Hundekamp på Stortinget vekker internasjonal oppmerksomhet

Del

Stortinget bestemte torsdag at det må sørges for at det ikke avles frem individer som trenger medisinsk eller kirurgisk behandling for å kunne leve verdige liv. Avgjørelsen får oppmerksomhet fra Asia.

Mennesker avler frem ekstreme utseender hos kjæledyr, slik som flatnesede hunder med pustevansker eller hunder med for liten hodeskalle. Avlen går på bekostning av dyrenes fysiske og psykiske helse. Derfor lever nå en rekke arter og raser med kroniske og smertefulle lidelser. I dag stemte likevel Stortinget mot forslaget fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og Alfred Jens Bjørlo (V) om bedre dyrevelferd ved hundeavl.

Vekker internasjonal oppmerksomhet

Norges arbeid med dyrevelferd vekker interesse helt fra Hong Kong hvor World Dog Alliance følger debatten med stor interesse.

- World Dog Alliance har lenge arbeidet for å få på plass en internasjonal avtale som sikrer hunder og andre kjæledyr grunnleggende rettigheter. Vårt ønske er at Norge skal gå foran og vise vei for nasjoner som ikke har kommet like langt. Vi håper at Norge kan ta på seg den internasjonale ledertrøya i arbeidet med dyrevelferd, spesielt i forbindelse med den nye stortingsmeldingen, sier Kike Yuen, prosjektleder i World Dog Alliance.

Yuen ser det som positivt at Norge tar tak også i avl av hund.

- Vi ser mange negative trekk med svært ensrettet hundeavl. I Sør-Korea har for eksempel hunder vært avlet frem for menneskelig konsum, med en rekke utfordringer. Det kan høres absurd ut i et land som Norge, men vi håper likevel at Norge vil støtte opp om en internasjonal avtale, for å stoppe praksis som dette.

Stort engasjement

Dyrevelferd vekker bredt engasjement også i Norges befolkning. Stortinget fikk inn hele 64 skriftlige høringsinnspill fra en rekke personer og organisasjoner.

På årsbasis selges det hundevalper for opp mot en milliard kroner i Norge, ifølge Veterinærforeningens innspill. Spesielt problematisk er det når mye av virksomheten defineres som hobbyvirksomhet, og dermed er fritatt for både beskatning og regulering.

Høringen har også engasjert mange veterinærer og oppdrettere, som i det store og hele ønsker forslaget velkomment.

Landbruksminister Sandra Borch oppfordret likevel Stortinget til å «være tålmodige med alle de nødvendige stegene i prosessen med å ferdigstille en forskrift for å regulere hundeavl».

Regjeringen har bedt Mattilsynet om å utforme forslag til forskrift som skal tydeliggjøre ansvar. Ap og Sp påpeker at raseklubber og oppdrettere også har et ansvar for å sikre at hundeavl skjer i tråd med regelverk og lover.

Fido må altså vente til en ny stortingsmelding om dyrevelferd er klar og til Mattilsynet har utarbeidet nye forskrifter.

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Borgarting lagmannsrett slo tidligere i år fast at videre avl av hunderasen cavalier king charles spaniel, slik det foregår i dag, er i strid med dyrevelferdsloven.
Borgarting lagmannsrett slo tidligere i år fast at videre avl av hunderasen cavalier king charles spaniel, slik det foregår i dag, er i strid med dyrevelferdsloven.
Last ned bilde

Lenker

Om World Dog Alliance

World Dog Alliance
30/F, King Palace Plaza, 55 King Yip Street, Kwun Tong, Kowloon
Hong Kong

https://www.worlddogalliance.org/

Følg pressemeldinger fra World Dog Alliance

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra World Dog Alliance på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.