Her er årets ribbetips
Hva skal du se etter når du handler ribbe?
– Jakten på sprø svor, den starter allerede i butikken. Velg en ribbe som ikke er for mager. Det vi trenger er fett, og spesielt fett under svoren for at den skal bli sprø. I tillegg er det en fordel om ribba har fin marmorering og at fettet er jevnt fordelt i kjøttet. Da blir ribba mer saftig! Beregn 250-300 gram ribbe per person, litt avhengig av tilbehøret, tipser Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Hvor mange dager i forveien skal du begynne å forberede ribba?
– Det kommer litt an på om du kjøper fersk eller frossen. Den skal uansett krydres 2-3 dager før steking, så ta det med i beregningen. Kjøper du fersk ribbe kan du gjøre det nærmere jul, men pass på at den blir oppbevart riktig og at den ikke ligger for lenge. Sur ribbe vil ingen ha, blunker Anette.
Men hva med frossen ribbe?
– Denne kan du godt kjøpe tidligere. Det du må huske på er at dette er et stort stykke kjøtt, så legg inn en dag ekstra for tining. Det spiller ingen rolle om du kjøper frossen eller fersk ribbe, svoren blir like sprø uansett, påpeker Anette.
Klart for steking. Hva nå?
– Skal ribba stekes med svoren opp eller ned? Her anbefaler vi helt klart å legge den med svoren opp, fordi du slipper å snu den glovarme ribba underveis i stekinga. Og, sparer både fingertupper og penklær for gris og søl, sier Anette.
Legg ribba i en langpanne og legg en tallerken, eller en ball av aluminiumsfolie, under ribba. Dekk til med aluminiumsfolie og hell på litt kokende vann. Damp ribba på 230 grader i 45-60 minutter slik at svoren spriker.
– Her vil du normalt ha snudd ribba, men nå kan du dra vekk folien og senke temperaturen til 200 grader, før du steker videre i 1 – 1,5 time (tynnribbe). Svoren kommer snikende, men er den ikke helt perfekt, kan du gjøre siste finpuss mot slutten ved å skru på varmluft eller grillelement. Men, da må du «dra krakken mot glasset» og følge med, sier hun.
Husk at å la ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den, da holder den på saftigheten!
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Eide HollundSenior kommunikasjonsrådgiverMatPrat
Tel:92646685jonas.hollund@matprat.noCathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noElise Feiring MyrtrøenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97074356elise.feiring.myrtroen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Nei, vanlig mat gjør deg ikke syk22.3.2023 14:38:46 CET | Kronikk
Det har blitt trendy å skrive kostholdssaker som får deg til å sette skinkeskiva i halsen. En del av de bygger mer på frykt enn fakta. Er ikke tiden for skremselspropaganda forbi?
6 næringsstoffer kvinner bør være oppmerksom på8.3.2023 07:07:00 CET | Pressemelding
En del kvinner kan få i seg mindre fiber, folat, vitamin D, kalsium, jern eller jod enn anbefalt. Eilin Lundekvam By, senior ernæringsrådgiver i MatPrat, gir tips til matvarer du kan spise.
Dette ene tilbehøret må nordmenn ha til reinsdyrmiddagen2.2.2023 07:45:00 CET | Pressemelding
De aller fleste er ganske konservative når de velger tilbehør til reinsdyrkjøttet. En klassiker topper listen over hva nordmenn bare må ha til reinsdyr.
Vet du hva den samiske nasjonalretten er?30.1.2023 12:23:59 CET | Pressemelding
Er du mann, er det store sjanser for at du ikke vet det. Den yngre delen av befolkningen har heller ikke særlig peiling. Søringer bommer også. Kvinner derimot, svarer i større grad riktig.
- Matplanleggingen starter i kjøleskapet4.1.2023 07:50:00 CET | Pressemelding
Med økte matpriser, er det ekstra viktig å innarbeide gode rutiner for planlegging av måltider. Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat, gir sine beste tips til en rimeligere og mer bærekraftig mathverdag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom