Opplysningskontoret for frukt og grønt

Gode grunner til å grille grønnsaker

Del

Er du en av dem som elsker å grille? Gode nyheter, det er fullt mulig å tilberede sunne grillmåltider som du kan spise hver dag.

Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt griller både poteter og sesongens grønnsaker.
Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt griller både poteter og sesongens grønnsaker.

Nesten 1 av 3 nordmenn griller en gang i uken

En fersk omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at det er mange nordmenn som griller mye, 27 % griller minst en gang i uken i grillsesongen. Det vi griller mest er kjøtt, pølser og burgere og det vi griller minst er fisk og frukt. Vi griller grønnsaker oftere enn fisk og frukt, men mange kan med fordel legge enda mer grønnsaker på grillen.

Kvinner griller mer grønnsaker enn menn

Blant dem som griller oppgir 46 % at grønnsakene vanligvis utgjør mindre enn 16 % av grillen. Kvinner griller mer grønnsaker enn menn, 19 % av kvinnene griller grønnsaker hver gang. Til sammenligning er det kun 8 % av mennene som sier det samme.

- Det som derimot er gledelig er at hele 8 av 10 sier de oftest eller alltid spiser en salat til grillmåltidet, så grønnsakene kommer inn på et vis. Men husk grønnsaker på grillen også, det gir variasjon, gode smaker, og matglede, sier ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra OFG.

Kan grille hver dag

Ernæringsrådgiveren mener grilling er enkelt, både i hverdagen og i ferietid, og at det er gode muligheter for å sette sammen et næringsrikt grillmåltid. Hun oppfordrer til å la minst halve grillmåltidet være grønnsaker, da får du i deg minst 2 av de anbefalte 5 om dagen.

- Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer. Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.

Sagen mener det er flere gode grunner til at grønnsaker på grillen er et godt valg;

- Griller du mye grønnsaker blir det mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. Grillmåltidet kan fort bli noe av det mest næringsrike du lager i sommer, og da ser jeg ingen grunn til å ikke grille hver dag det er fint vær ute.

Et perfekt grillmåltid

- Det ene gode skjemmer ikke det andre. Det hender det både blir en frisk salat og grillede grønnsaker servert til samme måltid. Enkle salater, som for eksempel caprese med deilige norske tomater, eller gresk salat blir det nok mye av i sommer. Favorittene på grillen er grillet nykål, grillet løk og spisspaprika. Jeg er også glad i både laks og kylling på grillen.

Ernæringsrådgiveren minner om at ferske norske nypoteter også kan grilles.

- Jeg koker nypotetene først og legger dem på grillen etterpå. Jeg syns det er enklere og raskere enn å lage potetsalat, så til hverdags blir det potet på den måten. Pensle dem med litt olje og legg dem rett på grillen, da blir de litt sprø utenpå og myk inni. De trenger bare noen få minutter.

Sagen mener man godt kan spise dessert hver dag i sommer, frisk frukt og bær er perfekte til det formålet.

- Ingenting er bedre enn å avslutte et godt grillmåltid med norske jordbær. Utover sommeren kan man variere med norske bringebær og moreller.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt griller både poteter og sesongens grønnsaker.
Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt griller både poteter og sesongens grønnsaker.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom