Kalkun er nordmenns favoritt på nyttårsaften

Kalkun har blitt en relativt utbredt middagstradisjon på nyttårsaften over størstedelen av landet, og 1 av 3 oppgir at de spiser dette på nyttårsaften. Det viser årets juleundersøkelse fra MatPrat utført av YouGov. Men det er én landsdel der kalkunen ikke når opp – nemlig på Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at det ikke holder å spise det på julaften – det hører med på nyttårsaften også.
– Pinnekjøttet har sterke tradisjoner på Vestlandet, men er en svært populær rett også i resten av landet på nyttårsaften, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Men de som setter aller størst pris på pinnekjøttet, er uten tvil vestlendingene:
– På Vestlandet er det 45 % som har pinnekjøtt på menyen også på nyttårsaften.
Flest spiser kalkun
Kalkun er den mest populære nyttårsmiddagen for oss nordmenn, og 33 % sier de spiste kalkun på nyttårsaften i fjor. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17 %, og på tredjeplass kommer ribbe med 8 %.
– Det er jo stor stas å sette en hel fugl på bordet, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen. Hun skjønner godt at kalkunen er blitt nordmenns nyttårsfavoritt:
– Gir du kalkunen litt kjærlighet med pensling og lav temperatur i ovnen, oppnår du et smakfullt og saftig resultat, avslutter hun.
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat ansetter ny direktør3.11.2025 15:05:42 CET | Pressemelding
Mariann Sletten ansettes som direktør i Matprat. Hun kommer fra stillingen som marketingsjef og har vært konstituert som leder siden desember.
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom

