Her er årets ribbetips
Hva skal du se etter når du handler ribbe?
– Jakten på sprø svor, den starter allerede i butikken. Velg en ribbe som ikke er for mager. Det vi trenger er fett, og spesielt fett under svoren for at den skal bli sprø. I tillegg er det en fordel om ribba har fin marmorering og at fettet er jevnt fordelt i kjøttet. Da blir ribba mer saftig! Beregn 250-300 gram ribbe per person, litt avhengig av tilbehøret, tipser Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Hvor mange dager i forveien skal du begynne å forberede ribba?
– Det kommer litt an på om du kjøper fersk eller frossen. Den skal uansett krydres 2-3 dager før steking, så ta det med i beregningen. Kjøper du fersk ribbe kan du gjøre det nærmere jul, men pass på at den blir oppbevart riktig og at den ikke ligger for lenge. Sur ribbe vil ingen ha, blunker Anette.
Men hva med frossen ribbe?
– Denne kan du godt kjøpe tidligere. Det du må huske på er at dette er et stort stykke kjøtt, så legg inn en dag ekstra for tining. Det spiller ingen rolle om du kjøper frossen eller fersk ribbe, svoren blir like sprø uansett, påpeker Anette.
Klart for steking. Hva nå?
– Skal ribba stekes med svoren opp eller ned? Her anbefaler vi helt klart å legge den med svoren opp, fordi du slipper å snu den glovarme ribba underveis i stekinga. Og, sparer både fingertupper og penklær for gris og søl, sier Anette.
Legg ribba i en langpanne og legg en tallerken, eller en ball av aluminiumsfolie, under ribba. Dekk til med aluminiumsfolie og hell på litt kokende vann. Damp ribba på 230 grader i 45-60 minutter slik at svoren spriker.
– Her vil du normalt ha snudd ribba, men nå kan du dra vekk folien og senke temperaturen til 200 grader, før du steker videre i 1 – 1,5 time (tynnribbe). Svoren kommer snikende, men er den ikke helt perfekt, kan du gjøre siste finpuss mot slutten ved å skru på varmluft eller grillelement. Men, da må du «dra krakken mot glasset» og følge med, sier hun.
Husk at å la ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den, da holder den på saftigheten!
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundSenior kommunikasjonsrådgiverMatPrat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noCathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noElise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Disse kommenterer mest på det andre spiser23.4.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
1 av 3 får kommentarer på det de spiser fra andre. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat, utført av Opinion. Det er særlig en gruppe som kommenterer mer enn andre. Kan du gjette hvem?
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom