Industri EnergiIndustri Energi

Helsearbeidere i Liberia vinner årets Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter

Del

«Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter» for 2022 går til det liberiske fagforbundet for helsearbeidere NAHWUL (National Health Workers Union of Liberia) og dets leder, George Poe Williams. De får prisen for sin kamp for grunnleggende arbeidstakerrettigheter for en arbeidstakergruppe som har vært særlig utsatt under de alvorlige pandemiene som har rammet Liberia de siste årene.

Under ebolapandemien i Liberia hadde helsearbeidere svært dårlige arbeidsforhold. Ti prosent av helsearbeiderne mistet livet. Samtidig som verden har applaudert helsearbeidernes kamp mot Covid-19, har helsearbeidere i Liberia manglet beskyttelsesutstyr, fått lav lønn og organisasjonsretten deres har blitt angrepet.

Forbundet NAHWUL og forbundslederen Williams har kjempet for helsearbeidernes organisasjonsrett og forhandlingsrett. De så at et sterkt forbund var nødvendig for å bedre arbeidsbetingelsene og arbeidsforholdene til helsearbeiderne.

Espen Løken, rådgiver i Industri Energi og sekretær for priskomiteen, sier at myndighetene i Liberia ser på fagforeningens vekst som en trussel, og Williams og flere av lederne ble derfor sparket fra jobbene sine.

Etter en global kampanje fikk Williams og kollegene jobbene tilbake, og NAHWUL fikk løfte om en rekke forbedringer og at fagforeningen skulle få forhandlingsrett.

I 2020 aksjonerte helsearbeiderne, og myndighetene truet med å sende sikkerhetsstyrker mot dem og fengsle Williams. Williams var på det tidspunktet i utlandet, og har siden da vært i eksil. 

Tildelingen av «Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter» vil legge press på myndighetene i Liberia for å anerkjenne NAHWUL og Williams som representanter for helsearbeiderne i landet, med rett til å forhandle på vegne av sine medlemmer. Men først må Williams få returnere trygt fra eksil og få anledning til å lede helsearbeiderne videre.

Prisen vil bidra til NAHWULs kampanje for bedre helsetjenester og bedre arbeidsforhold for helsearbeiderne i landet.

Espen Løken sier at prisen også skal ses som en anerkjennelse til helsearbeidere over hele verden. De har hatt svært krevende arbeidsforhold under pandemien.

Prisen vil deles ut på Rockefeller Music Hall i Oslo, 15 juni.

Les mer på https://www.svenssonprisen.no 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Industri Energi

Industri Energi
Industri Energi
Torggata 15
0181 Oslo

22 03 22 00https://www.industrienergi.no

Industri Energi er Norges største og mest slagkraftige forbund for ansatte med tilknytting til olje-, gass- og landindustri. Bransjer som står for 80 prosent av den norske eksportverdien. Forbundet har over 56.000 medlemmer og er det fjerde største forbundet i LO.

Følg pressemeldinger fra Industri Energi

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Industri Energi på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Industri Energi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom