Meteorologisk institutt

Kjempetokt til Nordpolen vil bidra til bedre værvarsel på Yr

Del
Søker du på “Polarstern” på Yr, får du værobservasjoner fra verdens største arktiske forskningstokt. Forskningsskipet vil bidra til bedre værvarsler på Yr.
Foto: Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks
Foto: Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks

Observasjoner av temperatur, nedbør og vind fra den tyske isbryteren RV Polarstern oppdateres hver time på Yrs nye nettsider og app. I tillegg vises værvarselet for stedet der Polarstern til enhver tid befinner seg når skipet gjennom et helt år skal drive med isen nær Nordpolen. 

– Yr er opptatt av å være i front, og vil gjerne bidra til å synliggjøre et prosjekt som har så stor betydning for samfunnet. Det er viktigere enn noensinne å forstå endringene som skjer i polhavet, sider Ingrid Støver Jensen, som er produktsjef for Yr i NRK.

Polarstern forlot Tromsø 20. september og er en del av toktet MOSAiC, som er det største arktiske forskningstoktet noensinne. Flere hundre forskere skal være på forskningsskipet som fryses inne i polisen i et helt år for å finne ut hva som skjer i Arktis. Seks hundre forskere fra 19 land vil delta i ekspedisjonen. Dataene som samles inn vil tas i bruk av forskere over hele verden og bringe klimaforskningen en god skipslengde framover.

Tetter kunnskapshull

Målet er å fylle kunnskapshull fra det sentrale polhavet, hvor det særlig mangler observasjoner vinterstid. Den globale oppvarmingen fører til at havisen gradvis forsvinner, og om få år kan den være borte. Ekspedisjonen skal prøve å finne ut om og når dette vil skje. 

Som Fridtjof Nansen gjorde med sin Fram-ekspedisjon i 1893-1896, skal RV Polarstern fryses fast i isen. Fra øst i Sibir, skal skipet flyte med en gjennomsnittsfart på sju kilometer per dag. Et nettverk av observasjonsposter vil bli satt opp i en avstand opp til rundt 50 kilometer fra skipet, og observasjoner skal samles inn fra 4000 meter under havoverflaten til 35 000 meter opp i luften. Både skipet og det omkringliggende observasjonsnettverket vil da drive sammen med isen mot Atlanterhavet.

Bedre vær- og klimamodeller

Målingene skal bringe vær- og klimamodeller til et nytt nivå og medvirke til å forbedre værvarslene for de arktiske områdene.

– MOSAiC vil øke vår kunnskap om samhandlingen mellom atmosfære, sjøis og hav i Arktis slik at de fysiske prosessene kan representeres bedre i våre værvarslingsmodeller, forklarer Jørn Kristiansen, direktør ved Senter for utvikling av varslingstjenesten (SUV) på Meteorologisk institutt (MET).

Gjennom grundig og gjennomarbeidet forståelse av det faglige grunnlaget blant annet gjennom forskningsprosjektet Alertness, ivaretar MET de operasjonelle behovene i værvarslingstjenesten, 

For Meteorologisk institutt vil mye av bidraget skje gjennom forskningsdugnaden “The Year of Polar Prediction” (YOPP), som vil ta i bruk observasjonene fra MOSAiC. For å varsle været frem i tid, må vi observere værets nåtilstand med stor grad av sikkerhet. Det globale observasjonsnettverket er tynnest i Arktis og Antarktis. Denne mangelen på observasjoner sammen med begrensninger i vår kunnskap om de fysiske prosessene i de polare områdene, gjør at værvarslene er dårligere i polare områder enn for eksempel i Norge og Europa forøvrig. Disse begrensningene påvirker også kvaliteten på værvarslene i områder fjernt fra polene. 

MOSAiC har en bred tilnærming til forskningen, med fokusområder innenfor atmosfære, sjøis, hav, biogeokjemi og økosystem.

MOSAiC er forkortelse for The Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate. Det er et internasjonalt konsortium av ledende forskningsinstitusjoner som står bak toktet, som har et budsjett på mer enn 120 millioner Euro. 

Forgjengeren “Lance” forbedret Yr

For fire år siden ble også forskningsskipet “Lance” frosset ned i isen, og observasjonene fra den gangen ble brukt til å forbedre værmodellen for de arktiske områdene, og tatt i bruk på Yr. Det var Meteorologisk institutts forskere Malte Müller og Yurii Batrak som sto for arbeidet med å forbedre værmodellen og som publiserte sine resultater i tidsskriftet Nature Communications, som en del av forskningsprosjektet Arven etter Nansen

Følg MOSAiC-toktet her:

https://follow.mosaic-expedition.org/

Bilder fra ekspedisjonen som kan brukes av media:

https://multimedia.awi.de/mosaic/#1571917079615_0

Kontakter

Jørn Kristiansen, direktør ved Senter for utvikling av varslingstjenesten (SUV) på Meteorologisk institutt.


Telefon: 464 20 054
E-post: jornk@met.no

Bilder

Foto: Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks
Foto: Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks
Last ned bilde

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye