Imponer med hjemmelaget surkål

Kanskje har du tenkt å spise deg gjennom alle de klassiske julerettene; ribbe og surkål, pinnekjøtt med kålrotstappe, lutefisk med ertepuré og kalkun eller viltkjøtt med rosenkål.
- Det er ingen kunst å lage god surkål, og kål er en råvare som er lett å få tak i og som holder seg godt gjennom vinteren. Det er en trend i samfunnet at vi ønsker å lage mat fra bunnen, og på julaften vil vi jo ofte gjerne imponere litt. Surkålen kan kokes dagen i forveien, for å pirre forventningene og dempe stresset på selve dagen, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Det er mye godt å få kjøpt i butikken, og mange velger surkål i pakke, men siden det er jul bare en gang i året tenker vi at grønnsakene som utgjør en så stor del av retten også fortjener oppmerksomhet.
Bare halvparten kan lage sin egen surkål
En undersøkelse gjennomført for et par år siden viser at mange lager sin egen kålrotstappe, men bare halvparten vet hvordan de skal lage sin egen surkål. Vi har derfor tenkt å invitere alle med på kokkekurs der vår egen kokk Toril Gulbrandsen vil lage både surkål og rødkål på direkten og vi inviterer med oss alle som vil delta på kokkekurset. Det vil være rom for å stille kokken alle de spørsmålene du har. Og som kjent finnes det ikke dumme spørsmål – så spør i vei.
Med på sendingen er også Iselin Bogstrand Sagen, som er vår ernæringsrådgiver. Hun kan svare på alt om vitaminer, fiber, karbohydrater og fett, og alt det andre du lurer på om ernæring.
Bli med på online kokkekurs – mandag 21. desember kl. 19 og få svar på alt du lurer på.
Dette trenger du til en god porsjon surkål til 4 personer:
- 750 g hodekål
- 2 epler (kan sløyfes)
- 1 ts salt
- ca. 2 ts karve
- 2½ dl vann eller kraft
- 2 ss eddik, 7 %
- 2 ss sukker
Slik gjør du det:
- Kålen renses for eventuelle stygge blader og skjør ut kjernen i midten.
- Kålen snittes fint opp, og legges lagvis med salt, karve og eplebåter i en kjele.
- Hell på vann, med eddik og sukker og la det småkoke en times tid, mens du gjør noe annet.
Dette kan godt gjøres kvelden før kvelden, og det vil garantert bidra til julestemning i huset.
Det er mange som har sin egen vri og smakstilsetning i surkålen – fortell oss om din, så vil Toril fortelle om sine favoritter.
Den karakteristiske smaken av karve hører julen til
Både surkålen og akevitten får smaken fra dette krydderet. Karven vokser vilt i Norge og har vært brukt som krydder og medisinplante i minst 5.000 år, blant annet til å forebygge og behandle mageproblemer. Det er allment kjent at karve virker apetittstimulerende ved at den gir økt utskilling av magesaft og galle og stimulerer fordøyelsen.
Det kan jo være hensiktsmessig når vi spiser mer og fetere mat enn vi kanskje er vant til.
Er du ikke så glad i karvesmaken kan rødkålen være et godt alternativ. Den røde kålen er jo også lekker på tallerken. Den passer supert til ribbe og brukes også ofte til fugl.
Dette trenger du til en klassisk hjemmelaget rødkål:
- 750 g rødkål
- 2 epler (kan sløyfes)
- 1 ts salt
- 2½ dl kjøttkraft eller vann
- 2 ss eddik, 7 %
- 2 ts sukker
- 2 ts malt allehånde
Slik gjør du det:
- Snitt kålen fint, skjær epler i båter.
- Legg rødkål og epler lagvis med krydder i en kjele. Tilsett kraft eller buljongvann og eddik.
- Kok opp og la alt trekke i 45 minutter. Rør godt så kålen ikke svir seg.
- Smak også gjerne til med et par spiseskjeer solbærsirup.
- Litt rosiner eller tørket fiken i strimler (2 – 4 ss) i siste kokeminutt setter en ekstra spiss på rødkålen.
Se gode tips på andre klassisk tilbehør og spreke varianter på frukt.no.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom