Ingen ekstraordinære reguleringer av laksefisk i år
Opplysninger om innsig av laks så langt i sesongen tyder ikke på at det er nødvendig å innføre ekstraordinære regionale begrensninger i fisket i 2022.

På oppdrag fra Miljødirektoratet gjennomfører Norsk institutt for naturforskning (NINA) i juli hvert år en foreløpig vurdering av innsiget av laks til Norge. Den er basert på tellinger av laks som vandrer opp i elvene og fangst fra laksefiske i elv og sjø. Dersom vurderingen tilsier at det ligger an til å bli en svikt i innsiget med 50 prosent eller lavere i en region, kan det innføres begrensninger i fisket midt i sesongen. Årets tall sammenlignes med gjennomsnittstall for 2016-2019, som er de årene som ligger til grunn for gjeldende fiskeregler.
- Vi følger tett med på hvordan det står til med villaksen. Målet er å sikre nok gytefisk i elvene til høsten. Basert på årets vurdering, innfører Miljødirektoratet ingen ekstraordinære regionale begrensninger i laksefisket i sesongen i 2022, sier Raoul Bierach, seksjonsleder i Miljødirektoratet.
Fra og med Rogaland til og med Trøndelag tyder tallene på at innsiget kan bli på nivå med eller noe større enn gjennomsnittet i perioden 2016-2019. På Sørlandet varierer fangstene mye mellom elver. I Nordland og Troms og Finnmark ser innsiget stort sett til å være lavere enn gjennomsnittet for perioden 2016-2019.
- Selv om det så langt ikke er registrert svikt i innsiget som tilsier at det behov for ytterligere restriksjoner i fisket for hele regioner, er det for mange laksevassdrag krav om å foreta egne midtsesongevalueringer. Miljødirektoratet forutsetter at disse gjennomføres, og følges opp med de forhåndsavtalte tiltakene der det er behov, sier Bierach.
I dag er villaksen havnet på rødlista over utrydningstruede arter. I Norge har vi omtrent 25 prosent av alle atlantiske laksebestander i verden. Vi har derfor et spesielt ansvar for å bevare og beskytte den. Den norske forvaltningen av villaks bygger på internasjonale forvaltningsprinsipper som er utarbeidet under den nordatlantiske laksevernorganisasjonen, NASCO.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Nå fjernes lakseparasitt med klor for første gang11.8.2022 13:06:56 CEST | Pressemelding
Driva og Litldalselva er de to første elvene der lakseparasitten Gyrodactylus salaris fjernes med klor, en behandling der fisken ikke dør.
Nedgangen i antall rovviltskader fortsetter4.8.2022 14:00:39 CEST | Pressemelding
Per 1. august 2022 har Statens naturoppsyn påvist 455 rovviltskader på sau, færre enn samme periode fra tidligere år.
Tydelige klimaeffekter på livet i vann14.7.2022 13:41:57 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets samlede overvåking fra elver, innsjøer og kyst viser at klimaendringer påvirker livet i vannet vårt i vesentlig grad.
Ny rapport om verdisetting av natur11.7.2022 14:01:48 CEST | Pressemelding
En ny rapport fra Naturpanelet advarer mot å basere beslutninger utelukkende på naturens markedsverdi.
Ny rapport om bærekraftig bruk av ville dyr og planter8.7.2022 13:34:44 CEST | Pressemelding
Bruken av ville arter til mat, materialer, energi og annet har økt. For en rekke arter er ikke bruken bærekraftig, slår Naturpanelet fast i en ny utredning.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom