Humana omsorg og assistanse

Kommunene undergraver funksjonshemmedes rett til å leve et verdig liv

Del

- Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) betyr frihet for funksjonshemmede, og da er det opprørende og trist at manglende statlige forskrifter og uklarheter i kommunale regelverk stikker kjepper i hjulene for funksjonshemmedes mulighet til selvbestemmelse, frihet og livsutfoldelse, sier Mona Lien, administrerende direktør i Humana omsorg og assistanse. I morgen besøker hun Bergen for å følge en BPA-bruker en hel dag.

BPA – brukerstyrt personlig assistanse - er en lovfestet rettighet som funksjonshemmede med assistansebehov har fra 2015. BPA gir funksjonshemmede muligheten til å ta styring over eget liv og delta på alle samfunnets arenaer, på lik linje med alle andre.

Forlanger forskrift
- Jeg er overrasket over at kommunene gjør det vanskelig for funksjonshemmede å rett og slett få BPA, til tross for at mange har krav på det, sier Mona Lien. Hun er administrerende direktør i Humana Omsorg og Assistanse, en samfunnsaktør med betydelig kompetanse og erfaring som leverandør av BPA-tjenester til funksjonshemmede i Norge.

Hun mener løsningen ligger i å på plass en statlig forskrift som gir kommuner og funksjonshemmede trygghet for hvordan BPA-verktøyet skal håndteres for å sikre at det fungerer etter intensjonen.

- Funksjonshemmede trenger en forskrift som pålegger kommuner å dokumentere at de har vurdert BPA som en løsning når innbyggere trenger hjelp. Det må komme krav om at kommuner i enkeltvedtak må dokumentere hvorfor de IKKE anbefaler BPA som rett hjelpeform, sier hun.

Tilbyr andre tjenester
Det er overveldende dokumentasjonen på at BPA er en vellykket reform. Likevel opplever fortsatt mange funksjonshemmede som søker hjelp hos kommunen at kommunen i sin jakt på løsning ikke vurderer BPA som en egnet hjelpeform for vedkommende.

- Vi ser at tradisjonelle tjenester som hjemmehjelp og støttekontakt svært ofte velges framfor BPA. Tegn på dette er at vi i Norge fortsatt har kommuner uten et eneste BPA-vedtak. Det er også et faktum at den nasjonale vekstkurven for BPA ikke ble brattere etter at det ble en rettighet i 2015, sier Lien.

Møt Mona Lien og lokal BPA-bruker Lars Storaas i Bergen 6. desember. Vi er tilgjengelig store deler av dagen fra 12.00.

Lars Storaas er 56 år gammel er utdannet sivilingeniør. Han arbeidet i et olje- og gass selskap inntil han hadde en skiulykke januar 2016. I ulykken fikk han ryggmargsbrudd. Han har svært begrenset bevegelighet. Han trenger derfor assistanse i hverdagen. Han er rullestolbruker.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Humana omsorg og assistanse

Humana omsorg og assistanse
Humana omsorg og assistanse
Kilengaten 1
3117 Tønsberg

909 46 000https://www.humananorge.no/

Humana Omsorg og Assistanse er en samfunnsaktør med betydelig kompetanse og erfaring som leverandør av BPA-tjenester til funksjonshemmede i Norge.

Vi tilbyr også barneverntjenester, familiehjem, fosterhjem og beredskapshjem. Vi har et landsdekkende bo- og omsorgstilbud til mennesker med omfattende hjelpebehov, og behandlingssentre som tilbyr spesialisthelsetjeneste for unge og voksne med rusavhengighet som primærlidelse. Humana omsorg og assistanse i Norge er en del av Humana AB

Følg saker fra Humana omsorg og assistanse

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Humana omsorg og assistanse på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Humana omsorg og assistanse

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom