UiO - Senter for utvikling og miljø

Hva er likheten mellom Trump, Erdoğan, Putin, Modi og Duterte?

Del

Ekspert på populistiske og autoritære politikere er i Oslo i august.

Autoritær populisme er på frammarsj, både i USA, India, Tyrkia, Venezuela og i mange andre land. Valget av Trump i USA synliggjorde et skille mellom velgere i byen og på landsbygda.

Professor Marc Edelman har forsket på populistiske og autoritære bevegelser.

Edelman hevder at populistiske politikere som Trump typisk tiltrekker seg velgere fra områder som har opplevd økonomisk nedgang og tap av arbeidsplasser. Dette har spesielt rammet rurale områder, hvor folk har følt seg sviktet av de etablerte politikerne, skriver Edelman i en nylig publisert fagartikkel.

Edelman mener noe av forklaringen på hvorfor mange på landsbygda stemmer frem populistiske politikere ligger i hvordan problemet fremstilles for velgerne.

- De populistiske politikerne hevder gjerne at nedgangstidene skyldes frihandel og immigrasjon. Samtidig spiller de på gamle fordommer, som rasisme og fremmedfrykt, og hevder at sosiale goder og arbeidsplasser går til minoriteter som «ikke fortjener det». Dette gjør det enkelt å argumentere for kutt i sosiale støtteordninger, samtidig som de kan beskytte interessene til de aller rikeste, sier Edelman i en nylig kronikk.

På denne måten gir nedgangstidene grobunn for populistiske og autoritære politikere, hevder Edelman.

8. til 10. august er Marc Edelman i Oslo, for å forelese på et doktorgradskurs ved Universitetet i Oslo. Han skal også delta i en debatt på Kulturhuset om forholdet mellom populistiske og autoritære politikere og landsbygda.

Ta kontakt hvis du ønsker et intervju!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om UiO - Senter for utvikling og miljø

UiO - Senter for utvikling og miljø
UiO - Senter for utvikling og miljø
Sognsveien 68
0855 Oslo

22 85 89 00http://www.sum.uio.no

SUM er et tverrfaglig senter direkte under Universitetsstyret og ble etablert i 1990 som et svar på Brundtland-rapporten, «Vår felles fremtid». SUM driver egen forskning og undervisning om utvikling og miljøspørsmål, og er pådriver for slik forskning innad på universitetet og i forhold til eksterne samarbeidspartnere.

Følg pressemeldinger fra UiO - Senter for utvikling og miljø

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Senter for utvikling og miljø på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Senter for utvikling og miljø

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom