Hvordan man skal spise et skolebrød? Folket er delt.
– 50 % av oss spiser skolebrød på tvers som en vanlig bolle, mens 47 % spiser seg rundt og sparer det gule til slutt, forteller fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat.
Dette kommer frem i en spørreundersøkelse om skolebrød i regi av Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Undersøkelsen ble gjennomført i mai i anledning 5-års jubileet for Skolebrødets dag, og ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov.
Feirer skoleslutt med søte saker
I år er det femte året Skolebrødets dag blir feiret, som alltid er den siste fredagen før skoleferien. Merkedagen ble etablert av Opplysningskontoret for brød og korn i 2017 som en årlig tradisjon for å feire at skoleåret er over.
– Vi er opptatt av å fremme et sunt kosthold med hovedvekt på grove bakervarer med høyt innhold av fiber. Men i et sunt kosthold er det også plass til å kose seg litt. Å feire at skoleåret er over med et skolebrød, synes vi er en fin tradisjon, sier Nordbø.
Bakerier og butikker over hele landet tar del i feiringen, og i år er også MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt, med som samarbeidspartner på merkedagen.
Kjøper heller enn å bake
Når det gjelder hva man kaller dette bakverket, er også Norge delt på midten.
– Det er omtrent like mange som kaller det for skolebrød som skolebolle. Generelt ser det ut til at betegnelsen følger alder: Jo eldre man er, jo større sannsynlighet er det for at man kaller det skolebrød ser det ut som, forklarer Nordbø.
Skolebolle er også et vanligere begrep på Vestlandet enn i resten av landet.
Og på Sørlandet? Der er de ganske alene om å kalle bakverket for purke/porke, tolvøres eller skillings.
Spørreundersøkelsen viste også at de fleste som spiser skolebrød kjøper dem hos bakeren eller i butikk. Bare 1 av 10 baker alltid skolebrødene selv.
Og selv om bakverket (ihvertfall for mange) har "brød" i navnet, er dette slett ikke hverdagsmat. De fleste av oss spiser bare skolebrød ved spesielle anledninger. Faktisk er det bare 5 % av oss som spiser skolebrød hver uke.
Kontakter
Torunn NordbøFagsjef brød og kornOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom