Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse  (HK-dir)

Hjelp, jeg skal velge høyere utdanning

Del
Valg av utdanning etter videregående, kan oppleves stort og skummelt. Men frykt ikke, du er ikke alene om å kjenne på disse følelsene.
Finn ut hva som er viktig for deg. På den måten kan du gjøre et valg som gir mening for nettopp deg, sier karriereveileder Kiya Ahmed i Karriereveiledning.no
Finn ut hva som er viktig for deg. På den måten kan du gjøre et valg som gir mening for nettopp deg, sier karriereveileder Kiya Ahmed i Karriereveiledning.no

Av karriereveileder Kiya Ahmed i Karriereveiledning.no 

Ved å tenke gjennom disse fire spørsmålene, kan det bli enklere å ta det store valget.


Hvem er du, sånn egentlig?

Hva er viktig for deg når du skal velge utdanning? En måte å starte en slik refleksjonsprosess på kan være å spørre seg selv: Hva er du god på? Hvilke egenskaper eller ferdigheter ønsker du å bruke i studiehverdagen, og senere i en jobb? Liker du analytisk arbeid, eller mer kreativ tenkning? Er du god til å motivere andre, og god på samarbeid? Er du grundig og strukturert?

Basert på svaret på spørsmålene jeg nettopp stilte deg, finner du disse egenskapene igjen i utdanningene du har vurdert?

Hvordan ser hverdagen ut etter endt studie? 

En annen måte å reflektere rundt studievalg, kan være å tenke gjennom hva som er viktig for deg i en jobb. Ønsker du deg en dagtidsjobb, eller vil du ha en jobb med varierende arbeidstid? Trives du best med å arbeide selvstendig, eller ønsker du å arbeide sammen med kolleger i et team? Er du villig til å flytte på deg, eller er det viktig for deg å bo på en bestemt plass? Hva med å jobbe inne, kontra å jobbe ute? Foretrekker du å arbeide med teoretiske eller praktiske oppgaver? 

Dette kan være store spørsmål å ta stilling til, men det er viktig å få avklart hvilke ønsker og behov du har, før du skal ta et valg.

Hva gjør deg nysgjerrig? 

Dersom det er vanskelig å gjøre et valg for fremtiden, kan det være lurt å tenke på hvilke interesser du har. Er det noe du kunne tenke deg å lære mer om, som du er nysgjerrig på? Når du har det bra, hva gjør du da? Hva liker du helst å holde på med på fritiden? Kanskje kan noen av disse spørsmålene hjelpe deg på veien til å komme nærmere svaret på hva som kan være riktig studievalg for deg.

Er du fortsatt usikker kan du prøve å spørre venner, familie, en kollega eller lærer som kjenner deg. Husk likevel at de ikke sitter med noen fasit, men kan hjelpe deg å belyse valgprosessen din og hvilke sterke sider du har. Det er også mulig å spørre en profesjonell karriereveileder om hjelp. På Karriereveiledning.no kan du få hjelp til refleksjon ved å ta kontakt på enten chat eller telefon. Tilbudet er offentlig og gratis, og tjenesten tilbyr drop-in, slik at du fort kan få hjelp og slipper å booke en time. Nettsiden har også noen verktøy om valg av utdanning som kan hjelpe på veien.

Hva skjer i fremtiden? 

Det er ingen som vet hvilke jobber vi vil trenge i fremtiden. Trender viser at det vil komme nye jobber, samtidig som noen vil forsvinne. Dagens jobber vil også trolig gjennomgå store endringer som en del av teknologisk utvikling og det grønne skiftet. Likevel er det slik at flere utdanninger kan brukes i ulike bransjer og yrker.

Det store valget 

Tørr å ta et valg, du kan omprioritere valgene i søknaden din frem til 1. juli. Dersom du starter på en utdanning som du finner ut at ikke var noe for deg, er det mulighet for å endre på dette. Du vil ikke være den første, og heller ikke den siste som gjør et omvalg. Står du nå i en situasjon der du i år skal gjøre et omvalg, har du uansett med deg en verdifull erfaring videre. 

Finn ut hva som er viktig for deg. På den måten kan du gjøre et valg som gir mening for nettopp deg.

Lykke til!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Finn ut hva som er viktig for deg. På den måten kan du gjøre et valg som gir mening for nettopp deg, sier karriereveileder Kiya Ahmed i Karriereveiledning.no
Finn ut hva som er viktig for deg. På den måten kan du gjøre et valg som gir mening for nettopp deg, sier karriereveileder Kiya Ahmed i Karriereveiledning.no
Last ned bilde

Om Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Postboks 1093
5809 Bergen

55 30 38 00http://www.hkdir.no

Faktaboks: 

Søknadsfrist for høyere utdanning: 15 april 

Søknadsfrist for høyere yrkesfaglig utdanning 15. april. Merk at noen fagskoler har lokale frister, sjekk derfor fagskolens nettside for informasjon.  

Noen som kan hjelpe: 

  • Karriereveiledning.no hvis du ønsker å snakke med noen om valget. 
  • Utdanning.no for informasjon om yrkes- og utdanningsveier 

Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom