Universitetet i Oslo

Kan vi få et grønt skifte som også er sosialt rettferdig?

Del
Klimaendringene krever grønn omstilling. Hvordan kan forskning bidra til at den blir inkluderende og bærekraftig for både klima, økonomi og samfunn? UiO:Energi inviterer til konferanse hvor fagfolk fra inn- og utland stiller til debatt.

Studier viser at innføring av nye energitiltak og -teknologier kan bidra til å forsterke sosial ulikhet. Klimatiltak kan også skape mye politisk uro – og dermed kanskje ikke få virke like effektivt som planlagt – dersom de ikke har aksept blant ulike samfunnsgrupper som blir berørt.

Bevegelsen De gule vestene i Frankrike, og lignende protester knyttet til bilavgifter i England, Irland, Spania og Bulgaria, illustrerer hvordan klimatiltak som påvirker enkeltmenneskers liv, stadig oftere kobles til debatten om økende sosiale og økonomiske forskjeller. Argumentet om sosial urettferdighet stod sentralt da Bompengepartiet for alvor meldte seg på i norsk politikk ved kommunevalget denne høsten.  

Nye blikk på grønn omstilling

– Dette er et tema i tiden, så vi er glade for å kunne belyse problematikken gjennom en rekke foredrag og paneldebatter på UiO:Energiforum 2019, sier Vebjørn Bakken, direktør for den tverrfaglige satsingen UiO:Energi

Program og påmelding til konferansen her.

– Vi koordinerer forskning, utdanning og formidling knyttet til bærekraftige energi-løsninger. Ved å bringe sammen juss, samfunnsvitenskap, humaniora og naturvitenskap – både ved UiO og eksternt – kan vi bidra til nye løsninger for ren, rimelig og sikker energi, forklarer Bakken.

UiO:Energi arrangerer konferansen sammen med Universitetet i Oslos nye forskningssenter Include.

 – Include skal jobbe med grønn omstilling og sosial rettferdighet fra et samfunnsvitenskapelig ståsted. Vi kommer til å samarbeide med både kommuner, fylkeskommuner, energiselskaper, organisasjoner og private aktører, forklarer Tanja Winther, professor og leder av Include. 

Energirettferdighet, miljørett og karbonfangst

På konferanseprogrammet står blant andre professor Johannes Urpelainen fra Johns Hopkins University og Dr. Kirsten Jenkins fra University of Edinburgh. De skal snakke om henholdsvis energipolitikk globalt og energirettferdighet regionalt og lokalt.

Andre temaer som blir tatt opp er klimabudsjetter som styringsverktøy, hva vi vet om de sosiale konsekvensene av planleggingsprosesser innen bygg, energi og transport, og hvorvidt det er behov for å se det norske elektrisitetssystemet i et rettferdighetsperspektiv.

– Grønt skifte og sosial rettferdighet er tema for dag én av konferansen. På dag to blir det foredrag og debatter om nye materialer som trengs for å gjøre energibruk mer effektiv og bærekraftig, og om karbonfangst- og lagring, opplyser Vebjørn Bakken.

Det blir også tid til at studenter innen energi og bærekraft (på master og ph.d.-nivå) får presentere sine forskningsprosjekter og konkurrere i forskningsformidling for de fremmøtte.

Premie: 2 interrailbilletter.

Kontakter

Kommunikasjonsrådgiver Bente Bakken, tlf. 957 20 507

Bilder

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye