Universitetet i Oslo

Husk søknadsfristen 15. april

Del
Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, tror koronasituasjonen vil føre til at søkertallene til høyere utdanning skyter i været. Søknadsfristen er 15. april.
Foto: Jarli&Jordan/UiO
Foto: Jarli&Jordan/UiO

Mens verden forbereder seg på en annerledes påske, gjør mange unge seg klare til søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak. Det tror rektor ved Universitetet i Oslo er et klokt valg.

Koronasituasjonen har vist med all tydelighet at vi trenger kunnskap til å håndtere uforutsigbare og nærmest utenkelige situasjoner, og at vi trenger fageksperter som kan komme fort opp i fart og handle raskt når det gjelder, sier rektor Svein Stølen.

Han tror vi kommer til å se en vekst i søkertallene til høyere utdanning som følge av koronakrisen, på samme måte som under oljekrisen i 2014. Situasjonen vi befinner oss i viser tydelig at samfunnet trenger kunnskap man får ved å ta høyere utdanning:

Det er viktigere enn noen gang at vi løfter blikket og ser fremover, sier han. Det kommer en tid etter dette, og behovet for høyt utdannede, engasjerte mennesker er stort.

Studiene stopper ikke opp

Samfunnet er midlertidig satt på pause for å hindre spredningen av COVID 19. I en tid hvor det er vanskelig å planlegge frem i tid, er rektoren allikevel opptatt av at søknadsfristen for høyere utdanning ikke må gå i glemmeboken.

-Vi kan ikke si mye sikkert i den situasjonen vi er i nå, sier Stølen. Men to ting vet jeg: Samfunnet trenger høyt utdannede mennesker, og Universitetet i Oslo vil tilby fremragende utdanning også til høsten.

På kort tid er det er gjort et stort digitalt løft ved UiO. Vi fortsetter å arbeide med utdanning og forskning også under korona. På mindre enn to uker var digital undervisning på plass og om lag 20 000 studenter i gang med å følge forelesninger på nett. Også eksamener vil bli tilbudtdigitalt denne våren. Samordna opptak går som normalt.

Jeg er imponert over hvordan vi har klart å håndtere situasjonen, sier Stølen. Men først og fremst ser jeg fram til vi igjen kan samles fysisk på campus, og jeg håper inderlig jeg får ta imot de nye studentene våre på universitetsplassen i august som vanlig – forutsatt at det er trygt.

Det som er sikkert er universitetet vil starte et nytt semester for gamle og nye studenter til høsten.

Dette er kompetansen vi trenger i fremtiden

Personer med høyere utdanning står bedre rustet i møte med et arbeidsliv i endring. Samfunnet trenger arbeidstakere med evne til å se helhet og som har en analytisk tilnærming til fagfeltene sine, men som samtidig har en spisskompetanse.

Det såkalte Holden-utvalget, ledet av UiO-professor Steinar Holden, peker på at framtidens arbeidsliv vil trenge mer tverrfaglige tilnærminger, kombinert med dyp faglig innsikt.

Nye studietilbud

Universitetet i Oslo tilbyr 105 studieprogrammer elever kan søke på rett ut fra videregående skole, og er landets høyest rangerte universitet. I år starter universitetet for eksempel opp ett nytt studieprogram i filosofi, politikk og økonomi (FPØ).

Det nye bachelorprogrammet kombinerer samfunnsfag, humanistiske fag og økonomi. Det gir studentene solid kjennskap til norsk og internasjonalt samfunnsliv.

– Utdanningen passer perfekt for dem som ønsker å forstå samfunnet, politikken og organisasjonslivet, sier Stølen. Det første kullet skal ha fordypning i klimakrisen.

Ved universiteter som Oxford og Yale har denne utdanningen vært populær siden 1920-tallet. Listen over politikere og statsledere som har studert FPØ er lang, og utdanningen egner seg godt for kandidater som ønsker en karriere innen politikk, media eller offentlig organisasjonsliv.

– Det nye tilbudet er for eksempel relevant for unge som er med i politiske partier, som har engasjert seg i naturvern eller bistand, eller som ønsker å gjøre det, sier Stølen.

Det nye studieprogrammet har 15 studieplasser og universitetet forventer høye poengkrav. – Vi tror det blir kamp om plassene, sier rektor Svein Stølen.

Den nye utdanningen har mange likhetstrekk med fjorårets studiekomet, Honours-programmet. Studentene får studere på tvers av fagfelt, og lærer hvordan disse belyser og styrker hverandre. Rektoren hadde rett da han før opptaket i 2019 spådde at det ville bli et trangt nåløye for å komme inn – snittet for honoursstudentenes førstegangsvitnemål var det høyeste i landet.

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Foto: Jarli&Jordan/UiO
Foto: Jarli&Jordan/UiO
Last ned bilde
Foto: Jarli&Jordan/UiO
Foto: Jarli&Jordan/UiO
Last ned bilde

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye