Leading Web Solutions

Gode tips til valg av kredittkort

Del

Det å ha et kredittkort gir deg mange fordeler. Før du velger hvilket som passer deg best bør du lese disse rådene. Hvis du ikke er vant til å ha kreditt, bør du først og fremst tenke over hvor god du er til å holde kontroll over privatøkonomien din.

DET ER MANGE KREDITTKORT PÅ MARKEDET: Les tips om hva du bør vurdere når du skal velge kredittkort. Foto: Istockphoto.
DET ER MANGE KREDITTKORT PÅ MARKEDET: Les tips om hva du bør vurdere når du skal velge kredittkort. Foto: Istockphoto.

Ha disiplin

Hvis du er en person med stålkontroll på det du gjør vil du sannsynligvis også holde kontroll på bruken av kredittkortet. Da er det ingen fare å ha kreditt lett tilgjengelig.

Dersom du er en litt mer uforsiktig type kan det hende du bør avtale en lav kredittramme med kredittkortselskapet, slik at du ikke risikerer å bruke mer enn du klarer å betale tilbake. Hvis du ser at du klarer å håndtere kreditten din bra, kan du eventuelt be om å øke den senere

De ulike kortene tilbyr litt ulik kredittramme, men dette kan endres individuelt.

Noen forhold du bør sjekke på forhånd når du skal velge kredittkort er:

  • Renten på kortet
  • Gebyr på betaling og tjenester
  • Valutapåslag
  • Beskyttelse ved netthandel
  • Forsikringsordninger
  • Bonusordninger

Renten på kortet

Hvis du er oppmerksom og nøye så kan kredittkortbruken din være helt gratis. Det er fordi du ikke betaler rente før kredittkortregningen din forfaller. Pass derfor på å betale den i tide.

Hvor lenge det går før kreditten du har brukt forfaller varierer litt. Her kan du på forhånd sjekke hvor lenge det enkelte kortselskapet venter med å sende ut regning. Det er ofte mellom fire og seks uker før kredittkortgjelden forfaller.

Gebyr på betaling og tjenester

Kredittkortene som er på markedet i Norge tilbyr alle rentefri kreditt for betaling av varer og tjenester. Imidlertid kreves det ofte gebyrer for en del andre tjenester, som det å ta ut kontanter. Det bør du derfor unngå å gjøre med kredittkort.

Siden det er litt ulik praksis på dette, er det en av tingene du bør sette deg inn i før du velger kort.

De fleste kredittkortene krever ikke årsavgift, og ofte er det heller ikke etableringsavgift. Dette bør du også sjekke på forhånd.

Det er uansett gratis å søke om kredittkort. Derfor løper du ingen fare ved å søke om flere kort, og deretter vurdere hvilken avtale du ønsker å gå inn på.

Valutapåslag

Hvis du betaler med kredittkortet på reise i utlandet, vil banken eller kredittkortselskapet alltid kreve et valutapåslag. Grunnen til at de gjør det er at valutakursene er i konstant endring, og de vil sikre seg mot å veksle til en kurs som ikke er i deres favør.

Det er fornuftig å bruke kredittkort til betalinger på reise, både på grunn av sikkerheten det gir og fordi det vanligvis er forsikringer innbakt i bruken. Imidlertid er det viktig å huske på at det da tilkommer et slik valutapåslag.

Dette påslaget har pleid å ligge mellom 1,75 % til 2 %. Slik valutapåslag gjelder også for vanlige bankkort. Siden dette er noe man ikke kommer utenom er det lurt å sjekke på forhånd hvilket kort som kommer best ut.

Beskyttelse ved netthandel

Kredittkort er anbefalt å bruke ved netthandel. Det er fordi det gir økt beskyttelse mot svindel. Dessuten gir forsikringer innbakt i kortet ekstra hjelp dersom man ikke mottar den varen eller tjenesten man bestiller.

Hvor god beskyttelse hvert enkelt kort gir varierer, og bør derfor sjekkes.

Forsikringsordninger

Forsikring i kredittkortet betyr at varer og tjenester betalt med kortet automatisk blir forsikret. Dette er en til dels svært verdifull ordning. Ikke minst er det viktig når du kjøper en reise. Disse forsikringene er gjerne litt annerledes enn tradisjonelle reiseforsikringer, slik at det ofte lønner seg å ha begge.

Enkelte kort krever kun at du betaler halvparten av beløpet med det gjeldende kortet. Sett deg inn i betingelsene, og vær bevisst med hvilket kort du benytter når du handler.

Bonusordninger

Mange kort tilbyr bonusordninger i samarbeid med ulike bedrifter innen vareslag og tjenesteyting. Det kan være alt fra bensin til sportsutstyr og velværetjenester.

Sett deg inn i hva de ulike kortene tilbyr, for å finne det som passer deg best.

Få hjelp til å gjøre riktig valg

Det finnes svært mange kredittkort på markedet, og det kan være utfordrende å innhente informasjon fra alle. Det slipper du imidlertid å gjøre.

På nettsiden Kredittkortinfo.no/tips-til-valg/ kan du lese tips om bruk av kredittkort, samt finne en oversikt over aktuelle kort. Hos Nettavisen kan du dessuten lese en test over ulike kredittkort.

Dermed kan du enkelt og raskt finne det kortet som passer for deg.

Bilder

DET ER MANGE KREDITTKORT PÅ MARKEDET: Les tips om hva du bør vurdere når du skal velge kredittkort. Foto: Istockphoto.
DET ER MANGE KREDITTKORT PÅ MARKEDET: Les tips om hva du bør vurdere når du skal velge kredittkort. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg saker fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom