Meteorologisk institutt

Klimaendringer som går på helsa løs

Del

Bangladesh er av landene i verden som er mest utsatt for klimaendringer. Det har blitt varmere og antallet hetebølger har økt kraftig, også i monsuntiden.

Bildet viser at flere lokale innbyggere stilte opp til brukermøte for å fortelle om hvordan de varsler om værhendelser.
Lokalbefolkningen stilte opp til brukermøte for å fortelle om hvordan de varsler om værhendelser. Gunnar Noer/MET Gunnar Noer/MET

Det kommer fram i en ny rapport som Meteorologisk institutt har laget sammen med Bangladesh Meteorological Department.

– Det er vår globale forpliktelse at vi gjør det vi kan for å bremse temperaturøkningen. Vi har bare denne ene kloden, sa ambassadør Espen Rikter-Svendsen da rapporten ble lagt frem. 

Ny klimarapport for Bangladesh


Det er et eksotisk land å komme til, Bangladesh. Spesielt for en nordboer i vinterhalvåret. Og for en gruppe ansatte ved Meteorologisk institutt har det blitt noen turer. I tolv år har Meteorologisk institutt samarbeidet med Bangladesh Department of Meteorology (BMD).

Samarbeidet har nå resultert i en fyldigrapport om hvordan klimaet har endret seg i Bangladesh de siste førti årene. Klimarapporten ble lansert på Bangabandhu Military Museum i Dhaka, tirsdag 27. februar. Norges ambassadør i Bangladesh, Espen Rikter-Svendsen deltok på seremonien. Det er den andre klimarapporten som samarbeidet leverer,den første kom i 2016.

– Det har blitt varmere i alle sesonger i Bangladesh, det gjelder for hele landet, forklarer Dr. Bazlur Rashid, førsteforfatter av klimarapporten.

Minst økning i temperatur er det om vinteren. Grunnen til det er trolig luftforurensningen, som er mest problematisk om vinteren. Luftforurensningen hindrer solstrålene i å nå ned til bakken. 

Se et kort videosammendrag av rapporten her (engelsk).

Hetebølger som tar liv

Fra 1980-tallet og frem til i dag har antall hetebølger økt spesielt i monsuntiden. Det er et tegn på at det blir varmere og det fører med seg mange utfordringer for både jordbruk, matproduksjon, helserelaterte problemer og økonomiske utfordringer. 

– Spesielt er det hetebølger i monsuntiden som bekymrer meg, sier Rashid.

Hetebølger som oppstår når luftfuktigheten er høy er farligere for mennesker enn hetebølger i tørt vær. Kroppen reagerer med å kjøle seg ned med svette når det er varmt, men i fuktig klima fordamper ikke svetten like raskt og da er risikoen større for heteslag. 

– Dette er en viktig rapport som viser endringene som har skjedd over tid. Rapporten bidrar til å øke forståelsen for klimaendringer i Bangladesh og kan brukes til å få gjennom endringer. Jeg oppfordrer spesielt regjeringsapparatet og næringslivet til å handle raskt, for vi har ingen tid å miste, sa Dr. Fatima Akter, lederen for Department of Meteorology på Dhaka University. 

Hun fremhever at det må forskes mer med utgangspunkt i de dataene som nå foreligger. 

Værvarsler bidrar til å berge liv og verdier

Dr. Fatima Akter leder et nyopprettet fakultet for meteorologi på universitetet som er det første meteorologistudiet av sitt slag i Bangladesh. Instituttet ble opprettet i 2021 med hjelp av Verdensbanken og BMD.

Den norske delegasjonen deltok på en fremskyndet feiring av verdens meteorologidag på Universitetet i Dhaka. Der fikk de omvisning på instituttet for meteorologi og de fikk snakket med studenter og lærere. Foreløpig har ingen blitt uteksaminert med mastergrad i meteorologi, men det vil endre seg i løpet av de neste årene.

Og meteorologer trengs i Bangladesh.

– I et besøk i en landsby ved Kuakata fikk vi møte lokalbefolkningen og se hvordan gode værvarsler bidrar til å berge liv og verdier. De har et godt utbygd system for å få varslet befolkningen, slik at de kan evakuere seg selv, og buskap. For at dette skal være effektivt trenger de gode tjenester for værvarsling, og det er her samarbeidet mellom Meteorologisk institutt og BMD kommer inn. Vi jobber sammen for å styrke deres tjenester, forteller Hans Olav Hygen, avdelingsleder for klimatjenester ved Meteorologisk institutt. 

Hygen har ledet samarbeidsprosjektet siden starten.

Samarbeidet forlenges med fem nye år

For at et samarbeid skal fungere godt, så krever det at begge parter er dedikerte og gir av seg selv. Det krever også tid. Samarbeidet mellom Meteorologisk institutt og Bangladesh Meteorological Department har vart i tolv år og i tillegg til godt samarbeid har det oppstått vennskap på tross av den store avstanden mellom landene. 

– Jeg er stolt av at Norge kan bidra med denne rapporten. Og at det gode samarbeidet mellom Meteorologisk institutt og Bangladesh Meteorological Department ble forlenget med fem nye år. Arbeidet må gjøres over lang tid for å få til endringer, sa Norges ambassadør i Bangladesh, Espen Rikter-Svendsen, fra talerstolen.

Det var en engasjert ambassadør som deltok på seremonien. Han understreket hvor viktig internasjonalt samarbeid er for at vi skal kunne bremse klimaendringene. 

– Det er vår globale forpliktelse at vi gjør det vi kan for å bremse temperaturøkningen. Vi har bare denne ene kloden, sa ambassadør Rikter-Svendsen. 

Meteorologisk institutt har flere samarbeidsprosjekter som støttes av Norad og Utenriksdepartementet. Med værdata og Yr som digitalt fellesgode, har vi mulighet til å hjelpe land med dårlig tilgang på værdata med å komme i gang med værvarsling. 

– Det er svært lærerikt og inspirerende å jobbe sammen med BMD, se hvordan vårt bidrag hjelper dem til å bygge bedre tjenester innen værvarsling og klimatjenester. Og så er det faglig spennende å få tilgang til data som knapt har vært brukt i forskning før, for å bidra i prosessen fra at dette bare er værobservasjoner, til nyttig klimainformasjon de kan benytte når beslutninger skal tas, sier Hans Olav Hygen.   

En tredje rapport er allerede påbegynt og den skal handle om hvordan klimaet i Bangladesh endrer seg frem mot 2100.

Kontakter

Hans Olav HygenKlimaforsker og leder for avdeling for klimatjenester ved Meteorologisk institutt

Tel:911 23 958hansoh@met.no

Bilder

Fiskebåt ved stranden
Fiskebåt ved stranden
Last ned bilde
Bildet viser overrekkelsen av klimarapporten på en høytidelig seremoni.
Det ble holdt en høytidelig seremoni når klimarapporten ble lansert.
Last ned bilde
Klimarapporten fikk god dekning i media i Bangladesh. Her blir prosjektleder Hans Olav Hygen intervjuet.
Klimarapporten fikk god dekning i media i Bangladesh. Her blir prosjektleder Hans Olav Hygen intervjuet.
Last ned bilde
Bildet viser aktivitet på stranden ved Kuakata i Bangladesh
Aktivitet på stranden ved Kuakata i Bangladesh
Last ned bilde
Bildet viser at flere lokale innbyggere stilte opp til brukermøte for å fortelle om hvordan de varsler om værhendelser.
Lokalbefolkningen stilte opp til brukermøte for å fortelle om hvordan de varsler om værhendelser.
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye