Leading Web Solutions

Høye renter på lån og dårlig avkastning på sparing: Flere bør bytte bank

Del

Flere nordmenn bør bytte bank. Det er konklusjonen etter å ha sammenlignet prisene på banktjenester innen lån og sparing.

Norske banker har lagt flere gode år bak seg. Høye innskuddsmarginer og lav styringsrente har bidratt til å øke bankenes egenkapitalavkastning. Utviklingen har derimot ikke kommet alle kunder til gode.

Et eksempel er nivået på innskuddsrenten som tilbys på diverse sparekontoer. Finansportalen har listet opp prisene hos nærmere 200 norske banker, hvor majoriteten betaler magre 1% i årlig rente. Noen tilbud ligger så lavt som 0,05%.

Best betalt får man hos Grue Sparebank og Sparebank1 Telemark som begge tilbyr en årlig innskuddsrente på 4,30%. 

Norske sparere har nærmere 1.300 milliarder kroner på konto hos landets banker. Mange av kundene går derfor glipp av betydelige renteinntekter hvert år.

(Undersøkelsen legger til grunn at sparer er 30 år gammel med et bankinnskudd på 100.000 kroner.)

Lønner seg å flytte lån

Lån med sikkerhet er et annet område hvor det ofte lønner seg å ta grep. Boliglånsrenten er et godt eksempel.

Også i dette tilfellet benyttes tall fra Finansportalen som et grunnlag for sammenligning. For et boliglån på 2 millioner med 20 års nedbetalingstid og 80% belåningsgrad vil det billigste tilbudet ha en rente på 2,69% (Din Bank - Sparebanken Øst).

De dyreste alternativene har derimot en rente som overstiger 4,50%. Som låntaker kan man dermed risikere å betale nesten 500.000 kroner i unødvendige renteomkostninger over lånets levetid.

Et annet område er forbrukslån og øvrige typer lån uten sikkerhet. Rentene på disse produktene varierer mye mellom hver bank, men ligger i snitt omkring 14-16%. Likevel er det flere som betaler langt mer i årlige renter. En gjennomgang av prisene på usikrede lån hos billigeforbrukslån.no viser at kostnadene i noen tilfeller kan tippe 200% i årlige renter.

Denne gruppen bør vurdere å søke om et samlelån for å redusere rentebelastningen.

Å flytte et lån over til en annen bank kalles ofte for "refinansiering". Metoden innebærer at man flytter ett eller flere gjeldskrav over til en annen bank, hvor lånene konsolideres. Det nye lånet vil deretter ha en mer akseptabel rente, som igjen sparer låntaker for penger.

Mer om refinansiering av lån:

Formålet med refinansiering er å redusere rentene, som medfører at nedbetalingstiden forkortes.
Kortere nedbetalingstid sparer låntaker for penger, ettersom renteomkostningene faller.
For å spare penger er det viktig at man fortsetter å betale tilbake lånet like raskt som tidligere.
Mange lånekunder velger å bake inn usikret gjeld i boliglånet for å dra nytte av lavere renter.

Hvorfor vegrer mange seg mot å bytte bank?

Ofte handler det om én ting: Lojalitet. Mange kunder har brukt den samme banken i en årrekke, hvor de opparbeider et lojalitetsforhold til rådgivere og ansatte.

I tillegg er det mange som tror at prosessen med å bytte bank er komplisert. I realiteten er det enkelt å flytte lån og sparekontoer over til en annen bank. Den nye banken vil som regel ta hånd om det rent praktiske.

Et siste punkt handler om tilgjengelighet. Innføringen av BankID har gjort det mulig å utføre de fleste banktjenester elektronisk på nettet. For mange kunder er det derimot fortsatt viktig å kunne besøke bankens filialer personlig.

Bilder

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg saker fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom