Grøntarealers betydning for samfunnet

Samfunnet må sikre at natur og trær i byen blir ivaretatt. Grøntanleggsbransjen har fagkunnskap og kompetanse som kan bidra til at både internasjonale naturavtaler og lokale politiske visjoner følges opp på en konstruktiv måte.
3-30-300 regelen for grønnere byer
Dette er en god huskeregel som konkretiserer behovet for grøntområder og parker. Pandemien har gjort at vi som borgere er opptatt av våre hverdagsområder i større grad enn tidligere. Vi må ikke glemme hvordan vi helt nylig har erfart betydningen av nok grøntareal og parker der vi bor.
3 synlige trær fra hvert hjem
30 prosent kronedekke i hvert nabolag
300 meter til den nærmeste park/grøntområde
Skal Norge FNs bærekraftsmål, må vi jobbe MED naturen og legge til rette for naturbaserte tjenester. Samtidig er det viktig å prioritere volum. Det må plantes og etableres trær og parker i ulike områder, for ulike budsjetter og med ulike bruker- og medvirkningsgrupper. Et eksempel på en naturbaserte tjeneste er et område med vegetasjon som tar imot overvannet og forsinker dette gjennom naturlige prosesser i stedet for at det føres inn i et rør nede i bakken. Vannet i røret øker faren for oversvømmelser i kjellere og må renses i renseanlegg før det kan tilbakeføres til naturen. I en naturbasert overvannshåndtering skjer dette ved at vannet filtreres i bakken, før det når en bekk.
Arealknappheten - hva er arealet verdt for kommende generasjoner?
Kampen om arealene er hard, og utbygging legger ofte press på de områdene som er avsatt til parker og grøntarealer. For å få plass til nok trær i Oslo og andre norske byer må arealbruken disponeres til det beste for samfunnets videre utvikling. Gode intensjoner er ikke nok. Arealbruken må følge de intensjoner samfunnet har. Generelt er verdisettingen av arealer som benyttes eller kan benyttes til parker og grøntanlegg, lav. Når vi vet hvor viktige trær og grønne områder er i tettbygde strøk, blir det tydelig at kroner per kvadratmeter ikke gjenspeiler den faktiske verdien arealet har for lokalsamfunnet. De samfunnsøkonomiske gevinstene med mange trær og parker er store. Her kan man ta med redusert risiko for skader fra overvann på avveie og positive helseeffekter for beboerne i nabolaget.
Verdisettingen preges av at det er for få kroner til drift og skjøtsel av grøntområdene. Dårlig vedlikeholdte grøntanlegg får en lavere verdi hos brukere og samfunn, fordi potensialet i arealene ikke synliggjøres. Et grøntområde uten godt vedlikehold, blir mindre brukt og et friareal som ikke brukes, blir lettere omgjort til andre formål. Det er derfor viktig at grøntarealene stelles for at de skal bevares for framtiden.
Grøntfaglig kompetanse er vesentlig når det gjelder å planlegge og skjøtte parker og grøntområder. Målet som Oslo kommune har satt om treplanting setter vårt fag på agendaen. For å sikre god utvikling av grønnstrukturer og ivaretakelse av de områdene og trærne vi allerede har, er målet om treplanting viktig, både for Oslo og for samfunnet som helhet.
Nøkkelord
Kontakter
Karsten Totland RaddatzStyrelederNorske anleggsgartnere miljø-og landskapsentreprenører (NAML)
Tel:93034791karsten@hageform.noBirgitte HellstrømVisepresidentNorske landskapsarkitekters forening (NLA)
Tel:97595226birgitte.hellstrom@vtfk.noChristian LangvadStyrelederNorsk Trepleie Forum (NTF)
Tel:95161749christianlangvad@hotmail.comBilder



Om Norske landskapsarkitekters forening (NLA)

Josefines gate 32
0351 Oslo
+47 918 53 106https://landskapsarkitektur.no/
Følg pressemeldinger fra Norske landskapsarkitekters forening (NLA)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norske landskapsarkitekters forening (NLA) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norske landskapsarkitekters forening (NLA)
Statsbudsjettet struper bærekraftig planlegging i distriktene10.11.2022 12:20:22 CET | Debattinnlegg
Det er et akutt behov for planleggere i distriktene. Samtidig legger statsbudsjettet opp til kraftig kutt i antallet studieplasser.
Uteområder i skoler og barnehager - og manglende krav til den fysiske utformingen7.10.2022 14:28:41 CEST | Kronikk
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) publiserte i 2019 en rapport på oppdrag fra Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet der formålet var å komme med anbefalinger om hvordan sikre kvalitet i utformingen av barns uteområder. Rapporten avdekket at gode uteområder er avgjørende for barns helse og utvikling, og at tydelige krav til uteområdene mangler. Foreløpig har det ikke skjedd så mye.
NLAs årbok 2022 er lansert5.10.2022 16:12:53 CEST | Pressemelding
NLAs årbok 2022 presenterer 62 nye prosjekter fra hele landet. Prosjektene gir et bilde av bredden og kvaliteten innen faget i dag og spenner fra byplanlegging og stedsutvikling til boligområder, skoler og barnehager, representasjonsanlegg, institusjoner, friluftsområder, kirkegårder, parker, byrom, gater og torg til nye Nasjonale turistveger.
Oksenøya boligområde får Landskapsarkitekturprisen 20223.10.2022 09:11:53 CEST | Pressemelding
Tag arkitekter, Oslo og Obos har fått Landskapsarkitekturprisen 2022 for Oksenøya boligområde. Prisen ble delt ut på Gamle Munch fredag kveld, under NLAs høstkonferanse. Podkasten «Våre Steder» og prosjektet «Sogevegen om Nutheim» fikk hedrende omtale.
Tre finalister til Landskapsarkitekturprisen 2022 29.9.2022 13:42:55 CEST | Pressemelding
Landskapsarkitekturprisen deles ut for 8. gang. Vinneren annonseres under prisutdelingen på NLAs høstkonferanse på Gamle Munch fredag kveld 30. september. 18 prosjekter fra hele landet var innmeldt. Juryen har innstilt tre finalister.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom