Universitetet i Oslo

Kinesisk hederspris til Nils Chr. Stenseth

Del
Professor i evolusjonsbiologi, Nils Christian Stenseth, er i dag tildelt den høyeste hedersprisen som kan gis en utenlands forsker. President Xi Jinping var til stede da Stenseth mottok prisen.
Nils Christian Stenseth. Foto: Yngve Vogt/UiO
Nils Christian Stenseth. Foto: Yngve Vogt/UiO

Den kinesiske hedersprisen International Science and Technology Cooperation Award ble fredag morgen kinesisk tid, delt ut under en seremoni i Folkets store hall i hovedstaden Beijing.

– Jeg gratulerer professor Stenseth med den flotte anerkjennelsen av hans betydelige forskning innen biologi i samarbeid med kinesiske kolleger. UiO håper også å styrke forskningssamarbeidet med kinesiske forskere fremover, både innen naturvitenskap og medisin, samt innen de samfunnsvitenskapelige og humanistiske disiplinene, sier UiOs rektor Svein Stølen.

Nils Chr. Stenseth er professor i biovitenskap og var blant annet leder for forskningsmiljøet Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES) fra 2007 til 2017. I løpet av den perioden publiserte senteret nærmere 1500 vitenskapelige artikler. Stenseth har over lang tid hatt et tett samarbeid med kinesiske forskere.

– Jeg føler meg svært beæret over at jeg er blitt tildelt denne prisen, som er en flott anerkjennelse av det langvarige samarbeidet jeg har fått være med på. I løpet av disse mer enn 25 årene har jeg hatt stor glede av å arbeide sammen med mange fremragende kinesiske forskere og institusjoner, sier Stenseth.

Stenseth har levert internasjonalt anerkjente bidrag på flere områder innen biologi. Ikke minst har han vært med på å klarlegge hvordan og hvorfor dyrebestander svinger over tid. I de senere årene har han jobbet mye med å studere spredningen av bakterien Yersinia pestis, som blant annet forårsaket Svartedauden i Vest-Europa på 1300-tallet

– Norge og Kina kan ha mye å lære av hverandre. Et nært samarbeid mellom Kina og Norge kan blant annet bidra til å styrke verdensledende forskergrupper som kan bidra til å finne løsninger på mange av de globale utfordringene vi står overfor. Kinas bidrag vil være essensielt når det gjelder å finne løsninger på slike områder som fattigdomsreduksjon, klima, helse, energi og miljøet, sier Stenseth.

Det var i år ti utenlandske forskere som ble tildelt den kinesiske hedersprisen. Det er flere enn vanlig, fordi tildelingsseremonien var en del av feiringen av Folkerepublikken Kinas 70 års-jubileum.

Mer om Nils Christian Stenseth

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Nils Christian Stenseth. Foto: Yngve Vogt/UiO
Nils Christian Stenseth. Foto: Yngve Vogt/UiO
Last ned bilde

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye