Kalkun er nordmenns favoritt på nyttårsaften

Kalkun har blitt en relativt utbredt middagstradisjon på nyttårsaften over størstedelen av landet, og 1 av 3 oppgir at de spiser dette på nyttårsaften. Det viser årets juleundersøkelse fra MatPrat utført av YouGov. Men det er én landsdel der kalkunen ikke når opp – nemlig på Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at det ikke holder å spise det på julaften – det hører med på nyttårsaften også.
– Pinnekjøttet har sterke tradisjoner på Vestlandet, men er en svært populær rett også i resten av landet på nyttårsaften, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Men de som setter aller størst pris på pinnekjøttet, er uten tvil vestlendingene:
– På Vestlandet er det 45 % som har pinnekjøtt på menyen også på nyttårsaften.
Flest spiser kalkun
Kalkun er den mest populære nyttårsmiddagen for oss nordmenn, og 33 % sier de spiste kalkun på nyttårsaften i fjor. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17 %, og på tredjeplass kommer ribbe med 8 %.
– Det er jo stor stas å sette en hel fugl på bordet, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen. Hun skjønner godt at kalkunen er blitt nordmenns nyttårsfavoritt:
– Gir du kalkunen litt kjærlighet med pensling og lav temperatur i ovnen, oppnår du et smakfullt og saftig resultat, avslutter hun.
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom