Helt nødvendig stortingsmelding i en vanskelig tid

Mange arbeidstakere står nå i en alvorlig situasjon. Over 400 000 har plutselig alt for mye ledig tid. Den frigjorte kapasiteten bør brukes til å investere i den kompetansen Norge skal leve av etter krisen. Tiltakene i meldingen vil føre til at samfunnets og næringslivets utfordringer og arbeidstakerens behov for kompetansepåfyll kan sees i en sammenheng.
– Krisen øker omstillingsbehovene, og bidrar samtidig til at mange mister adgang til den viktige læringen som foregår i arbeidslivet. I krisetider som denne blir det derfor enda viktigere enn før å sørge for at befolkningens kompetanse ikke blir utdatert.Tiltakene i denne meldingen vil bidra til å styrke arbeidstakernes kompetanse slik at de kan beholde jobbene sine og bidra i omstillingen, eller komme raskere tilbake i arbeid, sier direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge
Partene i arbeidslivet må med
Kompetanse Norge er en sentral aktør i realiseringen av Kompetansereformen. Direktoratet har ansvar for å informere om framtidens kompetansebehov, utvikle framtidas voksenopplæring, tilby digital karriereveiledning og forvalte tilskuddsordninger som sørger for at folk og virksomheter får kompetansen de trenger. Kompetanse Norge har vært arkitekten bak flere av ordningene i Kompetanseprogrammet, som er en viktig del av reformen.
– Partene i arbeidslivet er de viktigste aktørene i dette arbeidet. Uten arbeidslivet med på laget, vil reformen ikke gi resultater, sier Skule.
Prioriterer raske tiltak
Flere av tiltakene i Stortingsmeldingen ble utformet før virusutbruddet. Hensikten med tiltakene er å bidra til den langsiktige omstillingen av arbeidslivet i Norge, men også å bruke denne krisen til å ruste befolkningen bedre for arbeidslivet etter at koronapandemien er over.
–Vi vil prioritere tiltak som kan komme raskt i gang. Planen er at flere av tiltakene fra denne meldingen skal iverksettes i løpet av kort tid, og helst før sommeren. Slik kan folk som er arbeidsledige eller helt eller delvis permittert benytte tiden til å oppgradere kompetansen sin, avslutter Skule.
Lettere å ta utdanning med dagpenger
Regjeringen åpner også opp for å gjøre det enklere å ta utdanning samtidig som man mottar dagpenger.
Den nye midlertidige ordningen gjør at alle som krysser av for opplæring på meldekortet hos Nav får utbetalt dagpenger som vanlig. Tidligere måtte man søke om å kombinere opplæring med dagpenger og få dette godkjent. Ordningen gjelder alle typer kurs og opplæring.
Nøkkelord
Bilder

Om Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)

Postboks 1093
5809 Bergen
55 30 38 00http://www.hkdir.no
Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) vart etablert 1. juli 2021, og er underlagt Kunnskapsdepartementet. Direktoratet er eit resultat av samanslåinga av Diku, Kompetanse Norge, Universell og deler av Unit og NSD. Direktoratet vil også få oppgåver frå NOKUT.
Direktoratet har eit samla, nasjonalt ansvar for forvaltningsoppgåver innan høgare utdanning, høgare yrkesfagleg utdanning og kompetansepolitikk. Vi er fagleg rådgjevar for Kunnskapsdepartementet, set i verk politikken og samordnar verkemidla.
Direktoratet skal bidra til å utvikle kvaliteten i utdanning og opplæring, styrke det internasjonale samarbeidet og bidra til digital omstilling av universitet og høgskolar. Vi jobbar for å løfte kompetansen i befolkninga, gjere utdanning og opplæring av høg kvalitet tilgjengeleg for alle heile livet, og sikre arbeidslivet tilgang på kompetent arbeidskraft.
Følg pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Dette er de ti mest populære yrkene blant unge4.6.2025 09:27:03 CEST | Pressemelding
Lege, advokat eller psykolog? Norske 15-åringer drømmer fortsatt om tradisjonelle yrker – men interessen for yrkesfag vokser.
Rekordmange har fått tilbud om studieplass2.6.2025 11:01:48 CEST | Pressemelding
Ved årets samordnede opptak til høyere yrkesfaglig utdanning har 9755 fått tilbud om studieplass. Det er det høyeste antallet siden fagskolene ble en del av det samordnede opptaket for fem år siden. Tallet omfatter alle de offentlige og 7 private fagskoler.
Rekordmange unge vet ikke hva de vil bli7.5.2025 11:22:06 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at halvparten av 15-åringene i Norge er usikre på hva de vil bli i fremtiden. Det kan få konsekvenser for fremtidig arbeidsliv.
84 prosent besto Statsborgerprøven i Telemark20.3.2025 08:01:34 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
91 prosent besto Statsborgerprøven i Vestfold20.3.2025 08:00:13 CET | Pressemelding
Resultatene for hele landet viser at 92,5 prosent av kandidatene besto Statsborgerprøven i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom