Home & Cottage AS får overtredelsesgebyr på 275 000 kr
Miljødirektoratet har hatt tilsyn hos butikkjedens hovedkontor i 2019 og 2022. Den alvorligste mangelen er at Home & Cottage AS ikke har tilstrekkelige interne kontrollsystemer på plass som bidrar til at treproduktene de selger, ikke stammer fra ulovlig hogst. Spesifikt hadde ikke Home & Cottage AS tatt en årlig gjennomgang av risikovurderingene, slik regelverket krever.
Alvorlige avvik møtes med strenge virkemidler
- Miljødirektoratet ser alvorlig på at Home & Cottage hadde gjentakende avvik,etter at vi har vært på tilsyn over flere år. Vi mener at konsernledelsen i Home and Cottage ikke tar miljøregelverket på alvor. Det er bakgrunnen for at vi ilegger gebyret. Klagefristen har gått ut, og ledelsen har godtatt gebyret, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsynet.
Virksomheter som importerer treprodukter fra land utenfor EU/EØS skal ha et internkontrollsystem (såkalt ordning for tilbørlig aktsomhet). Dette skal sørge for at importører har kontroll over leverandørkjeden og hvor treproduktene kommer fra, helt fra der hogsten skjer til når den krysser norske grenser. Med et slikt system og rutiner på plass, kan importørene avdekke og redusere risikoen for at treprodukter stammer fra ulovlig hugget tømmer i land utenfor EU/EØS.
Mange forhold kan endre seg i leverandørkjeden og i landet der hogsten skjer. Derfor skal virksomhetene ha en årlig gjennomgang av risikovurderingene av treproduktenes opprinnelse og vurdere om det har skjedd eventuelle endringer i leverandørkjeden.
Avskoging er en stor miljø- og klimautfordring
Handel med tømmer og treprodukter fra ulovlig hogst er et stort klima- og miljøproblem. Ifølge Interpols Environmental Security Programme anslås det at ulovlig hogst kan utgjøre opp mot 85 prosent av avskogingen i land med mye regnskog.
Forskriften om omsetning av tømmer og treprodukter med opprinnelse utenfor Norge trådte i kraft i 2015, og implementerer EUs tømmerforordning med tilhørende forordninger.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom