Humor kan gjøre samtalen om seksuell helse lettere
Humor og snoallat kan fungere svært bra som samtalestartere når eldre samer har behov for å snakke om seksuell helse. Det er stor enighet blant helsepersonell som har studert temaet at samer ofte har en annen forståelse av sykdom og helse enn den norske majoritetsbefolkningen generelt.
Nettstedet og æ-læringsverktøyet Uke66.no er utarbeidet av Sex og Politikk, og setter søkelyset på eldre og seksuell helse. På samenes nasjonaldag har nettstedet fokus på eldre samer og deres forhold til seksuell helse.
Spesialsykepleier og sexolog Ingunn Eriksen forteller til Uke66.no at det å tulle og spøke om sex, seksualitet og seksuell helse kan være en viktig døråpner til å få igang en god samtale om temaet. Hun slår også et slag for større kulturforståelse slik at helsepersonell ikke blir oppfattet som "profeter sørfra" som skal lære samer å snakke åpent om seksuell helse.
«E-læringsverktøyet Uke66.no henvender seg til alle som er 60 år og eldre, eller som har planer om å bli det,» forklarer prosjektleder Tore Aasheim, «men for oss i Sex og Politikk har det også vært avgjørende å ha et interseksjonelt blikk på dette med eldre og seksuell helse. Derfor har det vært viktig for oss å belyse individuelle utfordringer som for eksempel enkelte minoriteter har å stri med, deriblant de eldre samene.»
I sin doktorgradsavhandling i 2011 om helseomsorgssystemer i samiske markebygder i nordre Nordland og Sør-Troms, fant sykepleier Randi Nymo at naboskap og slektskap var viktig ved sykdom. Mange kombinerte tradisjonell og medisinsk behandling, gudstro var viktig for mange, og humor var en viktig kommunikasjonsform.
Sykepleier Berit Andersdatter Bongo undersøkte i sin doktorgradsavhandling i 2012 forståelser av helse og sykdom i samiske samfunn. Hun fant at deltakerne i studien ikke snakket om helse og sykdom, men at dette var tema som man nærmet seg på tause og indirekte måter. Å snakke åpent om sykdom ble betraktet som upassende. Man skulle klare seg selv og ikke vise svakhet, og omsorg og hjelp skulle ytes uten at det ble bedt direkte om dette. Nærhet og taushet ble betraktet som passende kommunikasjonsformer.
Med dette som bakteppe kan det nok oppleves som en utfordring å få i gang en samtale, kanskje spesielt når temaet er seksuell helse. Litt lett humor kan altså være en mulighet til å lette på stemningen og bryte isen, og kanskje er dette en del av den samiske kulturen som med fordel kan tas med inn i helsepraten for befolkningen generelt?
Se videoen med Ingunn Eriksen her. (Videoen er tekstet på nord-samisk)
Privat til redaksjonen: Kilde til informasjon om doktoravhandlingene er hentet fra "Helse og omsorgstjenester til samiske eldre", utgitt av Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
Nøkkelord
Kontakter
Tor-Hugne OlsenDaglig leder
Tel:488 42 771torhugne@sexogpolitikk.noTore AasheimProsjektleder, Eldre og seksuell helse
Tel:970 80 400tore@sexogpolitikk.noBilder
Lenker
Om Sex og Politikk
Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.
Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 119 land i tillegg til Norge.
Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.
Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk
Ny kortfilm: -Viktig med is i magen når du mistenker seksuelle overgrep mot barn13.12.2024 17:45:27 CET | Pressemelding
Et barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep i flere måneder eller år, tåler at man skynder seg sakte for å redde det,» forklarer pedagog og spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland i en ny kortfilm om positiv seksualitet som verktøy mot incest og seksuelle overgrep som ble lansert i dag.
Oppdatert seksualitetsundervisning: Skjermkropp og digital dømmekraft4.12.2024 13:52:53 CET | Pressemelding
I dag lanseres en oppdatert versjon av seksualitetsmateriellet Uke 6 som brukes av over halvparten av norske grunnskoler. I år settes det spesielt søkelys på «skjermkroppen».
Gratulerer alle norske kvinner - vi fortsetter kampen!3.12.2024 16:33:15 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer alle norske kvinner med ny abortlov, samtidig som vi lover å fortsette kampen slik at norske kvinner får full råderett over egen kropp!
De nordiske landene ruster seg mot politiske uår for seksuelle rettigheter29.11.2024 15:33:57 CET | Pressemelding
Sex og Politikk gratulerer Nordisk Ministerråd som onsdag denne uken lanserte «Pushing for Progress», en erklæring for å styrke likestilling inkludert særlig kjønns- og seksualitetsmangfold og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
Presseinvitasjon: Tverrpolitisk seminar på Stortinget om kvinnelig omskjæring27.11.2024 10:17:24 CET | Pressemelding
Stortingets tverrpolitiske nettverk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) og Sex og Politikk inviterer til seminar om den globale innsatsen for å få slutt på kvinnelig omskjæring (FGM).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom