Invitasjon til seminar om verdivalg i lakseoppdrett under Forskningsdagene 2017

Vi ønsker å sette fokus på ulike perspektiver verdien og verdiutfordringene lakseoppdrett har for oss – etisk, økonomisk, sosialt, miljømessig.
Verdens matbehov øker, og veksten må komme i havet. I Norge har vi gunstige forhold for oppdrett av fisk, og laks er blant våre viktigste eksportvarer. Oppdrett skaper arbeidsplasser og oppdrag til mange leverandører i hele landet. Men bekymringene om miljøeffekter, dyrevelferd og inngrep i naturen gir næringen motstand.
Kommunene avgjør om og hvor oppdrett skal kunne foregå, og de har ulike interessenter å ta hensyn til. Vi tar opp noen av disse verdivalgene, og ser også på muligheter for mer verdiskaping ved å bruke nye metoder.
På seminaret, som ledes av seniorforsker Kine Mari Karlsen i Nofima, får du fem korte foredrag med våre forskere:
• Audun Iversen: «Når verdier står mot hverandre»
• Bjørn-Tore Rotabakk: «Kunnskap gir lakseløft»
• Karsten Heia: «Lyset som kan øke verdien»
• Rasmus Karstad: «Ikke sløs!»
• Gøril Voldnes: «Ja til sushi, nei til oppdrett?»
Etter foredragene åpner vi for spørsmål og diskusjon.
Velkommen!
Nøkkelord
Kontakter
Kine Mari KarlsenSeniorforsker
Tel:+47 472 60 878kine.karlsen@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom