Leading Web Solutions

Hva er riktig nedbetalingstid for deg

Del

Nå som det er lave renter på boliglån råder en del økonomer folk til å ikke betale ned boliglånet for raskt. De mener det lønner seg å ha lån, og heller investere penger man eventuelt har til overs. Men hva er egentlig regler og anbefalinger for nedbetalingstid på lån?

Tenk nøye over hva som er riktig nedbetalingstid for deg når du søker om forbrukslån. Foto: Istockphoto.
Tenk nøye over hva som er riktig nedbetalingstid for deg når du søker om forbrukslån. Foto: Istockphoto.

Hva er nedbetalingstid

Når du tar opp lån i en bank inngår du en avtale direkte med banken om hvilken rente du skal betale på lånet, og hvor raskt du skal betale det tilbake. Dette gjelder enten det er snakk om boliglån, billån eller ulike typer forbrukslån.

Det er da noen generelle råd og regler som gjelder:

  • Et forbrukslån må alltid betales tilbake innen fem år.
  • Hvis du refinansierer forbruksgjeld kan nedbetalingstiden være opptil 15 år.
  • Nedbetalingsplanen kan endres etter hvert.
  • Man kan betale inn ekstra på lånet, eller hele lånet, før tiden hvis man ønsker det.
  • Det lønner seg å sette opp så kort nedbetalingstid som mulig.

Betale eller investere

Akkurat det siste punktet er ikke alle enige i, nå som styringsrenten er så lav. Det gjelder først og fremst for boliglån.

Det er slik at dersom man betaler svært lav rente på boliglånet, kan man i noen sammenhenger få en større gevinst ved å investere penger i stedet for å betale ned lånet man har. 

Blant annet omtaler Finansavisen en rådgiver som mener at det er gode grunner til å øke boliglånet heller enn å betale inn på det, nå som rentene er svært lave. Imidlertid legges det til at man må ta hensyn til faktorer som gjeldsgrad i privatøkonomien sin.

Dessuten er det stor variasjon i hvor mye man tjener på en investering. Det er også viktig å tenke over hvor lenge man kan binde opp penger i en investering - om det er tilstrekkelig tid til å kunne hente ut en gevinst.

Det er også viktig å huske på at rentenivået varierer. Nå er det på et historisk lavt nivå, men det betyr samtidig at renten vil gå opp igjen. Da er det viktig å ha en privatøkonomi som er rustet for tåle at styringsrenten blir satt opp.

Nedbetalingstid på forbrukslån

Selv om rentenivået er lavt i Norge for tiden, er den fortsatt høyere for forbrukslån enn for boliglån.

Derfor vil regelen om å ha så kort nedbetalingstid som mulig fortsatt gjelde for de fleste som tar opp ulike typer forbrukslån.

På nettsiden BilligeForbrukslån.no/nedbetalingstid kan du lese flere råd om lån og beregning av nedbetalingstid. Der finner du også lånekalkulatorer som hjelper deg med å regne ut hva et lån koster deg med ulike rentenivåer.

Betalingsplan

Hvert lånetilbud fra en bank er individuelt, og det samme bør gjelde for betalingsplanen. Det er viktig at den er tilpasset hva du kan og ønsker å betale på lånet hver måned.

Når du søker om et lån i en bank, eller via en låneagent, fyller du ut et skjema hvor du skriver hvor mye du ønsker å låne. Der fyller du også inn hvor lang tid du ønsker å bruke på å betale tilbake lånet.

Ta deg tid til å tenke nøye over det. Ved å bruke lånekalkulatorer kan du se hvor mye det vil koste deg hver måned. Samtidig vil du da også se hvor mye lånet vil koste deg totalt. Da kan du raskt sammenligne, og se om det lønner seg å betale ned raskest mulig.

Hvis det blir dyrere for deg å ha en lengre nedbetalingstid kan du se hvor stor avkastning du eventuelt vil trenge på en investering for å gjøre det mer lønnsomt enn å betale ned lånet ditt.

Hva er styringsrenten

Styringsrenten i Norge er nå historisk lav. Den ble satt til null prosent da pandemien skapte økonomiske problemer i landet i fjor. 17. mars 2021 vedtok Norges Bank at den fortsatt skal være på null.

Samtidig ble det sagt at når økonomien stabiliserer seg vil det være riktig å heve styringsrenten gradvis.

Styringsrenten er den renten bankene får på innskudd i Norges Bank. Den påvirker derfor rentene som gis mellom banker og rentenivået som bankene tilbyr sine kunder, både på innskudd og utlån.

Styringsrenten ses på som det viktigste virkemiddelet Norges Bank har for å stabilisere den økonomiske utviklingen i landet.

Bilder

Tenk nøye over hva som er riktig nedbetalingstid for deg når du søker om forbrukslån. Foto: Istockphoto.
Tenk nøye over hva som er riktig nedbetalingstid for deg når du søker om forbrukslån. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg saker fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom