Kalkun er nordmenns favoritt på nyttårsaften
Kalkun har blitt en relativt utbredt middagstradisjon på nyttårsaften over størstedelen av landet, og 1 av 3 oppgir at de spiser dette på nyttårsaften. Det viser årets juleundersøkelse fra MatPrat utført av YouGov. Men det er én landsdel der kalkunen ikke når opp – nemlig på Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt som tradisjonsmat, at det ikke holder å spise det på julaften – det hører med på nyttårsaften også.
– Pinnekjøttet har sterke tradisjoner på Vestlandet, men er en svært populær rett også i resten av landet på nyttårsaften, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Men de som setter aller størst pris på pinnekjøttet, er uten tvil vestlendingene:
– På Vestlandet er det 45 % som har pinnekjøtt på menyen også på nyttårsaften.
Flest spiser kalkun
Kalkun er den mest populære nyttårsmiddagen for oss nordmenn, og 33 % sier de spiste kalkun på nyttårsaften i fjor. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17 %, og på tredjeplass kommer ribbe med 8 %.
– Det er jo stor stas å sette en hel fugl på bordet, sier MatPrat-kokk Anette Fjelleng Hansen. Hun skjønner godt at kalkunen er blitt nordmenns nyttårsfavoritt:
– Gir du kalkunen litt kjærlighet med pensling og lav temperatur i ovnen, oppnår du et smakfullt og saftig resultat, avslutter hun.
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom