Klimasats: Kommuner kan nå søke støtte for 2021

Setter fart på klimaarbeidet
- Kommunene forteller oss at Klimasats-støtte setter fart på det lokale klimaarbeidet. Mulighet for støtte gjør det lettere å prioritere klimainnsatsen, og fører ofte til at kommunene setter i gang enda flere tiltak som reduserer utslippene, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Regjeringen har foreslått 100 millioner kroner til ordningen i statsbudsjettet for 2021. I tillegg er det foreslått 80 millioner til klimavennlige hurtigbåter.
Kommunene er viktige for kutt i klimagassutslipp
Ordningen skal bidra til at kommunen integrerer klimahensyn i sine aktiviteter, og bidra til at kommunen styrker rollen som samfunnsutvikler og pådriver som legger til rette for samarbeid på klimaområdet mellom ulike aktører. I tillegg får kommunene nyttige erfaringer som i stor grad kan overføres til andre.
Kommunene er viktige aktører for å redusere utslipp av klimagasser, både direkte og indirekte, og kan søke støtte til svært mange ulike tiltak.
Støttet 1300 prosjekter siden 2016
Siden 2016 har Miljødirektoratet fått over 2100 søknader om Klimasats-støtte, med samlet søknadsbeløp på 2,4 milliarder kroner. Av dette har vi delt ut 900 millioner kroner i støtte til over 1300 prosjekter så langt. Over 500 av disse prosjektene er ferdig gjennomført, og omtrent to av tre kommuner jobber nå med Klimasats-støttede prosjekter.
Kommuner og Longyearbyen kan søke
Kommuner, fylkeskommuner og kommunale foretak kan søke Klimasats-støtte. Nytt av året er at også Longyearbyen lokalstyre kan søke om støtte. Flere søkere kan sende inn søknad sammen.
Søknadsfrister
Søknadsfrist for de aller fleste prosjekttypene er 15. februar, 2021. For følgende prosjekter er det også mulig å søke innen 15. mai, 15. august og 15. november:
- merkostnader for klimatiltak i konkrete anskaffelser
- tidlig kartlegging av klimatiltak i bygg og anlegg
- ladepunkter, kun for kommuner som har fått lite eller ingen støtte til dette tidligere
Trenger du ideer?
Les hva andre kommuner har fått støtte til. Vi har samlet søknader, tilsagn, mange rapporter og annen informasjon om de over 1300 prosjektene som har fått Klimasats-støtte i en søkbar liste på nett. Dette kan være en god kilde til inspirasjon og kunnskap for nye søknader for 2021.
Se liste over tidligere prosjekter
Webinar for søkere 8. desember
I dag, tirsdag 8. desember kl. 10.00-11.00 vil prosjektleder for Klimasats, Kirvil Stoltenberg, gå gjennom nyheter i årets utlysning og gi tips og råd til de som vurderer å søke støtte. Vi setter også av god tid til å svare på spørsmålene deres.
Støtte til hurtigbåter
I tillegg har regjeringen satt av 80 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett for 2021 til klimavennlige hurtigbåter. Dette hører også til Klimasats-ordningen. Informasjon om søknadsfrist og kriterier for denne ordningen kommer senere.
Støtte til klimatilpasning
Klimatilpasning dekkes ikke av Klimasats-ordningen, men Miljødirektoratet har en egen støtteordning for dette. Følg lenken under for mer informasjon om denne ordningen, som også har søknadsfrist 15. februar 2021.
Les mer om klimatilpasning her
Veiledning, webinarer og podcast
I tillegg til den søkbare lista med alle Klimasats-prosjekter som har fått støtte, har vi laget mange nye veiledninger om lokalt klimaarbeid for kommuner basert på erfaringer fra Klimasats-prosjekter. Vi deler også kunnskap gjennom regelmessige webinarer og Klimapodcast fra Miljødirektoratet. Alt dette finner du via lenken under.
Les mer:
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom