Opplysningskontoret for brød og korn

Hvordan man skal spise et skolebrød? Folket er delt.

Del
Spørsmålet om hvorvidt man skal spise det gule på skolebrødet til slutt, deler Norges befolkning i to.
Fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat gleder seg til Skolebrødets dag fredag 18. juni. Foto: brodogkorn.no
Fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat gleder seg til Skolebrødets dag fredag 18. juni. Foto: brodogkorn.no

–  50 % av oss spiser skolebrød på tvers som en vanlig bolle, mens 47 % spiser seg rundt og sparer det gule til slutt, forteller fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat.  

Dette kommer frem i en spørreundersøkelse om skolebrød i regi av Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt. 

Undersøkelsen ble gjennomført i mai i anledning 5-års jubileet for Skolebrødets dag, og ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov.

Feirer skoleslutt med søte saker

I år er det femte året Skolebrødets dag blir feiret, som alltid er den siste fredagen før skoleferien. Merkedagen ble etablert av Opplysningskontoret for brød og korn i 2017 som en årlig tradisjon for å feire at skoleåret er over.

– Vi er opptatt av å fremme et sunt kosthold med hovedvekt på grove bakervarer med høyt innhold av fiber. Men i et sunt kosthold er det også plass til å kose seg litt. Å feire at skoleåret er over med et skolebrød, synes vi er en fin tradisjon, sier Nordbø.

Bakerier og butikker over hele landet tar del i feiringen, og i år er også MatPrat - Opplysningskontoret for egg og kjøtt, med som samarbeidspartner på merkedagen. 

Kjøper heller enn å bake

Når det gjelder hva man kaller dette bakverket, er også Norge delt på midten.

– Det er omtrent like mange som kaller det for skolebrød som skolebolle. Generelt ser det ut til at betegnelsen følger alder: Jo eldre man er, jo større sannsynlighet er det for at man kaller det skolebrød ser det ut som, forklarer Nordbø.

Skolebolle er også et vanligere begrep på Vestlandet enn i resten av landet. 

Og på Sørlandet? Der er de ganske alene om å kalle bakverket for purke/porke, tolvøres eller skillings.  

Spørreundersøkelsen viste også at de fleste som spiser skolebrød kjøper dem hos bakeren eller i butikk. Bare 1 av 10 baker alltid skolebrødene selv. 

Og selv om bakverket (ihvertfall for mange) har "brød" i navnet, er dette slett ikke hverdagsmat. De fleste av oss spiser bare skolebrød ved spesielle anledninger. Faktisk er det bare 5 % av oss som spiser skolebrød hver uke. 

Kontakter

Bilder

Fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat gleder seg til Skolebrødets dag fredag 18. juni. Foto: brodogkorn.no
Fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat gleder seg til Skolebrødets dag fredag 18. juni. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Skolebrød - eller skolebolle? Hvor du bor og hvor gammel du er har betydning for hva du kaller bakverket. Foto: Brodogkorn.no
Skolebrød - eller skolebolle? Hvor du bor og hvor gammel du er har betydning for hva du kaller bakverket. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde
Roy Kristiansen ved Grim Bakeri i Kristiansand er en av bakerne som er med på feiringen av Skolebrødets dag fredag 18. juni. Foto: Brodogkorn.no
Roy Kristiansen ved Grim Bakeri i Kristiansand er en av bakerne som er med på feiringen av Skolebrødets dag fredag 18. juni. Foto: Brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye