Norsk JernbaneforbundNorsk Jernbaneforbund

I dag melder høyresiden jernbanen inn i EU

Del

I dag klokken 10.00 møter Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund representanter fra Transport- og kommunikasjonskomiteen utenfor Stortinget. Under møtet overleveres et brev, hvor landets jernbaneansatte noterer med stor beklagelse at et knapt stortingsflertall 31. mai 2021 vedtar en helt unødvendig tilslutning til EUs fjerde jernbanedirektiv.

Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.
Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Stortingsrepresentantene fra Høyre, Venstre, Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet velger dermed å gå mot en samstemt fagbevegelse, og et flertall av lokale folkevalgte.

Jernbanedirektivet innebærer en unødvendig og uforsvarlig myndighetsoverføring fra norske, folkevalgte myndigheter til EU-organer utenfor rekkevidde av norsk demokrati.

Stortingsflertallets feilvurdering vil ikke gagne norsk jernbane og det norske samfunn, men tvert imot tilrettelegge for fortsatt fragmentering og svekking av en kritisk sektor.

Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund har vært konsekvent og tydelig mot denne undergravingen av nasjonal politisk kontroll over vår jernbanesektor.

Med våre medlemmer, og andre fagorganiserte, vil vi fortsatt arbeide for at norsk jernbane, som et samfunnsinstrument, skal være styrt av nasjonale interesser og organer.

Privatisering og anbud.

Regjeringa har satt norsk jernbane og jernbaneansatte ut på internasjonalt anbud, og låser den norske jernbane inn i et tvangsregime med oppsplitting og privatisering.

- For oss transportarbeidere har EUs transportpolitikk satt sine spor. Dette gjelder innenfor buss, lastebil, tog, sjø og luftfart. Konkurranse og den frie flyten av arbeidskraft har resultert i sosial dumping og press på lønns- og arbeidsvilkår, sier Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Vi står foran et historisk angrep på oss jernbanefolk.

- Jernbanereformen med anbudsutsetting av persontrafikken var bare starten. For oss ansatte på jernbanen er EUs fjerde jernbanepakke en katastrofe. Vi blir tvunget til anbud og privatisering til evig tid så lenge Norge er en del av EØS. Våre rettigheter svekkes. Medbestemmelse svekkes. Pensjoner svekkes. Vi blir gisler i et hardkjør for konkurranseutsetting og privatisering, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Nøkkelord

Kontakter

Jane Brekkhus Sætre, 908 78 583
Forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.

Rolf Ringdal, 916 79 998
Forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund

Bilder

Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.
Jane Brekkhus Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund.
Last ned bilde
Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund.
Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund.
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Jernbaneforbund

Norsk Jernbaneforbund
Norsk Jernbaneforbund
Møllergata 10
0179 Oslo

23 06 83 53http://www.njf.no

Følg pressemeldinger fra Norsk Jernbaneforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Jernbaneforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Jernbaneforbund

Full stans i kollektivtrafikken 10. oktober - regjeringen vil flytte råderetten over jernbanen til EU7.10.2019 13:39:03 CEST | Pressemelding

Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund krever at Stortinget har råderett over jernbanen for kommende generasjoner. Derfor går vi til politisk streik over hele landet 10. oktober mellom klokka 12.00 og 14.00. Fellesforbundet og Fagforbundet deltar i streiken. Tog, busser, trikk og t-bane vil stoppe, og det holdes demonstrasjoner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, samt mindre markeringer over store deler av landet.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom