Har reddet en halv million porsjoner fra søpla

Høsten 2017 startet én MENY-butikk å tilby overskuddsmat i appen Too Good To Go. Nå er ca. 140 MENY-butikker med i ordningen og i midten av desember er totalt 500 000 matposer reddet, tilsvarende 1 250 tonn CO2-ekvivalenter. Nærmere 170 000 matposer er reddet i 2021.
Posene med overskuddsmat fra MENY blir utsolgt kun minutter etter at de legges ut i appen. Skjønhaug ser det samme mønsteret i butikkenes nedprisingshyller, etablert i 2012. Her ligger rabatterte varer som nærmer seg utløpsdato.
- De første årene var det en mindre kundekrets som oppsøkte nedprisingshyllene, mest drevet av å spare penger. De siste to-tre årene er det mange flere som bevisst går hit også med matredding som motiv. Det er ikke lenger slik at kundene tar en kjapp sving innom, nærmest i skjul, sier Skjønhaug.
Vanskelig å treffe på mengde
For MENY er det viktig å ha tiltak som gjør at spiselig mat ikke blir avfall. Mest sentralt er presise innkjøp og logistikk, og her kommer stadig nye teknologiske hjelpemidler. Likevel er det vanskelig å treffe 100 prosent når et stort utvalg av ferskvarer, bakervarer og varmmat er del av MENYs varemerke.
- Too Good To Go er et strålende konsept fordi det er så fleksibelt og enkelt. Det vi ikke får solgt i våre ulike nedprisingskonsepter, kan vi legge i overskuddsposene. Vi slipper å kaste mat og kundene får god mat til en billig penge, sier Skjønhaug, som legger til at donasjon til veldedighet også er en fin løsning, men her kreves mer organisering og forutsigbarhet.
- Posene fra MENY er veldig populære og inneholder blant annet bakervarer, frukt, grønt, pålegg og mat fra ferskvaredisken, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.
Mindre bugnende brødhyller
At kundene er mer bevisste på matsvinn, gir rom for å tenke nytt. Våren 2021 innførte MENY automatiske stekeplaner i sine brødavdelinger basert på avanserte algoritmer, kjøpsstatistikk og salg i sanntid - med mål om å ha en riktigere mengde av ulike brød inn mot kveld, fremfor rikelig av alle 50 brødtyper.
- På butikkplakater er vi ærlige på at vi i kampen mot matsvinn kan gå tom for kundens favorittbrød, men da anbefaler vi gode alternativer. Kundene skjønner dette. Undersøkelser viser at kundetilfredsheten på brødutvalg i MENY holder seg høyt, og faktisk er høyere nå enn da vi innførte det nye verktøyet, sier Skjønhaug.
De nye stekeplanene har fra 1. mars ført til en reduksjon i brødsvinn på 35 prosent, tilsvarende ca. 750 000 brød.
Fakta om matsvinn
- Årlig kaster vi totalt 453 650 tonn spiselig mat i Norge, ifølge Hovedrapporten for matsvinn 2020.
- Å kaste mat er sløsing med ressurser. 1/3 av maten som produseres på verdensbasis ender hvert år som svinn.
- MENY har som mål å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2025.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder



Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Kraftkar vant Lokalmatvalget15.9.2025 11:10:26 CEST | Pressemelding
Over 40 000 stemmer er talt opp og resultatet i Lokalmatvalget er klart: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost i Møre og Romsdal er kåret til Folkets matskatt! Blant ti på topp, er hele tre godbiter fra Vestfold.
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak3.7.2025 13:49:03 CEST | Pressemelding
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.
Her er finalistene i Norges største lokalmatpris23.6.2025 11:29:59 CEST | Pressemelding
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom