Utviklingsfondet

Guatemala i korona-krise

Del

Situasjonen i Guatemala blir stadig mer alvorlig. Allerede nå ser man at det offentlige helsevesenet knekker sammen, og at regjeringen ikke evner å anskaffe nødvendige forsyninger og utstyr.

Foto: Waldo Lopez
Foto: Waldo Lopez

En gruppe på 26 leger, ved sykehusene som ble etablert for å imøtekomme pandemien, har sagt opp fordi de etter to måneder enda ikke har mottatt kontrakt eller lønn.

Presidenten har kunngjort at de eksisterende tiltakene vil fortsette, med portforbud fra klokken 17.00 til 05.00. I løpet av uken ​​vil de innføre total karantene igjen. Det er gitt indikasjoner på at dersom antallet tilfeller fortsetter å øke, vil det være nødvendig å stenge landet helt i 15 dager.

Nektet å stenge markedet

I løpet av forrige helg ble også to nye tilfeller bekreftet i Huehuetenango, et av Utviklingsfondets prosjektområder. Kommunestyret har i samordning med folkehelsedepartementet innført de respektive isolasjonsgrensene som de nasjonale retningslinjene krever. I samme område i kommunen San Ildelfonso Ixtahuacan, ignorerte en gruppe innbyggere fra forskjellige landsbyer presidentens bestemmelser og satte i gang salg av grønnsakene sine på det lokale markedet. Dette forårsaket en konfrontasjon med kommunens ordfører, og intervensjon fra det nasjonale politiet og hæren, og utsatte demonstrantene for bruk av makt.

I Guatemala og andre land ser vi nå at tiltakene myndighetene innførte i mars ikke har fungert fordi de ble trukket nedover hodet på den fattigste delen av befolkningen, uten at de ble konsultert eller skikkelig informert. Vi er bekymret for at de strengere tiltakene som nå er innført også brukes til å kneble sivilsamfunnets stemme i andre saker der myndighetene lar økonomiske interessert overkjøre lokalsamfunnene. Løsningen på begge utfordringene er bedre dialog og at myndighetene tilpasser tiltakene til de lokale realitetene i samarbeid med lokalbefolkningen, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet. 

Regjeringens lovede krisepakker har begynt å nå ut til mottakerne, 538 000 familier har mottatt familiekupongen på 1000 guatemalanske quetzalog vil motta den i to måneder til. Hundrevis av selskaper har deltatt i permiteringsprogrammet, som lar arbeidstakerne få 75,00 guatemalanske quetzal per dag.

Matmangelen blir imidlertid stadig mer alvorlig. Mange familier, særlig de som bor i marginale byområder, har alvorlige matproblemer. På landsbygda er det allerede knapt, men mange familier lever av produkter som de ikke får solgt på markedet og lokale urter.

Flere medier rapporterer nå at Latin-Amerika er det nye episenteret for korona. Regionen har til nå over 45 000 dødsfall som følge av koronaviruset. 

Korona-monitor rapporterer fra felt

Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk.

Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Waldo Lopez
Foto: Waldo Lopez
Last ned bilde
Foto: Waldo Lopez
Foto: Waldo Lopez
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom