Kirkestreiken trappes opp før mekling

Lørdag 12. desember gikk 21 kirkeansatte for første gang ut i streik. Gjennom de fire ukene streiken har vart har de 10 fagforeningene som er i brudd trappet opp streiken ytterligere, og per i dag er 59 ansatte i streik.
Fra 14. januar vil 85 kirkeansatte i Oslo, Nidaros, Borg og Bjørgvin bispedømmer og Kirkerådets sekretariat være i streik, dersom ikke meklingen fører fram.
Streik for kirkens framtid
Siden streiken startet har fagforeningene stått sammen om følgende budskap:
Vi streiker ikke for høyere lønn. Vi streiker for å beholde dagens lønnsnivå for framtidens kolleger.
Dette er viktig fordi kirken har store rekrutteringsproblemer. Det mangler prester, kateketer, diakoner og kirkemusikere over hele landet. Dette er nøkkelstillinger for å holde folkekirken levende over hele landet. I dag mangler kirken 1 av 10 prester, om 4 år vil vi mangle 1 av 6.
Opplever forsøk på å svekke lønnen
Vi opplever at KA, som representerer de kirkelige arbeidsgiverne, forsøker å svekke prestenes lønnsvilkår. Det vil få negative virkninger også for andre kirkeansatte med høyere utdanning. Dette mener vi er både urimelig og uansvarlig gitt den rekrutteringskrisen kirken allerede står midt oppe i. Derfor er vi bekymret for kirkens framtid.
-Der vi er nå, med fare for at nyansatte prester, og prester som skifter stilling, risikerer å gå betydelig ned i lønn i forhold til de som allerede er ansatt, ser jeg det som en klar konsekvens at det på sikt vil gå ut over oss andre, sier kateket Sven-Ove Rostrup, som jobber i Olsvik menighet i Bergen domprosti.
–Lønn er viktig for rekrutteringen til alle som jobber i kirken, ikke bare prestene. Vi som jobber i kirkefaglige stillinger som diakoner, kateketer og kantorer og har en fagutdannelse i bunnen, trenger å være på nivå lønnsmessig med offentlig sektor, slik at folkekirken fungerer godt lokalt over hele landet, sier diakon Ellen Hove, som jobber i Høvik menighet i Bærum prosti.
I en virksomhet som sliter med rekruttering er detviktig å ikke svekke lønns- og arbeidsvilkårene. Vi tror det vil skade rekrutteringen. Kirken mangler ikke penger, den mangler ansatte.
Følgende fagforeninger er omfattet av bruddet
- Unio-forbundene Presteforeningen, Diakonforbundet, Utdanningsforbundet, Akademikerforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Forskerforbundet.
- LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen og Creo
- Det frittstående forbundet Kirkelig undervisningsforbund.
Til sammen organiserer disse 10 forbundene om lag 75 % av de organiserte ansatte i kirken.
Lovpålagt mekling 10. januar
Partene i arbeidskonflikten i kirken er innkalt til lovpålagt ny mekling 10. januar. Dette følger av arbeidstvistloven som krever at det skal gjennomføres ny mekling dersom det er gått en måned siden opprinnelig mekling ble avsluttet uten at tvisten i mellomtiden er løst.
Fagforeningene møter til mekling med et uttalt ønske om å finne fram til felles løsninger.
Disse arbeidsgiverne i kirken er rammet av streiken per 8. januar
Bærum kirkelige fellesråd
Asker kirkelige fellesråd
Oslo kirkelige fellesråd
Bergen kirkelige fellesråd
Fredrikstad kirkelige fellesråd
Kirkerådets sekretariat (rettssubjektet Den norske kirke)
Nidaros bispedømme (rettssubjektet Den norske kirke)
Oslo bispedømme (rettssubjektet Den norske kirke)
Borg bispedømme (rettssubjektet Den norske kirke)
Kontakter
Kontaktpersoner for presse:
Kristian Mollestad, forhandlingsleder for Unio KA, mob. 990 18 742
Anna Grønvik, pressekontakt Unio KA, mob. 970 64 642
Bilder


Lenker
Om Unio
400 000 medlemmer sikrer kvalitet i offentlige tjenester, trygghet og tillit i samfunnet.
Over 400 000 medlemmer sikrer kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.
Norges største hovedorganisasjon for deg med høyere utdanning.
Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.
Unio er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser.
En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.
Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning.
Steffen Handal er Unios leder.
Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.
Følg pressemeldinger fra Unio
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Unio
Seier for likestillingen og arbeidslivet27.5.2025 13:28:34 CEST | Pressemelding
Arbeids- og sosialkomiteen avga i dag innstilling om endringer i Arbeidsmiljøloven. Komiteens flertall bestående av Ap, SV, SP og Rødt sikrer flertall for en lovendring som medfører at det psykososiale arbeidsmiljøet skal vektlegges sterkere i hele arbeidslivet.
Unio: Frykter at kommunekommisjonen reduseres til en ren kutt-kommisjon15.5.2025 14:05:58 CEST | Pressemelding
Regjeringen legger opp til en økning av kommunenes frie inntekter på mellom 1,3 og 2 milliarder kroner i 2026. – Det er helt nødvendig for å opprettholde et forsvarlig helse- og utdanningstilbud til befolkningen også i en urolig tid med trange kommunebudsjetter, sier Unio-leder Steffen Handal. Mer urovekkende er det at regjeringen ser ut til å redusere den nylig nedsatte Kommunekommisjonen til en ren kutt-kommisjon.
Ber Brenna samle partene om offentlig AFP9.5.2025 13:03:40 CEST | Pressemelding
LO- kongressen har nå kommet med sitt syn og fattet et vedtak som gir LO-ledelsen handlingsrom, men det er ikke slik at LO kan avgjøre AFP-reformen alene. Unio ønsker derfor dialog på tvers av privat og offentlig sektor for å sikre AFP-ordninger uten de store hullene som dagens AFP har.
Lønnsoppgjøret: Enighet i Oslo30.4.2025 23:11:32 CEST | Pressemelding
Partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune er kommet til enighet. Rammen for oppgjøret er på 4,4 prosent, noe som gir en solid reallønnsvekst. Men lønnsoppgjøret verdsetter likevel ikke utdanning godt nok, mener forhandlingsleder i Unio Oslo, Marianne Lange Krogh.
Gjennomslag for Unio i lønnsoppgjøret i staten30.4.2025 22:14:58 CEST | Pressemelding
- Vi gikk til forhandlingene med krav om reallønnsvekst og alt fordelt lokalt, og det fikk vi, oppsummerer Unio stats leder Steinar A. Sæther.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom