Plantasjen

Julen 2022 – En rolig og stemningsfull oase

Del

Julen er like rundt hjørnet, og juletreet ser ut til å beholde sin svært sentrale plass i rekken av norske juletradisjoner. Plantasjens rapport Plantretrender viser at åtte av ti nordmenn planlegger å ha juletre i år. Og julen vil i stor grad bestå av hyggelige og sosiale stunder i lunefulle omgivelser.

Juletreet er like viktig – Åtte av ti nordmenn oppgir at de planlegger å ha juletre i år.
Juletreet er like viktig – Åtte av ti nordmenn oppgir at de planlegger å ha juletre i år.

– Jeg ser for meg en tilbakeholden jul, ikke nødvendigvis i form av noe som er konservativt, eller at man skal ha det nøyaktig som man har pleid å ha det tidligere – men heller med et fokus på det varme og fine. Den litt mer tilbakeholdne og varme atmosfæren kan man oppnå ved å for eksempel pynte et mindre tre med små julekuler, sier trendekspert Stefan «Trendstefan» Nilsson.

Juletreet – en avgjørende stemningsskaper

Juletreet er stemningsskapende og spiller en viktig rolle i norske hjem – åtte av ti nordmenn oppgir nemlig at de planlegger å ha juletre i år. De viktigste utvalgskriteriene hos nordmenn i valg av gran er at den passer innredningen(21%), er rimelig (17%) og ikke feller mye (17%). Den mest populære tiden å skaffe ekte juletre på er to uker før jul, men norske barnefamilier er ofte tidligere ute, annenhver barnefamilie kjøper faktisk treet en måned før julaften.

Man kan selvsagt skape hyggelig julestemning uten juletre også:

– Du kan like gjerne bruke andre planter fremfor juletre, som i like stor grad kan fungere som familiens samlingspunkt. For eksempel sypress eller andre planter, og den kan også være liten! Det viktige er at man har et sted å samles rundt, sier Hans Jensen, kategorisjef i Plantasjen.

Juleblomster er også viktige stemningsskapere i mange norske hjem, og julefavoritter som julestjerne, amaryllis, og julerose topper listene også i år.

En forlengelse av julestemning i hagen

Hagen kan samtidig bære preg av den samme trenden, med en harmonisk og rolig atmosfære, hvor man i større grad vil se flere juletrær og lykter, og færre blinkende og fargerike girlandere. Marita Ryland, hagedesigner ved Rylands Rom og en av ekspertene i Plantasjens rapport, gir råd om hvordan avfall fra gran og hage kan bidra til en koselig atmosfære i juletiden. Granbar kan brukes til å dekke sensitive planter, og hageavfall kan brukes for å lage vakre kranser.

– Når høsten kommer tar jeg frem plantene som holder seg grønne og vakre, og plasserer dem ved inngangen. Det er plantene både du og gjestene dine ser først. Flytt gjerne de plantene som ikke er grønn lengre bak i hagen. Her kan man bruke en trillebår for omorganisering, sier Marita Ryland, interiør- og hagedesigner i Rylands Rom.

Fem juletre som kan passe til ditt unike hjem

  • Juletre vanlig gran er Plantasjens vanligste juletresort og har en duft av barnåler og kvae, som gir en herlig julestemning. Granen kan være smal eller bred, tettvokst eller ha mer spredte grener. Med sine korte, smale, grønne barnåler er det et lettplassert juletre som passer i de fleste hjem.
  • Juletre edelgran er en gran med klassisk juletreform. Nordmannsgranen er tett og fyldig, drysser mindre enn vanlig gran, og har en nesten perfekt pyramideform som passer fint inn i de fleste hjem, fra mindre leiligheter til større hus.
  • Gran i potte passer like fint ute som inne. Den trives på et svalt, lyst sted, og jorden må holdes lett fuktig og skal ikke tørke ut ved plassering inne. Vanlig gran i potte har lengre holdbarhet og er lettstelt. Og ønsker du å beholde den lengre kan du vente til våren og plante den ut.
  • Edelgran i potte kalles også sølvgran. Granen er svært fyldig og kraftig, og har den klassiske juletreformen. Størrelsen gjør at den passer utmerket for deg med mindre plass. Den skal ikke tørke helt ut og trives best på et svalt sted. Samtidig kan den fint brukes som ettårig plante i utepotte etter jul og plantes ut i hagen når telen er borte.
  • Serbergran er en stilfull, slank og elegant gråtonet gran som kan stå i potte. Serbergranen stammer fra Balkanhalvøya. Nålene er flate og ganske myke, grønne med underside av hvite striper og butte spisser som ikke stikker. Den skal gjerne plasseres svalt, som i et uterom, på en balkong eller på en uteplass, og med lys plassering. Granen kan plantes ut i hagen når faren for frost er over.

Ta vare på juletreet!

  1. Før juletreet tas inn i varmen bør det akklimatiseres. Ta av nettet, slik at greinene får rettet seg ut. La det stå en dag eller to på et kjølig sted, som for eksempel i garasjen eller kjelleren.
  2. Sag av et snitt på cirka to til tre cm av stammen før juletreet settes i juletrefoten, og fyll på med vann.
  3. Etterfyll ofte med kaldt vann slik at juletreet ikke tørker ut.

Nå kan du enkelt resirkulere ditt juletre

Appen Bower gjør det enkelt for deg å resirkulere og pante ditt juletre fra Plantasjen. Ved bruk av appen vil du samtidig tjene poeng eller penger. Husk derfor på å ta vare på juletreets etikett slik at du kan skanne strekkoden.

Om plantetrender 2022

Siden 2012 har Plantasjen årlig gitt ut rapporten Plantetrender. Rapporten er basert på en forbrukerundersøkelse om planter og hage, og intervjuer med en rekke eksperter innenfor de nevnte områdene. Tallene er innhentet av HUI Research på oppdrag fra Plantasjen. Rapporten er basert på en forbrukerundersøkelse med et representativt utvalg på 1983 respondenter fra Norge, 2017 respondenter fra Sverige og 1053 respondenter fra Finland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Juletreet er like viktig – Åtte av ti nordmenn oppgir at de planlegger å ha juletre i år.
Juletreet er like viktig – Åtte av ti nordmenn oppgir at de planlegger å ha juletre i år.
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Dokumenter

Om Plantasjen

Plantasjen
Plantasjen
Trondheimsveien 40
2013 Skjetten

+47 468 89 861http://www.plantasjen.no/

Plantasjen er det ledende varemerket for planter i Norden. Med våre 136 butikker i ulike formater og et voksende antall mindre butikker nærmere befolkningen i Norge, Sverige og Finland fortsetter vi å jobbe for målet vårt: å berike folks liv med planter. I Norge har Plantasjen 79 butikker fra Tromsø i nord til Mandal i sør.

Følg pressemeldinger fra Plantasjen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plantasjen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Plantasjen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom