Heder til lokalmat fra Mosseregionen
Bjølsund Brie fra Rygge Meieri og Musli med tranebær fra Den Sorte Havre fikk tildelt Spesialitet under Mosseregionskonferansen torsdag 2. desember. – Jeg er så stolt! Jeg er veldig fornøyd med å få Spesialitet på osten vår, sa Sølvi Gammelsrød fra Rygge Meieri.

Bjølsund Brie
Rygge Meieri har bare på et par år etablert seg som en solid lokalmatprodusent og produserer ost med melk rett fra egne kuer på Bjølsund Gård. Her er det kurasene Holstein og Melkesimmental som står for melka og som gir en særs god ystemelk.
Melken pasteuriseres og avkjøles og tilsettes økologisk fløte fra Røros. Ostemassen behandles vært skånsomt før den fylles i former og saltes. Ostene pakkes inn for at rødkittkulturen skal få en god start og etter 10 dagers tid er osten klar for pakking i ostepapir og klar for salg.
Fagjuryen mener Bjølsund Brie er en svært pen ost med noe rødkitt i skorpen. Osten er mild og behagelig kremet i konsistensen med en fyldig og rik munnfølelse.
«Jeg er veldig stolt og glad. Setter stor pris på å få tildelt Spesialitet for Bjølsund Brie og dette gir stor motivasjon videre», sier Sølvi Gammelsrød som driver og er yster på Rygge Meieri.
Musli med tranebær
Den Sorte Havre har flere produkter med Spesialitet, men har altså nok en gang fått et produkt gjennom nåløyet.
«Det er like stor stas hver gang! At vi har flere produkter med Spesialitet betyr at vi gjør de riktige tingene», sier Ingunn Anstensrud fra Den Sorte Havre.
Den Sorte Havre dyrker svarthavre i Våler i Østfold. De følger råvaren helt fra jordet til butikk og videreforedler ferdige produkter i egen regi.
Den Sorte Havre sin «Müsli med tranebær” består av 65% svarthavre fra Den Sorte Havre og 35% kuttede tranebær. Fagjuryen la spesielt vekt på den gode smaken av havregryn og konsistensen på produktet. Havren oppleves saftig og delikat, med en balansert smak av tranebær.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av Stiftelsen Norsk Mat.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori.
Les mer om:
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Sammen for økt salg av norsk frukt og grønt!16.8.2022 09:30:09 CEST | Pressemelding
- Selvsagt kan vi sammen få flere til å spise mer norsk frukt og grønt! Vi og Opplysningskontoret for frukt og grønt har samarbeidet godt i flere år, men nå tar vi det et steg videre gjennom en samarbeidsavtale, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist.
Kjenner du en ildsjel i hotell- og restaurantbransjen?29.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemelding
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år deles ut for 29. gang. I år søker vi etter kandidater innen hotell- & restaurantbransjen.
Flere korn- og bakevarer med Nyt Norge21.6.2022 11:21:08 CEST | Pressemelding
Per i dag ligger andelen med norsk matkorn mellom 55-65 %. - Vi har en ambisjon om 90 % norskandel, der økt andel av norsk mathvete vil være viktigst, sier Nina Sundqvist.
Unik og smakfull ost fra Namsos17.6.2022 10:35:57 CEST | Pressemelding
Med kumelk fra gårder i Namsosregionen, unik syrekultur og 12 måneders lagring får du unik ost fra Namsos. Og nå har Rabagast fått tildelt Spesialitet. - Dette er en kjærkommen bekreftelse på at vi har gjort mye riktig, sier Kåre Gunnar Westermann som er fabrikksjef på Synnøve Finden i Namsos.
Tradisjon i frossen form fra Storfjord Iskrem16.6.2022 09:00:00 CEST | Pressemelding
- Det er vanvittig gøy at vi finner den tradisjonelle brunosten i frossen form. Hvorfor skal vi spise karamell-is når vi kan få is laget av norsk geitemelk med naturlig og deilig karamellsødme?, sa adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist. Brunost-iskremen fra Storfjord Iskrem tildeles Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom