Informasjon om fremtidens matprosessering samlet på nett

Sunn, trygg og bærekraftig mat er fremst i panna hos alle som tenker mat-innovasjon. Dette gjelder også for utviklingen av nye teknologier for matprosessering. Skånsom behandling som både går raskere, gir mindre slitasje og bruker mindre vann og energi, kan gjøre produksjonen mer bærekraftig, og bevare kvaliteten på maten lengre enn i dag.
I fire år har matforskningsinstituttet Nofima samarbeidet med europeiske forskningsmiljøer for å dokumentere effekten av seks nye prosesseringsteknologier for mat: høytrykk, mikrobølger, pulserende elektriske felt, ultralyd, UV-lys og plasma-aktivert vann.
Sist uke inviterte forskerne matprodusenter inn i forsøkshallen for å teste produkter som er behandlet med noen av disse teknologiene.
– Vi opplever stor interesse for nye og mer effektive måter å prosessere mat på, forteller prosjektleder og forsker Tone Mari Rode i Nofima.
– Spesielt er mange opptatt av skånsomme måter for å forlenge holdbarhet, bevare høy produktkvalitet og å kunne redusere klimaavtrykket til matvarer, og dette kan flere av disse teknologiene hjelpe med, sier Rode.
Forskerne har dokumentert effekten på egenskaper som for eksempel holdbarhet, mattrygghet, farge, tekstur og proteinfordøyelse. I tillegg er det gjort bærekraftberegninger og forskning på strategier for markedskommunikasjon.
Alle resultatene er samlet på nettstedet innovativefoodprocessing.no, som ble lansert med matindustrien til stede. Nettstedet inneholder informative artikler, testresultater og korte filmer om hvordan teknologiene fungerer og hva de kan brukes til.
– For første gang er informasjon og dokumentasjon om disse seks teknologiene samlet på ett og samme sted. Alt er laget med tanke på at matprodusenter skal få informasjon om hvilke muligheter som ligger i de ulike teknologiene, og gjøre det enklere for produsenter å velge riktig teknologi for deres produkter for å oppnå en mer skånsom matbehandling, sier Rode.
– Vi håper dette vil være en nyttig ressurs. Vel bekomme!
Nøkkelord
Kontakter
Tone Mari RodeProsessteknologi
Tel:+47 51 84 46 81Tel:+47 907 27 253tone.mari.rode@nofima.noBilder


Lenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom