Grappa Musikkforlag AS

Kim Myhr er ute med et magisk musikkverk

Del

«Sympathetic Magic» er et ekstatisk og rørende musikkverk. Verket troner på toppen av Kim Myhrs jevnt voksende og betydelige produksjon som artist og komponist. «Fengende og eksperimentell fulltreffer», sier Arild R. Andersen i Aftenposten som har gitt albumet terningkast 6.

Kim Myhr. Foto: Orfee Schuijt.
Kim Myhr. Foto: Orfee Schuijt.

Kim Myhr - "Sympathetic Magic" - Album release 19. august

Hør "Sympathetic Magic" her

Albumet er oppfølgeren til Kim Myhrs album You | me (2017), som fikk mye ros internasjonalt og mottok en «honorary mention» på Nordic Music Prize 2018. Den omsluttende varmen fra You | me er fortsatt til stede, men «Sympathetic Magic» er mer ekspansiv enn forgjengeren.  Et band bestående av åtte musikere som spiller på en utvidet instrumentpark med blant annet elektriske 12-strengsgitarer, trommemaskiner, vokal, synthezisere, orgel og trommer og perkusjon, har skapt et verk i større skala.

De skimrende bølgene i You | me har blitt byttet ut med kosmiske strømmer i Sympathetic Magic, en samling sangstrukturer som har vokst til et verk av symfoniske proporsjoner.  «Med You | me ville jeg skape et hav av lyd, hvor lytteren er omringet av utallige elementer som er likeverdige i musikken. Jeg ville utfordre dette litt, og heve fram visse elementer. Resultatet er en mer melodisk musikk enn det jeg har gjort før». – Kim Myhr

Rett før han startet arbeidet med Sympathetic Magic, kjøpte Kim et gammelt Yamaha-orgel (YC45d) fra 70-tallet, etter å ha forelsket seg i lyden på ulike utgivelser. Opprinnelig var instrumentet tenkt å være et diskret element i det nye verket, men det endte opp med å bli et midtpunkt i musikken.  «Det har en briljant, rett-i-fjeset lyd som brakte en ekstatisk kvalitet til musikken. Å leke seg fram med dette instrumentet, i tillegg til en Roland Juno synth fra 80-tallet og en ny trommemaskin, tok musikken i nye retninger». 

Tematisk sirkler «Sympathetic Magic» rundt en lengsel etter samhold og kollektivitet. Da verden var under lockdown i 2021, fikk Kim muligheten til å dykke dypt inn i prosjektet, takket være en bestilling fra Oslo Jazz Festival. Han arbeidet med medlemmene i bandet, en etter en: «Musikken skapte en situasjon av uventet positivitet. Det føltes som et sosialt prosjekt selv om jeg mesteparten av tiden var alene. All denne positive, muntre energien føltes magisk, den oppsto som i løse luften i en temmelig mørk situasjon. Hele prosessen føltes som en hallusinasjon. Sympathetic Magic er som en drøm inne i en drøm» 

Tittelen på albumet er et begrep som stammer fra James Frazers «The Golden Bough». Han sier om Sympathetic Magic: «ting som en gang har vært i kontakt med hverandre vil fortsette å påvirke hverandre på avstand, etter den fysiske kontakten er blitt bruttI en nedstengt verden hvor all vår kontakt ved utsiden plutselig er fjern eller fraværende, blir grensen mellom det ekte og det imaginære utydelig. Jeg følte at begrepet perfekt oppsummerte tankene, prosessene og følelsene som ligger bak dette albumet»

Gitarist og komponist Kim Myhr har turnert internasjonalt siden tidlig 2000-tallet og har gitt ut flere album under eget navn. Albumet You | me (2017) ble nominert til Nordic Music Prize 2018, og ble hyllet vidt internasjonalt. Hans forrige plate Vesper med Australian Art Orchestra ble nominert til Spellemannprisen 2020 i kategorien «Samtid». The Guardian har omtalt Myhr som “a master of slow-morphing rhythms and sun-dappled textures that seem to glow from the inside". Som komponist har han skrevet musikk for Australian Art Orchestra, Quatuor Bozzini, Kitchen Orchestra, Trondheim Jazz Orchestra, og han har også samarbeidet med Jenny Hval, Lasse Marhaug, Christian Wallumrød og mange flere.

«Kim Myhr is a master of slow-morphing rhythms and sun-dappled textures that seem to glow from the inside» - The Guardian

«The recording achieves a mesmerizing sonic confab somewhere between the desert and outer space» - The Wire

Kim Myhr: elektrisk 6- og 12-strengs gitarer, orgel, bass, synthesizere, vokal, trommemaskin
Hans Hulbækmo: trommesett, perkusjon

Michaela Antalová: trommesett, perkusjon
Ingar Zach: gran cassa, pauker, perkusjon, vibrerende høytallere
Adrian Myhr: bass, elektrisk 6- og 12-strengs gitarer
Anja Lauvdal: orgel og synthesizere
Håvard Volden: elektrisk 6- og 12-strengs gitarer
David Stackenäs: elektrisk 6- og 12-strengs gitarer

Release: 19.08.2022
Artist: Kim Myhr
Tittel: Sympathetic Magic
Plateselskap: HUBRO
Katalognummer: HUBROCD2648 / HUBROLP3648

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kim Myhr. Foto: Orfee Schuijt.
Kim Myhr. Foto: Orfee Schuijt.
Last ned bilde
Cover "Sympathetic Magic" - Kim Myhr. Foto: Leo Wächter/Tebbe Schöningh. Design: Aslak Gurholt (Yokoland).
Cover "Sympathetic Magic" - Kim Myhr. Foto: Leo Wächter/Tebbe Schöningh. Design: Aslak Gurholt (Yokoland).
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap.

Grappa Musikkforlag har gitt ut over tre tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids and Media om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider også med Norsk Komponistforening om innspilling og utgivelse av norsk samtidsmusikk på lablene Aurora og Hemera og med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom