Hjemmelaget is du kan spise hver dag
-Lager du isen selv får du den smaken du liker, og du kan også ha god kontroll på sukkermengden, sier Malén Gudbrandsgard, ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat.
Flere av isene fra MatPrat-kokkene kan du spise hver eneste dag, med god samvittighet. Dise er smoothie/frukt-baserte, eller saftis laget av sukkerfri saft, frukt og bær.
-Vanlig kjøpeis i butikken har gjerne 15-20 gram tilsatt sukker per 100 gram, mens innholdet i hjemmelaget fruktis er lavere. Og frukt og bærbasert is gir dessuten påfyll av vitaminer og antioksidanter.
-En stor fløteis hver dag kan fort gjøre at det blir for mye energi. Gå da heller for en mindre pinne-is hver dag. Man bør tenke på totalen av kostholdet, så ikke is-inntaket fortrenger annen næringsrik mat og gjør at det blir for mye energi.
Nicecream på et par minutter
Tilpasser du etter sesong, blir isen også kortreist og nesten selvplukka. Rarbarais, jordbæris, blåbæris og is med bringebær, mynte eller basilikum er noen av smakene kokkene i MatPrat anbefaler.
-Skal jeg lage saftis lager jeg ofte en god, litt kraftig is-te-blanding som jeg fryser ned. Eller du kan rett og slett bare fryse ned smoothien. Om du ikke allerede har ferdig is på lur i fryseren, så ta med barna og lage en nicecream på noen minutter, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Nicecream er verdens raskeste is, den lages på frossen frukt, og er en mellomting mellom en smoothie og en is. Den er så enkel at barna kan lage den selv om de kan bruke blender. Dette er en god måte å få i barna nok frukt og bær. Har du bananer i fryseren, er det bare å sette i gang.
Is til frokost
Serverer du barna is til frokost, blir det en ekstra hyggelig morgenstund. Også for voksne som ikke er så glad i frokost, er en frokost-is med lime, mango, jordbær og granola en fin start på dagen.
-Fyll litt kesam nederst i ispinneformer eller eventuelt små kopper. Legg frukt og bær i formene, og fyll på med mer kesam. Ha litt granola på toppen av hver isform før du setter i ispinner, sier Fjelleng Hansen.
-Yoghurt eller kesam gjør isen mer næringsrik, man får proteiner, kalsium, jod og flere b-vitaminer, enn om den bare består av frukt eller bær. Med granola tilsatt hakkede nøtter blir frokost-isen et komplett lite måltid. Korn gir litt mer energi fra karbohydrater og mer fiber i isen, mens nøtter er rike på umettet fett og fiber, forklarer ernæringsrådgiver Gudbrandsgard.
I helgene kan du unne deg fløtebasert is. Den lager du selv med eggeplommer og fløte. Skal du servere gjester er hjemmelaget sandwich-is både praktisk og stilig.
-I oppskriften har vi brukt pepperkaker, men du kan bruke den kjeksen du liker, eller bake egen. Når isen er på plass mellom to kjeks, ruller du den i frysetørret bringebær rett før servering. Grovhakket sjokolade, nøtter eller lakris er andre gode smaker du kan rulle sandwich-isen i, frister kokken.
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder
Lenker
- Bananis med sjokoladetrekk
- Basilikumsorbet med sitron
- Frokost ispinne
- Iskrem med blåbær
- Iskrem med kokos og pasjonsfrukt
- Iskrem med solbær
- Kokosis med chiafrø og mango
- Nicecream med bjørnebær
- Nicecream med mango
- Pinneis i form
- Pinneis med blomster
- Sandwich med hjemmelaget is
- Vannmelonsorbet med lønnesirup og salt
- Yoghurtis med bringebær
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
Dette er barnas julematfavoritter11.12.2023 07:40:00 CET | Pressemelding
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom