Kalkun på topp til nyttår
Ifølge årets ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat, oppgir 28 % at de spiste kalkun nyttårsaften i fjor. Det er en nedgang på seks prosent fra MatPrats forrige juleundersøkelse.
– Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 28 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke spiser hele 33 % pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Dette spiser nordmenn på nyttårsaften:
Kalkun: 28 %
Pinnekjøtt: 16 %
Ribbe 9 %
Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %
Grønnsaker: 3 %
Endringer i tradisjoner og matvaner
– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter.
Undersøkelsen viser også at folk tar mange grep for å redusere utgiftene høytiden, 28% ønsker å spare inn på strøm og varme. 1 av 10 ønsker å spare penger ved å redusere antall gjester.
– Det er forståelig at mange nå tar grep for å spare penger, også på nyttårsfeiringen. Sharingmeny, der mange små retter utgjør måltidet, er et godt valg. Det er helt innafor å be gjestene ta med seg 1-2 retter hver. Slik deler man på utgiftene, og ikke minst arbeidet med å lage selskap.
– Når man spiser en sharing-meny kan alle også bli sittende rundt bordet, som gir et helt annet fellesskap rundt måltidet, sier Maske.
MatPrat har mange forsalg på sharing-meny med ulike råvarer og smaksbilder:
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/svinecarre-til-fest/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/ost-som-sharing/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/helstekt-kalkun-i-feststemning/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/vegetar-wellington-med-smak-av-jul/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/reinsdyrstek-med-eksotisk-vri/
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder

Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Nei, vanlig mat gjør deg ikke syk22.3.2023 14:38:46 CET | Kronikk
Det har blitt trendy å skrive kostholdssaker som får deg til å sette skinkeskiva i halsen. En del av de bygger mer på frykt enn fakta. Er ikke tiden for skremselspropaganda forbi?
6 næringsstoffer kvinner bør være oppmerksom på8.3.2023 07:07:00 CET | Pressemelding
En del kvinner kan få i seg mindre fiber, folat, vitamin D, kalsium, jern eller jod enn anbefalt. Eilin Lundekvam By, senior ernæringsrådgiver i MatPrat, gir tips til matvarer du kan spise.
Dette ene tilbehøret må nordmenn ha til reinsdyrmiddagen2.2.2023 07:45:00 CET | Pressemelding
De aller fleste er ganske konservative når de velger tilbehør til reinsdyrkjøttet. En klassiker topper listen over hva nordmenn bare må ha til reinsdyr.
Vet du hva den samiske nasjonalretten er?30.1.2023 12:23:59 CET | Pressemelding
Er du mann, er det store sjanser for at du ikke vet det. Den yngre delen av befolkningen har heller ikke særlig peiling. Søringer bommer også. Kvinner derimot, svarer i større grad riktig.
- Matplanleggingen starter i kjøleskapet4.1.2023 07:50:00 CET | Pressemelding
Med økte matpriser, er det ekstra viktig å innarbeide gode rutiner for planlegging av måltider. Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat, gir sine beste tips til en rimeligere og mer bærekraftig mathverdag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom