Opplysningskontoret for frukt og grønt

Imponer med hjemmelaget surkål

Del
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
Det er lett å imponere med god og hjemmelaget surkål til jul.
Det er lett å imponere med god og hjemmelaget surkål til jul.

Kanskje har du tenkt å spise deg gjennom alle de klassiske julerettene; ribbe og surkål, pinnekjøtt med kålrotstappe, lutefisk med ertepuré og kalkun eller viltkjøtt med rosenkål.

- Det er ingen kunst å lage god surkål, og kål er en råvare som er lett å få tak i og som holder seg godt gjennom vinteren. Det er en trend i samfunnet at vi ønsker å lage mat fra bunnen, og på julaften vil vi jo ofte gjerne imponere litt. Surkålen kan kokes dagen i forveien, for å pirre forventningene og dempe stresset på selve dagen, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det er mye godt å få kjøpt i butikken, og mange velger surkål i pakke, men siden det er jul bare en gang i året tenker vi at grønnsakene som utgjør en så stor del av retten også fortjener oppmerksomhet.

Bare halvparten kan lage sin egen surkål

En undersøkelse gjennomført for et par år siden viser at mange lager sin egen kålrotstappe, men bare halvparten vet hvordan de skal lage sin egen surkål. Vi har derfor tenkt å invitere alle med på kokkekurs der vår egen kokk Toril Gulbrandsen vil lage både surkål og rødkål på direkten og vi inviterer med oss alle som vil delta på kokkekurset. Det vil være rom for å stille kokken alle de spørsmålene du har. Og som kjent finnes det ikke dumme spørsmål – så spør i vei.

Med på sendingen er også Iselin Bogstrand Sagen, som er vår ernæringsrådgiver. Hun kan svare på alt om vitaminer, fiber, karbohydrater og fett, og alt det andre du lurer på om ernæring.

Bli med på online kokkekurs – mandag 21. desember kl. 19 og få svar på alt du lurer på.

Dette trenger du til en god porsjon surkål til 4 personer:

  • 750 g hodekål
  • 2 epler (kan sløyfes)
  • 1 ts salt
  • ca. 2 ts karve
  • 2½ dl vann eller kraft
  • 2 ss eddik, 7 %
  • 2 ss sukker

Slik gjør du det:

- Kålen renses for eventuelle stygge blader og skjør ut kjernen i midten.

- Kålen snittes fint opp, og legges lagvis med salt, karve og eplebåter i en kjele.

- Hell på vann, med eddik og sukker og la det småkoke en times tid, mens du gjør noe annet.

Dette kan godt gjøres kvelden før kvelden, og det vil garantert bidra til julestemning i huset.

Det er mange som har sin egen vri og smakstilsetning i surkålen – fortell oss om din, så vil Toril fortelle om sine favoritter.

Den karakteristiske smaken av karve hører julen til

Både surkålen og akevitten får smaken fra dette krydderet. Karven vokser vilt i Norge og har vært brukt som krydder og medisinplante i minst 5.000 år, blant annet til å forebygge og behandle mageproblemer. Det er allment kjent at karve virker apetittstimulerende ved at den gir økt utskilling av magesaft og galle og stimulerer fordøyelsen.

Det kan jo være hensiktsmessig når vi spiser mer og fetere mat enn vi kanskje er vant til.

Er du ikke så glad i karvesmaken kan rødkålen være et godt alternativ. Den røde kålen er jo også lekker på tallerken. Den passer supert til ribbe og brukes også ofte til fugl.

Dette trenger du til en klassisk hjemmelaget rødkål:

  • 750 g rødkål
  • 2 epler (kan sløyfes)
  • 1 ts salt
  • 2½ dl kjøttkraft eller vann
  • 2 ss eddik, 7 %
  • 2 ts sukker
  • 2 ts malt allehånde

Slik gjør du det:

- Snitt kålen fint, skjær epler i båter.

- Legg rødkål og epler lagvis med krydder i en kjele. Tilsett kraft eller buljongvann og eddik.

- Kok opp og la alt trekke i 45 minutter. Rør godt så kålen ikke svir seg.

- Smak også gjerne til med et par spiseskjeer solbærsirup.

- Litt rosiner eller tørket fiken i strimler (2 – 4 ss) i siste kokeminutt setter en ekstra spiss på rødkålen.

Se gode tips på andre klassisk tilbehør og spreke varianter på frukt.no.

Nøkkelord

Kontakter

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

Tel:952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver

Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.

Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.no

Bilder

Det er lett å imponere med god og hjemmelaget surkål til jul.
Det er lett å imponere med god og hjemmelaget surkål til jul.
Last ned bilde
Er du ikke så glad i karve, så kan rødkål være et alternativ.
Er du ikke så glad i karve, så kan rødkål være et alternativ.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye