MatPrat

Her er årets ribbetips

Del
Ribba er det folk flest skal spise til jul i år. Det viser MatPrats juleundersøkelse gjennomført av YouGov. Her er sjekklisten til hvordan du lykkes med ribba i jula!
Ribbe er det flest skal spise til jul i år. Foto: matprat.no
Ribbe er det flest skal spise til jul i år. Foto: matprat.no

Hva skal du se etter når du handler ribbe?

 – Jakten på sprø svor, den starter allerede i butikken. Velg en ribbe som ikke er for mager. Det vi trenger er fett, og spesielt fett under svoren for at den skal bli sprø. I tillegg er det en fordel om ribba har fin marmorering og at fettet er jevnt fordelt i kjøttet. Da blir ribba mer saftig! Beregn 250-300 gram ribbe per person, litt avhengig av tilbehøret, tipser Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Hvor mange dager i forveien skal du begynne å forberede ribba?

 – Det kommer litt an på om du kjøper fersk eller frossen. Den skal uansett krydres 2-3 dager før steking, så ta det med i beregningen. Kjøper du fersk ribbe kan du gjøre det nærmere jul, men pass på at den blir oppbevart riktig og at den ikke ligger for lenge. Sur ribbe vil ingen ha, blunker Anette.

Men hva med frossen ribbe?

 – Denne kan du godt kjøpe tidligere. Det du må huske på er at dette er et stort stykke kjøtt, så legg inn en dag ekstra for tining. Det spiller ingen rolle om du kjøper frossen eller fersk ribbe, svoren blir like sprø uansett, påpeker Anette.

Klart for steking. Hva nå?

 – Skal ribba stekes med svoren opp eller ned? Her anbefaler vi helt klart å legge den med svoren opp, fordi du slipper å snu den glovarme ribba underveis i stekinga. Og, sparer både fingertupper og penklær for gris og søl, sier Anette.

Legg ribba i en langpanne og legg en tallerken, eller en ball av aluminiumsfolie, under ribba. Dekk til med aluminiumsfolie og hell på litt kokende vann. Damp ribba på 230 grader i 45-60 minutter slik at svoren spriker.

 – Her vil du normalt ha snudd ribba, men nå kan du dra vekk folien og senke temperaturen til 200 grader, før du steker videre i 1 – 1,5 time (tynnribbe). Svoren kommer snikende, men er den ikke helt perfekt, kan du gjøre siste finpuss mot slutten ved å skru på varmluft eller grillelement. Men, da må du «dra krakken mot glasset» og følge med, sier hun.

Husk at å la ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den, da holder den på saftigheten!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ribbe er det flest skal spise til jul i år. Foto: matprat.no
Ribbe er det flest skal spise til jul i år. Foto: matprat.no
Last ned bilde
Ribbe. Foto: matprat.no
Ribbe. Foto: matprat.no
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom