Det gjør vi alltid, og på grunn av den pågående pandemien har vi vært ekstra varsomme med streikeuttaket i år. Vi ønsker å skjerme sårbare grupper mest mulig, sier hun.

Oversikt streikeuttak 1

Arendal kommune 54
Bergen kommune 133
Fredrikstad kommune 31
Tromsø kommune 28
Trondheim kommune 53
Trøndelag fylkeskommune 13
Tønsberg kommune 61
Viken fylkeskommune 5

YS Kommune består av følgende forbund: Delta, Skolelederforbundet, Parat, Yrkestrafikkforbundet og Stafo.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lizzie Ruud Thorkildsen, leder YS Kommune
Lizzie Ruud Thorkildsen, leder YS Kommune
Last ned bilde

Om YS

YS
YS
Lakkegata 23
0187 Oslo

http://www.ys.no

YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon. YS forhandler om lønns- og arbeidsvilkår på vegne av 226 000 medlemmer i våre 13 YS-forbund.

Følg pressemeldinger fra YS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra YS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra YS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom