Norges Jeger- og Fiskerforbund

Jakt har bred støtte i Norge

Del

Jakt er høyt ansett i befolkningen, viser en ny undersøkelse fra Ipsos. 72 prosent sier seg enige i at jakt er en viktig kulturtradisjon i Norge som bør videreføres. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) synes dette er gledelig.

Foto: Jo Straube/ NJFF
Foto: Jo Straube/ NJFF

- I Norge er jakt en aktivitet for alle, i motsetning til mange europeiske land hvor jakt er forbeholdt noen få. Dette er en verdi vi skal ta vare på, sier informasjonssjef i NJFF Espen Farstad. - Ikke bare er det god folkehelse at mange kommer seg ut i skog og fjell, men det er også med på å ivareta en lang og god tradisjon.

Undersøkelsen viser også at 71 prosent i Norge kjenner en som jakter, selv om de ikke jakter selv.

Mange ønsker å bli med på jakt

En annen tilbakemelding fra undersøkelsen, er at 3 av 10 kunne tenke seg å bli med på jakt selv.

- Dette viser en interesse for jakta som er veldig positiv, sier Farstad. Han er gledelig overrasket over hvor mange som er nysgjerrig på jakt som aktivitet. - Det er et signal til oss som er aktive jegere om at vi gjerne kan invitere med oss venner og bekjente ut i skog og fjell. Det er en super opplevelse å være med på jakt selv om man ikke har tatt jegerprøven.

Økende matbevissthet

Farstad tror at jakta er vel ansett i Norge blant annet fordi det er en økende bevissthet i befolkningen rundt bærekraftig, sunn og naturlig livsstil. Undersøkelsen viser at 7 av 10 mener at det både er bærekraftig og etisk forsvarlig å spise kjøtt fra vilt.

- Viltkjøtt er råvarer fra dyr som har spist det som er naturlig for dem ute i det fri, og kommer uten tilsetningsstoffer og emballasje. Vi høster av overskuddet som naturen gir oss. Dette appellerer til folk som ser verdien i et mer naturlig og bærekraftig kosthold, mener Farstad.

528.000 norske menn og kvinner står oppført i jegerregisteret, og hvert år er det nye 12.000 som tar jegerprøven. Forrige jaktår betalte 196.600 den årlige jegeravgiften for å kunne jakte, og 136.900 var aktivt ute på jakt.

Antall som betalte jegeravgift for jaktåret 2021/2022 per fylke:

Viken 37.700
Oslo 11.520
Innlandet 23.090
Vestfold og Telemark 14.790
Agder 13.130
Rogaland 9.380
Vestland 20.130
Møre og Romsdal 10.000
Trøndelag 28.390
Nordland 12.510
Troms og Finnmark 14.110
Andre 1.890
(Kilde: SSB)

Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er utført av Ipsos på oppdrag fra Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).
Web-undersøkelse i uke 32/2022. Representativt utvalg på 535 respondenter. Feilmargin +/- 4,4 prosent.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jo Straube/ NJFF
Foto: Jo Straube/ NJFF
Last ned bilde
Espen Farstad
Espen Farstad
Last ned bilde
Foto: Torgeir W. Skancke/ NJFF
Foto: Torgeir W. Skancke/ NJFF
Last ned bilde

Dokumenter

Om Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norges Jeger- og Fiskerforbund
Hvalstadåsen 5
1378 Nesbru

66 79 22 00http://www.njff.no

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den eneste landsdekkende interesseorganisasjon for jegere og fiskere i Norge. Vi er en partipolitisk nøytral organisasjon, men har et sterkt jakt-, fiske-, og naturpolitisk engasjement i mange saker.

Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom