Hvordan kan vi forsvare Norge mot fremmedstatlig påvirkning?

– Det er ikke nødvendigvis desinformasjonen eller påvirkningsaktivitetene i seg selv som er truende. Det er de eventuelle skadene de kan påføre oss som vi må forebygge og forsvare oss mot, sier FFI-forsker Vårin Alme.
I en ny rapport anbefaler Alme og FFI-kollegene Torbjørn Kveberg og Sverre Diesen at vestlige stater bruker mindre energi på å avdekke og motbevise desinformasjon, og heller konsentrerer seg om det de vil forsvare mot fremmedstatlig påvirkning.
Hvilke verdier i samfunnet er det vi ikke vil skal bli skadet? Hvilke verdier i forholdet til andre stater er det vi ønsker å beholde? Ved å følge med og ivareta disse verdiene forsvarer vi oss også mot påvirkningsoperasjoner vi ikke har avdekket, argumenterer forskerne. Da kan vi også vurdere hvilke aktiviteter som kan true interessene, og forsøke å demme opp for disse.
– Ryggmarksrefleksen er at usann informasjon må oppdages og motbevises. Men er det ikke litt skummelt om dette omsettes til politikk, og staten prøver å bli en slags sannhetsforvalter på Internett? Og hvor formålstjenlig er en slik strategi? spør Torbjørn Kveberg.
Som ett eksempel trekker Kveberg frem «EUvsDisinfo», et EU-prosjekt som skal avdekke og svare på russisk desinformasjon. Tjenesten driftes av East StratCom Task Force, en del av EUs diplomatitjeneste.
– Både i EUvsDisinfo og ellers i staters forsvars- og sikkerhetsarbeid er målet som oftest å dokumentere en motparts påvirkningsaktivitet. Men disse aktivitetene er vanskelige å oppdage. Og når du finner dem, gjenstår fortsatt arbeidet med å forstå om de leder til noe, og om dette er skadelig for en stat, sier Kveberg.
Les mer og last ned rapporten her.
Målgruppen for rapporten er offentlig ansatte som jobber med forsvar mot fremmedstatlig påvirkning.
– Strategisk kommunikasjon, som på mange måter er det rådende begrepet i tenkning om forsvar mot fremmedstatlig påvirkning i dag, er opprinnelig noe selskaper gjorde for å markedsføre seg selv og selge flere produkter. Spørsmålet er hvor godt det egentlig egner seg for stater som vil forsvare sine sikkerhetsinteresser mot påvirkning, sier Kveberg.
Nøkkelord
Kontakter
Espen HofossKommunikasjonsrådgiver og forskningsjournalist
Tel:63 80 71 38 / 934 40 158espen.hofoss@ffi.noBilder

Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Forsvarsanalysen 202514.2.2025 15:36:52 CET | Presseinvitasjon
FFI overrekker årets forsvarsanalyse til forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 18. februar. I 2025 preges utviklingen av Forsvaret av et dystert bakteppe. Samtidig er Forsvarets nye langtidsplan historisk, både i økning og enighet.
SIX Robotics skal industrialisere norsk dronesvermteknologi13.2.2025 12:07:10 CET | Pressemelding
De siste årene har FFI utviklet en dronesverm med kunstig intelligens der overvåkingsdroner og angrepsdroner samarbeider. FFI inngikk i fjor en lisensavtale og en samarbeidsavtale med det norske teknologiselskapet SIX Robotics med tanke på å industrialisere teknologien.
Hva kan Forsvaret lære av krigen i Ukraina?20.9.2024 15:39:17 CEST | Presseinvitasjon
I høst vil Russlands krig mot Ukraina ha vart i 1000 dager. Hvilke slutninger kan vi gjøre om strategi, operasjoner, materiell, ledelseog logistikk i moderne kriger, basert på erfaringene fra Ukraina? Det er tema for FFI-frokost 24. september.
FFI-frokost: Forsvarets materiellinvesteringer - når vi målene?7.5.2024 11:48:46 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 8. mai inviterer vi til FFI-frokost i Deichman Bjørvika - og digitalt - for å snakke om materiellinvesteringer. Forsvarssektorens evne til å løse morgendagens oppgaver avhenger av dagens evne til å investere i de rette prosjektene og at prosjektene gjennomføres på en effektiv måte.
FFI-frokost: Forsvarets digitale grunnmur11.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 12. mars inviterer Forsvarets forskningsinstitutt til frokostmøte om Forsvarets digitale grunnmur. Delta fysisk i Deichmansalen eller følg arrangementet digitalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom