Virke

Julehandelen i uke 48 overgikk rekordåret 2020

Del

Den gode starten på julehandelen fortsatte i uke 48, men det var før omikronvarianten førte til nye smitteverntiltak. Fremover forventer Virke mindre sentrumshandel, mindre grensehandel og enda mer handel på nett.

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.

Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse, viser at omsetningen i kjøpesentrene i uke 48 økte med 0,8 prosent sammenlignet med tilsvarende uke i fjor. Det er en beskjeden vekst, men må ses i lys av en oppgang på hele 10,2 prosent i fjor. Omsetningen ligger dermed betydelig høyere enn i normalåret 2019.

Forventer enda mer netthandel

Klart best gikk det for kles-, sko- og veskebutikkene, som snudde 9,7 prosent nedgang i fjor til en oppgang på 21,6 prosent i år. Butikkene innen hus og hjem og mat og drikke, som hadde omsetningsøkning på henholdsvis 24,6 og 23,3 prosent i fjor, opplevde en nedgang på 5,8 og 7 prosent i år.

− Forrige uke var den siste før det ble innført omfattende smitteverntiltak, og dermed fortsatte utviklingen vi har sett hittil i julehandelen med oppgang for klær og sko og nedgang for mat og drikke og hus og hjem. Det har vært mye handel i fysiske butikker på kjøpesentre. De neste ukene vil vi nok se bildet endre seg, ettersom folks handle- og bevegelsesmønstre forandres, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

− Flere vil nok velge å kjøpe varer på nettet når det kommer restriksjoner, og når mange blir værende på hjemmekontor vil det også gå ut over sentrumshandelen. På den annen side er det sannsynlig at det vil bli mindre grensehandel enn det lå an til, sier Hammerstad.

Mange ulovlige produkter

Denne uka kom det frem at nesten 1 av 3 nettprodukter kontrollert av Miljødirektoratet er ulovlige. Tidligere har undersøkelser gjennomført av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC vist at 2 av 3 produkter kjøpt fra plattformer som AliExpress, eBay and Wish ikke overholder europeiske produktkrav. I tillegg florerer det av falske nettsteder som forsøker å lure forbrukerne. 

− Det er viktig at forbrukerne forsikrer seg om at sidene de handler fra er ekte og at produktene overholder norske og europeiske produktkrav. I verste fall kan de være miljø- og helseskadelige og brannfarlige. Tilsyn og undersøkelser viser at det er grunn til å passe på når forbrukerne handler i nettbutikker utenfor Europa, sier Hammerstad.

Virkes foreløpige beregning bygger på resultater fra 200 kjøpesentre. Følg utviklingen i julehandelen 2021 på https://www.virke.no/pavirkningsarbeid/julehandel/.

Kontakter

Bilder

Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke.
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 24 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom