Imponer gjestene med smaken av norske fjellvidder

Råvare med en unik historie
Reinkjøtt er en eksklusiv råvare, og hvis vi deler antall tilgjengelig kilo på antall nordmenn, finnes det kun ca. 300 gram tilgjengelig per person i året. Reindrift er en nomadisk driftsform, der reingjeterne følger dyrenes forflytninger mellom ulike beiter gjennom året. Reinen lever i vill og værhard natur, som også er bakteppet for den karakteristiske viltsmaken på kjøttet. Reinkjøtt er perfekt for deg som vil kose deg litt ekstra, eller løfte matopplevelsen til et nytt nivå.
Smaksvinner
- Reinkjøtt har en helt spesiell viltsmak, der du faktisk kan kjenne smaken av norsk natur. Lav, gress, bær, mose, urter og lyng er noe av det som preger kjøttsmaken. Rein spiser om lag 200 forskjellige typer planter, forteller Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat.
Tallene fra undersøkelsen, gjennomført av YouGov på vegne av MatPrat i 2022, viser at de aller fleste spiser reinkjøtt i forbindelse med enten helg eller middagsselskap, hjemme eller borte. Svarene viser også at flertallet først og fremst forbinder reinkjøtt med å være velsmakende.
- Det er enklere enn mange kanskje tror å lykkes med reinkjøtt i matlagingen. Du kan for eksempel lage en deilig biffmiddag med reinsdyrbiff med nøttesmør, eller introdusere reinsdyrtaco eller pizza med reinsdyrbiff til fredagskosen. For å forsterke måltidsopplevelsen kan du gjerne fortelle historien bak de viktigste råvarene i måltidet, sier Kolvereid.
Reinkjøtt i gryteretter
På spørsmål om type matrett der det er aktuelt å bruke reinkjøtt i stedet for andre kjøttyper, svarer flertallet i undersøkelsen gryteretter.
- En god kjøttgryte er helt perfekt i denne kalde årstiden. En rett som smaker helt fantastisk er en viltgryte med reinsdyr, enten med flatbiff av rein eller reinsdyrstek. Med blant annet god viltkraft, sopp, einebær og laurbærblad i gryta, i tillegg til reinkjøttet, får du garantert smaken av norske fjellvidder rett hjem til middagsbordet. Ellers er alltid den klassiske finnbiff-gryta et godt valg, forteller Kolvereid.
Fem oppskrifter med reinkjøtt
Reinsdyrtaco
Med blant annet multesalsa, pære og reinsdyrbiff er dette en spennende vri på fredagstacoen.
Pizza med reinsdyrbiff
Glad i pizza? Du kommer til å elske denne pizzaen med snøfrisk, rødløk og reinsdyrbiff.
Reinsdyrbiff med nøttesmør
Saftig reinsdyrbiff med pastinakkpuré og nøttesmør. En potensiell ny favoritt.
Viltgryte med reinsdyrkjøtt
Lag en deilig og ujålete viltgryte med reinkjøtt.
Finnbiff
Lag festmåltidet på rekordtid. Denne retten passer perfekt til enten fest eller hverdag.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom