Innovasjon Norge

Glutenfri mølle stikker av med pris

Del

Holmen Crisp driver en glutenfri mølle på Kapp i Østre Toten og har utviklet en serie glutenfrie produkter. Bedriften driver også tradisjonsbakst og lager produktene ertebrød, potetflatbrød og rømmebrød. I dag vant familebedriften Holmen Crisp Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Oppland.

Glutenfritt mel fra Holmen Crisp Foto: Sigve Aspelund
Glutenfritt mel fra Holmen Crisp Foto: Sigve Aspelund

- Bedriftsutviklingsprisen i landbruket skal synliggjøre og hedre innovative bedrifter i landbruket. Det er en drivende utvikling og et stort mangfold innen norsk landbruk i dag. Dette er Holmen Crisp et godt eksempel på med sine spennende og etterspurte produkter, sier landbruks-og matminister Olaug Bollestad.

- Holmen Crisp AS driver en spennende bedrift med en god kombinasjon av tradisjon og innovasjon. Bedriftens ambisjon om å videreformidle matkultur gjennom ekte og naturlige produkter basert på lokale og sunne råvarer imponerte juryen sier avdelingsleder Anne Mette Iversen i Innovasjon Norge Innlandet.

Nybrottsarbeid og innovasjon
Holmen Crisp eies og drives av Camilla Rostad som er tredje generasjon i familiebedriften. Bedriften har i dag fire ansatte og ligger ved Kapp Melkefabrikk på Kapp i Østre Toten. Her lages tradisjonsbakst basert på nøye utvalgte lokale råvarer. I den glutenfrie møllen males det mjøl fra naturlige glutenfrie råvarer med optimal næringsverdi. Bedriften jobber også med å utvikle egne produkter som honning av bokhvete, ristede bokhvetegryn og bokhvetegryn.​​

- Det føles flott å få en slik anerkjennelse for arbeidet med å ivareta norsk matkultur og tradisjoner. Dette er en pris jeg deler med mange, både tidligere generasjoner og ikke minst min mann som er og har vært en viktig nøkkelperson og inspirator i utviklingen av Holmen Crisp. Vi er begge svært interessert i nybrottsarbeid og innovasjon samt det å utnytte de naturgitte ressursene vi har på Toten gjennom ærlige, sunne og smakfulle produkter og matopplevelser. Jeg er utrolig stolt og ydmyk for denne prisen og den inspirerer til det videre arbeid med å utvikle Holmen Crisp både i inn- og utland, sier Camilla Rostad.

Camilla er aktiv i lokalmiljøet og har vært en viktig bidragsyter for matnettverket "Mat fra Toten". Hun har også vært aktiv i etableringen av produsentnettverket "Mat fra Toten SA", hvor hun har vært styreleder inntil nylig.

Viktig støttespiller
Innovasjon Norge har vært en støttespiller for Holmen Crisp og har bidratt med landbruksvirkemidler under verdiskapingsprogrammet for mat, tilskudd til designutvikling og med tilskudd fra vekstordningen samt tilskudd for å understøtte selskapets vekststrategi.

-Det er utrolig artig at Holmen Crisp gikk til topps i kåringen i Oppland. Familien Rostad med Camilla i spissen har arbeidet målrettet over lengre tid og klart å skape gode resultater i den lille bedriften på Kapp. I tillegg er hun en viktig bidragsyter i lokalmatmiljøet, sier Iversen i Innovasjon Norge Innlandet.

Lang historie
Holmen Crisp AS ble etablert i 1991, som en familiebedrift, fisjonert ut fra det gamle brenneriet Holmen Brænderi AS 1854 på Gjøvik, hvor familien Arne Rostad var hovedaksjonærer. Brenneriet drev med potetforedling, mineralvann og spritproduksjon. Gjennom potetforedlingen vokste flatbrødproduksjon av poteter og erter frem som et eget segment. 

I 1954 kjøpte selskapet opp Ringerikes (Kvammes) Flatbrødfabrikk der spesialiteten var «Ertebrød». Erteflatbrød var innledningsvis Holmen Crisps signalprodukt. I 1955 tok brenneriet over Toten Flatbrødfabrikk på Lena hvor det også hadde vært mølledrift siden 1952. Deres oppskrift på Totenbrød produseres nå under navnet «Potetflatbrød». Begge bakelinjene ble siden flyttet og bygget sammen til en linje. Dette er den samme linjen som det bakes ved i dag, og mange av de håndlagde maskindelene er over 100 år gammel og i full vigør i lokalene på Kapp.

I 1994 kjøpte bedriften et anlegg for produksjon av glutenfritt mel fra Sverige. Den glutenfrie mølledriften utgjør i dag 60 prosent av omsetningen i bedriften.

Om bedriftsutviklingsprisen i landbruket

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner og de fylkesvise vinnerne deltar i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
  • Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020.

Nøkkelord

Kontakter

Kontaktperson i IN Innlandet:
Anne Mette Iversen
Epost: anive@innovasjonnorge.no

Holmen Crisp AS:
Camilla Rostad
Mob: 47 977 65 397
Epost: camilla@holmen-crisp.no

Bilder

Glutenfritt mel fra Holmen Crisp Foto: Sigve Aspelund
Glutenfritt mel fra Holmen Crisp Foto: Sigve Aspelund
Last ned bilde

Lenker

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

Styrker satsing på bioøkonomi med ny handlingsplan10.2.2020 12:08:14 CETPressemelding

En ny rapport viser at Norge ligger i toppsjiktet i Europa for produktivitet og verdiskaping innen bioøkonomi. Rapporten som er skrevet av Nordisk institutt for studier av innovasjon (NIFU), ser på sysselsetting og verdiskaping innen ulike biobaserte næringer i Norge. Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva samler nå krefter for en mer koordinert og styrket satsing på bioøkonomi, og legger i dag frem en ny handlingsplan på området.

Invitasjon til pressefrokost 7.januar: Innovasjon Norges reiselivsfrokost3.1.2020 10:51:52 CETPresseinvitasjon

2019 har vært et begivenhetsrikt år for norsk reiselivsnæring, med flere hyggelige oppturer i besøkstall og en rekke utfordrende diskusjoner knyttet til bærekraft, flyskam og klimagassutslipp. Det er ingen grunn til å tro at 2020 blir noe mindre innholdsrikt. Vi i Innovasjon Norge inviterer deg til vår årlige pressefrokost, hvor vi skal presentere hva som har skjedd i året som har gått, men også ta en titt på prognoser og utsikter for reiselivsåret 2020.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom